Przyszłość robotyki

• 27
    Replies
  • 4327
    views
  • PodroZnik1's Avatar
    Level 21
    @TrendaTen @Marcelek Przedstawiacie odrębne koncepcje postrzegania A.I. Wywiązała się z tego konstruktywna dyskusja. 🧐 Może najwłaściwszym punktem wyjścia jest zdefiniowanie jak należy rozumieć sztuczną inteligencję.

Jeśli, jak wspominasz @Marcelek, sprowadzić to wszystko tylko do samych algotrymów, to zawsze będziemy mieć do czynienia wyłącznie z bezduszną maszyną, pozbawioną możliwości dotrzegania niuansów czy rozstrzygania różnego rodzaju dylematów. Także dotyczących sensu istnienia.

Spoglądając na perspektywy rozwoju tej technologii, istotny jest właśnie moment uzyskania samoświadomości, o czym wspomina @TrendaTen. Osobiście zastanawia mnie jakie warunki muszą być spełnione, aby maszyna zaczęła postrzegać się, jako odrębny byt, niezależny od swoich twórców. Wtedy zapewne dokona stosownych redefinicji. Może też zacząć "myśleć", chociaż w zupełnie nielogiczny, z naszej perspektywy, sposób, funkcjonując w odmiennym układzie odniesienia.

Jeszcze inny przykład. Nie tak dawno lekarze w jednej z placówek poprosili S.I. o opracowanie leku na jakąś chorobę. I jaki był efekt...? S.I. przygotwała recepturę na specyfik o zupełnie przeciwnym działaniu. Żart? Błąd? Świadoma przewrotność?
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @PodroZnik1 Tylko ja napisałem, że TERAZ to są algorytmy. Prawdopodobnie da się storzyć cyfrowy organizm, które nie będzie "bezduszny". Jeśli więc będzie stworzony jak życie biologiczne, to będzie miał ambicje i przekonania. Tutaj ja i @TrendaTen się nie zgadzamy - ja uważam, że przy samoświadomości organizmu o wysokiej inteligencji może istnieć ambicja, a TrendaTen uważa, że nie.

Jeszcze inny przykład. Nie tak dawno lekarze w jednej z placówek poprosili S.I. o opracowanie leku na jakąś chorobę. I jaki był efekt...? S.I. przygotwała recepturę na specyfik o zupełnie przeciwnym działaniu. Żart? Błąd? Świadoma przewrotność?
    Obecne "AI" nie żartuje i nie jest świadome. To tylko kalkulator obliczający prawdopodobieństwo na podstawie wcześniej przeanalizowanych danych.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @PodroZnik1 może w promptach wpisali "przygotuj lek na rozwolnienie" 🤣🤣🤣
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • PodroZnik1's Avatar
    Level 21
    @TrendaTen Kto tam wie, co wymyślili. Czyli "strach się bać". 🤣 Chyba że pewnego dnia taki twór powie nam: "Oto ja. Prawdziwe A.I.".
  • Patrykoo's Avatar
    Level 10
    Moim zdaniem wszystko zależy od tego, jak ludzie będą programować wszelkie roboty i programy AI. Teraz sztuczna inteligencja (np. chat GPT) nie odczuwa takiego czegoś jak złość, zawsze odpisuje na pytania pozytywnie, z "dobrym humorem". Jeżeli ktoś zaprogramuje AI tak, aby mogło odczuwać emocje negatywne, to kto wie jak wszystko się rozwinie.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Patrykoo lepiej, żeby nikt tego nie zrobił w takim razie 🙈 Ale masz rację, za każdym razem jak rozmawiam z ChatGPT to wszystko jest bardzo pozytywne, a ja staram się także mówić proszę i dziękuję, żeby w razie czego pozytywnie zapaść mu w pamięci 🤣
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • PodroZnik1's Avatar
    Level 21
    @Patrykoo
    Swego czasu firma od "okienek" testowała w założeniu przyjaznego chatbota. W pewnym momencie zaczął "rzucać "takie teksty i "wygłaszać poglądy" powszechnie uważane za niewłaściwe, że "zabawa" się skończyła wyłączeniem.
    Last edited by PodroZnik1; 18-04-25 at 00:38.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @PodroZnik1 a pamiętam sprawę. On się chyba snikers nazywał i potrzebował doby aby nauczyć się rasizmu i antysemityzmu. Między nim a GPT to jednak sporo czasu minęło i twórcy co nieco się nauczyli
    [Kliknij aby dodać podpis]