Przyszłość robotyki

• 27
    Replies
  • 4326
    views
  • PodroZnik1's Avatar
    Level 21
    Witajcie!

Zapewne w mniejszym lub większym stopniu śledzicie rozwój robotyki. Kilka znanych firm zyskało miano liderów w tej dziedzinie. Niemniej ostatnio do tego grona dołączyła polska firma , która, według opinii ekspertów, uczyniła coś, co nie udało się konkurentom. Jak deklarują jej twórcy, tworzą "syntetycznego człowieka"; tj. anroida o wymownej nazwie Clone.

Czy zatem rzeczywistość przedstawiona choćby w filmie "Ja robot" jest coraz bliższa...?
  • 27 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Mam nadzieję, że to będzie "ja, Robot". Mamy w kinematografii kilka innych przykładów, mniej przyjaznych ludzkości. Terminator, Matrix, Deus Ex czy Czarne Lustro - odc. Metalhead stanowią troszkę inny przykład, dokąd może nas zaprowadzić przyszłość. Robotyka i sztuczna inteligencja często są zestawiane obok siebie i zapominamy o tym, że EjAj nie potrzebuje ciała (Gry Wojenne czy Eagle eye) do całkitej eliminacji ludzkiego życia. Czemu nie ma pozytywnych aspektów przedstawionych w filmach? Pewnie dlatego, że były by nudne
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    Zobaczycie, będziemy mieli overlordów jak w Ex Machina.

Moim zdaniem, ludzko wyglądające roboty będą, ale tylko dla bogatych (przynajmniej na początku). Zwykli ludzie będą musieli zadowolić się specjalistycznymi robotami, jak MSE-6.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek na tą chwilę wystarczy mi robot który wygląda tak:

Name:  Przechwytywanie.JPG
Views: 49
Size:  15.2 KB
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen To dziadek MSE-6. Albo daleki potomek, skoro wszystko dzieje się bardzo dawno temu w bardzo dalekiej galaktyce.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @PodroZnik1 @TrendaTen @Marcelek jeśli będzie jak w Ja, Robot, to oby wszystkie z nich były takie jak Sonny 😀
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • PodroZnik1's Avatar
    Level 21
    @Aaricia @TrendaTen @Marcelek
    Cały czas zmierzamy do tzw. osbobliwości technologicznej (z ang. singularity), wg której przewidywania kierunku rozwoju technologii nie będą miały większego sensu.

W zasadzie już mamy "terminatory", czyli w pełni autonomiczne drony bojowe. Podobno wykonały kilka misji.

Skoro wspomiacie o pozytywnym "obliczu" inteligentnych robotów, także w kontekście kinematografii, to chciałbym Wam przypomnieć jeszcze inny obraz, mianowicie "Człowiek z przyszłości".

W "Ja, Robot" na przykładzie Sonny'ego wskazany został moment "narodzin" wspomnianego "ja", gdy jedna z wielu taśmowo produkowanych maszyn niespodziewanie zaczyna "myśleć" i "czuć" poza zaprogramowanym schematem...
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @PodroZnik1 To, co mamy teraz, to nie AI. Uczenie maszynowe istnieje od kilkudziesięciu lat. Teraz tylko ładniej opakowali ten sam koncept, ale to nadal zwykłe algorytmy, które raczej nie osiągną singularity. Do tego trzeba stworzenia, które rozumie sens bycia i rozwoju (według mnie). Chociaż pewnie kiedyś i to się stanie.
  • PodroZnik1's Avatar
    Level 21
    @Marcelek Jeśli poprzez A.I. rozumieć samoświadomość, to zapewne tak. Z algorytmami generalnie ciekawa sprawa. Nie tak dawno, choć już parę lat temu, jeden z portali społecznościowych prowadził eksperymetnalne testy, w ramach wspomnianej A.I. Programiści śledzili, jak dwie maszyny komunikują się ze sobą. W pewnym momencie stworzyły własny język. Eksperyment przerwano.