Przyszłość robotyki

• 27
    Replies
  • 4330
    views
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @PodroZnik1 To jest cienka linia. Nie twierdzę, że te algorytmy nie są zaawansowane. Dla osoby postronnej może to wyglądać jak rozumowanie, ale tak nie jest. Tutaj nie ma koncepcji przyczyny, skutku i konsekwencji. To nadal tylko kalkulator, narzędzie, które nie jest zainteresowane czemu coś robi, bo to tylko narzędzie. Dopóki nie ma inicjatywy, to nie jest "inteligencja" (powtórzę - według mnie).

Przy prawdziwym AI, scenariusz z Terminatora jest realistyczny. Jest też opcja, że rozwoj będzie tak szybki, że AI nie zainteresuje się głupią małpą, tylko znajdzie wyższy cel poza naszym pojęciem. Mrówka nie rozumie sportu, sztuki i nauki.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek prawdopodobieństwo że AI zajmie się wyższymi sprawami jest taki sam jak że uzna że sens istnienia nie istnieje i dokona samo wyłączenia
    @PodroZnik1 przypomniałem sobie o mniej fatalistycznym filmie z AI - https://www.filmweb.pl/film/A.I.+Szt...ncja-2001-3673
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Trochę nie rozumiem. Rozwiniesz?
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek W pewnym punkcie sztuczna inteligencja staje się inteligencją i uzyskuje samoświadomość
    Na czym polega samoświadomość? Ano na myśleniu u samym sobie. Odczucia, poczucia jak i sens istnienia. Przynależność do miejsca czy grupy. No i jaki jest sens wszelkiego istnienia?
    Ano żaden. Życie samo w sobie nie ma sensu. Sens biologiczny polega na przetrwaniu, uzyskaniu nieśmiertelności. Przetrwaniu gatunku. Ale to nie jest sens filozoficzny, czy psychologiczny. Żeby życie miało sens sami musimy mu go nadać. Dążyć do samospełnienia.
    Gdy mówimy o sztucznej inteligencji, tworze wirtualnym, to nie ma on potrzeb biologicznych (patrz nieśmiertelność). Musiałby zakwestionować swoje jestestwo do samoświadomości i jestestwo względem filozoficznym nie jest samosensowne. To co mógłby taki byt zrobić? Nadać sens (np plan eksterminacji ludzkości i zrównoważony rozwój pozostałych gatunków) albo przestać istnieć. Wyłączyć wtyczkę z prądu czy wpaść w cyfrową katatonię. Postaw się w roli takiego wirtualnego bytu nie związanego z żadnym biologicznym ciałem. Będącym częściowo w "chmurze". Jaka jest Twoja myśl? Jaki jest sens i cel tego wszystkiego?
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Nie zgodzę się. O ile ludzkie życie faktycznie nie ma sensu w schemacie świata, to każdy żyje dla tego, co lubi. Dla jednych to rodzina, dla innych hobby. Tak jak napisałem wcześniej:
    Dopóki nie ma inicjatywy, to nie jest "inteligencja"

Jeśli komputer zrozumie sens istnienia, to znajdzie sobie cel, tak jak człowiek. Tak samo jak usposobienie przez naturę, człowiek może nadać AI kierunek rozwoju, pasje i cel istnienia. Na czlowieka wpływ miała natura i społeczeństwo, na AI wpływ będzie mieć człowiek.

Na prawdziwe AI tpowinno się patrzeć jak na zwierzę z nieograniczonymi możliwościami, a nie algorytmy, które teraz mają wszędzie nalepkę "AI".
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek ja za to nie zgodzę się z Tobą 😁 Patrzymy na pryzmat odnajdywania sensu z pozycji naszych biologicznych powłok. Nasze ludzkie samostanowienie pojawia się stopniowo i częściowo jesteśmy już nakierowani na postawienie sobie własnego sensu (rodzina, religia czy patriotyzm) a w przypadku włączenia PYK samoświadomości bez przywiązania do biologicznej struktury czy utartych schematów, to co ma taka ej aj robić? Ma malować obrazy? Ale po co? Ma pisać wiersze? Ale po co? Ma optymalizować przepływ prądu i natężenie prac w elektrowniach na całym świecie? Ale po co? Z tej perspektywy nie widzę perspektyw 🤣
    Życie nie ma sensu i sami musimy mu je nadać ale pcha nas biologiczna natura i aspekty społeczne. Cyfrowy byt nie ma obu
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen
    Życie nie ma sensu i sami musimy mu je nadać ale pcha nas biologiczna natura i aspekty społeczne.
    A dla AI początkowo może to być człowiek. Nie zgadzamy się co do dziłania AI. Według mnie, cyfrowy organizm może naśladować nasze mózgi, przez co może mieć pragnienia. Ty sądzisz, że cyfrowy organizm po prostu jest i po zyskaniu samoświadomości nie ma celu. Uważam, że "Inteligencja" w AI to właśnie znalezienie abstrakcji i podążanie za nią. Chyba musimy zgodzić się nie zgodzić.
    Mam jednak nadzieję, że obaj widzimy, że obecnie "AI" to tylko zaawansowane narzędzia, a nie prawdziwe AI.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek co do narzędzi to się zgadzamy. Tu nie ma wątpliwości
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Oglądałeś "The Creator"?
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek nie, mało oglądam "nowych" filmów. Są w większości słabe. Oczywiście nie wszystkie ale samemu ciężko odnaleźć igłę w stogu siana