Hobby poza graniem? 🌍

• 285
    Replies
  • 14134
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka ja kiedyś kolekcjonowałam różne zestawy, też już gdzieś o tym pisałam 😀 Aż mnie korci zobaczyć, co mają nowego, ale boję się, że mi się coś spodoba 😂
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    To ja się pochwalę, wczorajszą modyfikacją.
    Name:  20221028_070919.jpg
Views: 78
Size:  92.1 KB
    Name:  20221028_070925.jpg
Views: 83
Size:  90.3 KB
    Jak zmieniałem telefon, to okazało się, że nowy nie wspiera padów od X360 i byłem zmuszony kupić taki na BT. Ale ten na BT nie miał wskaźnika baterii i pare razy się zdarzyło, że zabrałem go gdzieś a on był padnięty. Tak więc wstawiłem własny wskaźnik. To ten sam model wskaźnika co w głośniku BT wcześniej tu przedstawiony
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen jestem pod wrażeniem 😱 naprawdę powinieneś zacząć opatentowywać swoje wynalazki! 😀
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia miałem problemy z montażem, bo coś nie chciał działać ten wskaźnik i przetrzepałem biurko, żeby znaleźć inne obiekty do sprawdzania poziomu naładowania. Okazało się, że właśnie bateria w padzie padła dlatego nie pokazywał naładowania i nie reagował 🤣🤣🤣 a ja pół godziny testy robiłem 🤣🤣🤣
  • Saka's Avatar
    Level 52
    A ja się pochwalę, że w łazience od paru dni konserwuję moje kijaszki. 😂

Name:  sandpaper.jpg
Views: 75
Size:  71.6 KB

Nabyłam drogą kupna papier ścierny o różnej grubości.

Name:  sandpaper2.jpg
Size:  81.6 KB

Po rozłożeniu miecza na listwy szlifuję boki, żeby usunąć ostre krawędzie oraz ewentualne drzazgi.

Name:  crack.jpg
Views: 73
Size:  73.3 KB

Z powodu długiego przechowywania w suchym miejscu drewno było tak wyschnięte, że pojawiły się poziome pęknięcia. Jedno z tych pęknięć było głębsze, wchodziło na boki listwy, więc to już wpływa na wytrzymałość. Ale z drugiej strony chcę jeszcze poużywać tego miecza, szczelina jest blisko rękojeści, więc raczej strefa o niewielkim nacisku. Hmm.

Name:  potrzeba matka wynalazkow.jpg
Views: 74
Size:  78.9 KB

Potrzeba matką wynalazków? Mam jeszcze od naprawiania dziury w podłodze jakiś czas temu (dziura w podłodze nie jest moja, ale właściciel mieszkania ma sprawy w tylnej części ciała. Self-maintenance...). Wypełniłam lekko szparę i złożyłam z powrotem miecz.

Name:  assembled.jpg
Size:  76.5 KB

Tu stan po złożeniu i naoliwieniu.

Name:  assembled2.jpg
Size:  77.3 KB

Lubię ten ciepły brąz. Chwilowo jeszcze schnie, bo po wczorajszym treningu jeszcze dołożyłam smaru, już bez rozkładania, tylko na wierzch.

Name:  suche drewno.jpg
Views: 70
Size:  74.1 KB

A tak wygląda suche drewno, z którym się właśnie użeram.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Saka ekstra!
    Tak Ci tylko podpowiem, że im bliżej rękojeści tym większe siły gnące działają. Łatwiej o złamanie przy rękojeści niż pośrodku. Jeśli rękojeść nie jest integralną częścią miecza tylko "obejmą" to szanse na złamanie wzrastają. Sęki mają negatywny wpływ na wytrzymałość. W przypadku drewna konstrukcyjnego sęki się wywierca i wsadza kołki na klej ale Twoje deski mogą być za chude na taki manewr. Jakie to drewno?
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Saka ekstra!
    Tak Ci tylko podpowiem, że im bliżej rękojeści tym większe siły gnące działają. Łatwiej o złamanie przy rękojeści niż pośrodku. Jeśli rękojeść nie jest integralną częścią miecza tylko "obejmą" to szanse na złamanie wzrastają. Sęki mają negatywny wpływ na wytrzymałość. W przypadku drewna konstrukcyjnego sęki się wywierca i wsadza kołki na klej ale Twoje deski mogą być za chude na taki manewr. Jakie to drewno?

Bambus. Na sęki nic nie poradzę, generalnie nie powinno się ingenerować w strukturę drewna poza drobnymi naprawami. Jak lecą duże drzazgi albo całkiem pęknie, to już się nadaje tylko na materiał do kominka.

Rękojeść jest częścią listwy. Najlepsze są robione z jednego kawałka bambusa, ten czerwony też był. Te listwy z ostatniego zdjęcia to już tańsza sztuka (lata temu w klubie ludzie zamówili razem wielopak żeby przyoszczędzić) i po rozłożeniu było widać, że to dwa różne kawałki, tylko dobrze dopasowane.

Mam jeszcze jeden miecz do rozłożenia, to postaram się o porządne zdjęcie w gołym stanie.
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Name:  suche drewno 2.jpg
Views: 80
Size:  86.3 KB

Taka różnica w kolorze między suchymi listwami a naoliwionymi!
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Aaricia miałem problemy z montażem, bo coś nie chciał działać ten wskaźnik i przetrzepałem biurko, żeby znaleźć inne obiekty do sprawdzania poziomu naładowania. Okazało się, że właśnie bateria w padzie padła dlatego nie pokazywał naładowania i nie reagował 🤣🤣🤣 a ja pół godziny testy robiłem 🤣🤣🤣
    @TrendaTen no to miałeś przeprawy, dobrze, że się zorientowałeś, zanim zacząłeś np. od początku wszystko rozkręcać i kombinować 🙈
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    A ja się pochwalę, że w łazience od paru dni konserwuję moje kijaszki. 😂

Name:  sandpaper.jpg
Size:  71.6 KB

Nabyłam drogą kupna papier ścierny o różnej grubości.

Name:  sandpaper2.jpg
Size:  81.6 KB

Po rozłożeniu miecza na listwy szlifuję boki, żeby usunąć ostre krawędzie oraz ewentualne drzazgi.

Name:  crack.jpg
Size:  73.3 KB

Z powodu długiego przechowywania w suchym miejscu drewno było tak wyschnięte, że pojawiły się poziome pęknięcia. Jedno z tych pęknięć było głębsze, wchodziło na boki listwy, więc to już wpływa na wytrzymałość. Ale z drugiej strony chcę jeszcze poużywać tego miecza, szczelina jest blisko rękojeści, więc raczej strefa o niewielkim nacisku. Hmm.

Name:  potrzeba matka wynalazkow.jpg
Views: 74
Size:  78.9 KB

Potrzeba matką wynalazków? Mam jeszcze od naprawiania dziury w podłodze jakiś czas temu (dziura w podłodze nie jest moja, ale właściciel mieszkania ma sprawy w tylnej części ciała. Self-maintenance...). Wypełniłam lekko szparę i złożyłam z powrotem miecz.

Name:  assembled.jpg
Size:  76.5 KB

Tu stan po złożeniu i naoliwieniu.

Name:  assembled2.jpg
Size:  77.3 KB

Lubię ten ciepły brąz. Chwilowo jeszcze schnie, bo po wczorajszym treningu jeszcze dołożyłam smaru, już bez rozkładania, tylko na wierzch.

Name:  suche drewno.jpg
Views: 70
Size:  74.1 KB

A tak wygląda suche drewno, z którym się właśnie użeram.
    @Saka no to nieźle się napracowałaś przy konserwacji 🙊 A mnie ciekawi ten napis na mieczu, wiesz może, co oznacza?

A z tym self-maintenance to nawet mi nie mów, od lipca 2021 roku czekam na pralkę z działającą suszarką, chyba prędzej się przeprowadzę, niż dostąpię tego zaszczytu 🤣