Lenovo Legion 7 15IMH05 - problem z paskiem podświetlenia RGB

• 17
    Replies
  • 467
    views
  • Coldfusion's Avatar
    Level 6
    Cześć,
    Posiadam od jakiegoś czasu Lenovo Legion 7 15IMH05. Od kilku tygodni pasek podświetlenia RBG nie świeci w całości, mianowicie z boku obudowy podświetlenie jest wyraźne ale przednia cześć praktycznie nie jest widoczna. Nie żeby mi zależało na kolorach jakichś ale kiedy pracuję wieczorami lubię mieć podświetlone miejsce pracy a tu coś niestety nie działa.
    Zastanawiam się czy to wina sprzętu czy może jakiegoś softu. Mam najnowszy bios, Windows 11 i nie używam iCue.
    Ktoś miał jakies doświadczenia w tym temacie?
    Support lenovo lekko zlał sprawę a szkoda bo maszyna zacna i tania to ona nie była :D
    Last edited by Aaricia; 11-04-23 at 15:37.
  • 17 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Coldfusion przykro mi, że coś jest nie tak z paskiem podświetlenia w Twoim Legionie 😔 Czy mógłbyś napisać nam, jaką informację uzyskałeś od konsultantów Premium Care?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Coldfusion's Avatar
    Level 6
    @Aaricia spokojnie, to nie wina społeczności że w moim egzemplarzu coś nie gra :),
    Niestety ale Legiony 7 5 gen nie podlegają pod Premium Care.
    Odpowiedz supportu, tutaj przyznam że obsługa miła i rady się pojawiały ale koniec końców dostałem informację że ich zdaniem wszystko działa poprawnie i że nie ma oficjalnych sterowników pod Windows 11.

Próbowaliśmy rozładować kondensatory - to nie pomogło.

Zastanawiam się czy faktycznie przesiadka na windows 11 ma tutaj znaczenie skoro po wejściu w Bios/UEFI wspomniany led nie działa jak powinien.
    Może to faktycznie problem software stąd moje pytanie czy ktoś miał coś w tym stylu.
    Name:  IMG_20220928_115705.jpg
Views: 119
Size:  92.2 KB
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Coldfusion ja osobiście nie spotkałam się z podobnym problemem, ale może @DarkSylar @Saka @Prywatny @TrendaTen @GoLLuM13 mają jakiś pomysł? 🤔
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Coldfusion's Avatar
    Level 6
    @Coldfusion ja osobiście nie spotkałam się z podobnym problemem, ale może @DarkSylar @Saka @Prywatny @TrendaTen @GoLLuM13 mają jakiś pomysł? 🤔

Dzięki za zainteresowanie :)
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia w moim legionie 5 pro też nie działa podświetlenie rgb ale jak ktoś mi tutaj odpowiadał to jest specyfikacja nie na polski rynek 😣
    Starszy Gracz
  • GoLLuM13's Avatar
    Level 52
    Cześć @Coldfusion 👋

Z góry przepraszam, nie mówię po polsku, używam Tłumacza Google.

Czy problem pojawił się po aktualizacji do systemu Windows 11 lub nowszego? Jeśli jest później, prawdopodobnie nie jest to winowajcą systemu Windows 11.

Tego rodzaju problemy z oświetleniem zdarzają się najczęściej z 4 powodów:
    1. Brakujący sterownik lub oprogramowanie sterownika.
    2. Sprzęt, który jest uszkodzony (ale to od pierwszego dnia).
    3. Diody zużywają się z biegiem czasu (bo nie zapominając, że jest to materiał eksploatacyjny)
    4. Nieaktualna wersja oprogramowania układowego lub aktualizacja, która poszła nie tak (ale to najrzadszy powód)
    Proponuję zainstalować iCue tylko po to, aby zrobić test i sprawdzić, czy jest możliwa zmiana natężenia światła, a nawet koloru, ponieważ może się zdarzyć, że niebieska dioda zgaśnie, ale nie inne kolory.
    Możesz odinstalować iCue później, jeśli chcesz.
  • Coldfusion's Avatar
    Level 6
    @GoLLuM13
    I can switch to English if needed.
    Thanks for your response. I'm not sure if the issue appears after updating do Windows 11, if I have the chance I will downgrade to windows 10 and see how it will work.
    I will check also with iCue.
    Regarding points:
    3. I know that but this is just 1-year-old machine
    4. I'm sure that I have the newest firmware (BIOS/UEFI), updated 3 days ago.I will let you know if I find a solution.
    Thanks
  • GoLLuM13's Avatar
    Level 52
    @Coldfusion Spokojnie, możesz kontynuować po polsku, powiedziałem, żeby ostrzec o przyczynie mojego złego pisania po polsku 😂

Powinieneś zacząć od iCue (to też najprostsza rzecz do zrobienia)
    Szczerze mówiąc, naprawdę wątpię, że to z powodu Windowsa 11, a jeszcze bardziej z powodu oprogramowania układowego. Ale zawsze musimy to sprawdzić, bo czasami możemy być zaskoczeni.
  • Coldfusion's Avatar
    Level 6
    @GoLLuM13 ok to zostanę przy polskim.

Właśnie sprawdziłem iCue i nie dało to rezultatu.
    Zaczynam obstawiać po prostu usterkę techniczną.