Członkowie zespołu ds. produktów Lenovo odpowiedzieli na Wasze pytania!

• 20
    Replies
  • 623
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Cześć wszystkim!

Nadszedł moment, na który czekaliśmy! Otrzymaliśmy odpowiedzi zwrotne od zespołu ds. produktów Lenovo 😎

Wielkie podziękowania dla Johna, Chrisa i Sergeya z zespołu ds. produktów Lenovo za poświęcenie czasu na odpowiedzi na pytania społeczności związane z produktami Legion i tym, jak to jest pracować w Lenovo!

---------

Pytanie od M2lobaz:
    Pytanie dotyczy głównie chipu LA AI i AI Engine+ Jak to było planowane, ile wysiłku i czasu zajęło wprowadzenie go do pełnej obsługi i jakie są wasze plany dotyczące uczenia maszynowego AI w przyszłości?

Chris: Niesamowite pytanie!

Zespół rozpoczął szkolenie algorytmu uczenia maszynowego ponad trzy lata temu.

Nasz zespół R&D najpierw zbadał, jakie są najpopularniejsze gry AAA na całym świecie, a następnie wytrenował model na tych 17 tytułach. Pozwoliło nam to na wprowadzenie niestandardowych ustawień TDP procesora i układu graficznego, aby przydzielić odpowiedni stosunek mocy graficznej w zależności od rozgrywki. Na przykład: CS:GO tradycyjnie jest grą bardziej wymagającą pod względem CPU, podczas gdy Cyberpunk 2077 będzie bardziej wymagający pod względem GPU.

Po trzyletnim treningu tego modelu zdecydowaliśmy się na wbudowanie LA AI Chip w miejsce naszych starszych kontrolerów, aby umożliwić sprzętowe wdrożenie algorytmu, a jednocześnie zaoferować ogólne korzyści UX w innych częściach urządzenia, takich jak "Wykrywanie scenariuszy" lub rozszerzenie systemu wentylatorów "Q Control", co pomogło poprawić żywotność baterii i ogólną wydajność.

Wykrywanie scenariuszy jest szczególnie zabawne. Powiedzmy, że grałeś w grę 10 razy i 2 z tych razy Twój FPS podskoczył do 165 ze 144. Silnik Lenovo AI Engine+ i układ LA wczytają się w ten scenariusz i spróbują ustalić, jakie parametry pozwoliły uzyskać ten dodatkowy wzrost wydajności, a następnie spróbują go powielić w kolejnych grach, aby uzyskać stały wzrost wydajności.

Na naszym Legionie Pro 7 z LA2-Q, RGB będzie również inteligentnie synchronizować się ze sceną na ekranie, aby dopasować kolor do pantonu. Przykład: Powiedzmy, że grasz w Red Dead Redemption 2 i jedziesz na swoim wiernym rumaku przez bujne i zielone pole. AI Engine+ zsynchronizuje te kolory z klawiaturą i przednim paskiem świetlnym, aby stworzyć efekt otoczenia. Bonus: działa również z audio i wideo sprawiając, że muzyka lub filmy są super wciągające!

Pytanie od JokerZida:
    Pytanie, kiedy nowe urządzenia będą dostępne na rynkach?

John:
    To zależy od rynku, na którym się znajduje. Przedstawiliśmy nasze nowe Legion Pro7 i Pro5 na CES w zeszłym tygodniu i spodziewamy się zobaczyć pierwsze urządzenia w EMEA od lutego/M.

Sergey:
    "Czarodziej nigdy się nie spóźnia, Frodo Baggins. Nie jest też za wcześnie. Przybywa dokładnie wtedy, kiedy ma zamiar." (c) Gandalf Szary
    "[Powinny być w lutym/marcu]". (c) Sergey

Pytania gohana:
    Dla Christophera Piazzy: Jaka jest twoja ulubiona kampania marketingowa wszech czasów?

Chris: Oh wow, niesamowite pytanie.

Absolutnie uwielbiam kampanię, którą przeprowadziliśmy w zeszłym roku (zobacz wideo). Jako wielki gracz MMO, ta kampania poruszyła mnie wyjątkowo. Nadal to podtrzymuję, każdy kto był raid leaderem powinien umieścić to w swoim CV!

Poza tradycyjnymi grami, zawsze bardzo podobała mi się ta kampania reklamowa, która była prowadzona przez Nike wokół Pucharu Świata pod nazwą "Take It To The Next Level" (chciałbym linkować, ale nie widzę żadnych "oficjalnych" kanałów, więc będziesz musiał się samodzielnie poszukać, żeby ją zobaczyć :)).

Jakie jest Twoje ulubione oprogramowanie marketingowe?

Chris: Moja rola polega na marketingu produktu, więc mniej "kampanii reklamowych/Google AdWords", więc nie mam ulubionego oprogramowania marketingowego per se. To powiedziawszy, polubiłem ChatGPT za kopiowanie i techniczne wyjaśnienia funkcji. Przyszłość AI (na komputerach do gier lub poza nimi) rysuje się w jasnych barwach.

Jakie są najczęstsze błędne przekonania na temat marketingu, które często słyszysz?

Chris: Kiedy 10 lat temu zacząłem pracować w branży gier, każdy stereotypowo postrzegał graczy PC jako kolesia z odcinka South Park "Make Love Not Warcraft". Zespół poświęcił sporo czasu, by pomóc ludziom niezaznajomionym z gamingiem docenić, że dokładne przeciwieństwo było rzeczywistością, a gracze byli hiper towarzyscy, zabawni, fajni i że społeczność graczy może być naprawdę niesamowitym miejscem.

Jak myślisz, co jest najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, kiedy używa się mediów społecznościowych do celów marketingowych?

Chris: Autentyczność. Mówię to jako gracz, wiemy, kiedy jesteśmy "marketingowani", więc we wszystkich punktach styku marketingowego marka gier musi być autentyczna w swojej komunikacji.

Dla Sergeya Balashova: Jak często wprowadzacie nowe funkcje?

Sergey: Powiedziałbym, że co roku - taki jest mniej więcej cykl. Szacujemy, jak przydatne będą nowe funkcje i czy są gotowe do sprzedaży na rynkach. Niektóre małe aktualizacje oprogramowania mogą zająć pół roku, ale wszelkie nowe funkcje sprzętowe muszą poczekać do następnego cyklu produktowego, ponieważ zintegrowanie ich z już gotowymi projektami wymagałoby zbyt wiele wysiłku i czasu. Aha, i opóźniłoby to kolejną generację, co jest wielkim "nie-nie".

Skąd biorą się pomysły na nowe funkcje? Jak decydujesz, które z nich zbudować?

Sergey: Pomysł może przyjść z każdego miejsca - pytanie użytkownika końcowego na forum, praktyczne doświadczenie dewelopera (naprawdę wierzę, że ci, którzy tworzą produkty powinni używać ich codziennie, aby lepiej zrozumieć punkty bólu użytkownika końcowego), jakiś pomysł influencera z filmu. Mamy też specjalny dział składający się z ludzi, którym płacimy za kreatywność w tworzeniu funkcji!

Każda funkcja jest tak naprawdę rozwiązaniem czegoś - wszystkie funkcje są oceniane przez R&D, a następnie decyzja jest podejmowana kolektywnie na temat tego, która funkcja będzie pasować do danego urządzenia (niektórzy ludzie kochają RGB, inni kochają białe podświetlenie, i tak dalej), ile będzie kosztować wdrożenie i jak dobrze rozwiązuje problem w porównaniu do alternatyw z niższą / wyższą ceną.

Jaki jest najbardziej udany produkt, którym zarządzałeś? Co sprawiło, że odniósł on taki sukces?

Sergey: Jednym z moich ulubionych był Legion 5 Pro w 2021 i 2022 roku, teraz kontynuowany w 2023. Trend, który tam zapoczątkowaliśmy z ekranami 16:10 w połączeniu z potężnym sprzętem naprawdę rezonował z użytkownikami - postawiliśmy na to, że laptopy gamingowe nie są tylko dla ludzi, którzy grają, ale także dla tych, którzy używają swojego laptopa gamingowego jako laptopa do codziennego życia i produktywności, i mieliśmy rację!

Pytanie od Sinbera
    Czy będzie cicha klawiatura? Tzn. wiem, że jest K300 w wersji membranowej, ale moim zdaniem brakuje zakładki na nadgarstki (odkąd mam klawiaturę z gniazdem na nadgarstki bardzo ją cenię)

Sergey: Jest też K500, która ma czerwone przełączniki, teoretycznie można je przełączyć na cichą czerwoną? Chyba łatwiej i taniej będzie dodać zakładkę nadgarstkową do K300 (teoretycznie). Z tego co wiem nie ma teraz żadnych innych projektów w realizacji.

Pytania od Saki
    Zastanawiam się, jakie są największe wyzwania związane z przystosowaniem produktu do wydania w konkretnych regionach.

Sergey: O rany, jest ich tak wiele! To dosłownie jedna z najbardziej trudnych i czasochłonnych rzeczy w mojej pracy. Wyzwanie polega na tym, że każdy kraj ma swoją własną opinię na temat tego, co jest dobre, a co nie, natomiast nie ma produktów "regionalnych", ponieważ są one wydawane na całym świecie (w przeciwnym razie nie jesteś w stanie uzasadnić kosztów badań i rozwoju!), a to oznacza, że musi istnieć porozumienie pomiędzy wszystkimi kontynentami.

Wszystkie kraje muszą się zgodzić co do pewnych wyrzeźbionych w kamieniu rzeczy, takich jak typy CPU/GPU/RAM/SSD/ekranów/materiałów, ale są też rzeczy, w których może być pewna elastyczność, jak kamera internetowa, bateria czy opcje kolorystyczne podświetlenia, gdzie kraje czasami mają wybór.

Najtrudniejszym do osiągnięcia porozumieniem jest zazwyczaj sam projekt obudowy, ponieważ każdy ma swoje własne zdanie (i słusznie!), a to jest częściowo rozwiązane przez posiadanie wielu różnych projektów laptopów z różnymi nazwami zamiast jednego "uniwersalnego".

Chris: Sergey dokładnie to wyjaśnił, ale jeden dodatkowy "wgląd" pochodzi z ogólnego zachowania użytkowników na różnych rynkach.

Na przykład niektóre rynki mogą być bardziej "konsolowe" lub preferować RPG i gry wciągające, w porównaniu z innymi rynkami, które są bardziej klawiaturowe i myszkowe, konkurencyjne strzelanki. Co więcej, niektóre rynki mogą preferować dokładność kolorów, wysoki zakres dynamiczny i rozdzielczość do tworzenia gier lub treści, podczas gdy inne rynki preferują wysokie częstotliwości odświeżania i niższe opóźnienia w grach eSportowych.

Naszym zadaniem na poziomie globalnym i regionalnym jest ocena tych scenariuszy i warunków rynkowych oraz zapewnienie elastycznej mieszanki urządzeń dla naszych globalnych użytkowników. Gdybyśmy tego nie robili, to jedna grupa byłaby niezmiennie zaniedbywana, a to byłoby po prostu niefajne.

Do Sergeya: Jestem zaintrygowana kryształową kulą. Czy działa na tensorflow?

Sergey: Nie, jak na razie moja kryształowa kula działa na organicznej sieci neuronowej w mojej głowie, ponieważ ilość rzeczy do "denoise" jest tak duża, że zanim wprowadzisz wszystkie czynniki, przychodzi kilka maili z nowymi głównymi czynnikami do uwzględnienia i ponownego nauczenia się. To jeden z powodów, dla których nie obawiam się zbytnio zastąpienia przez AI (przynajmniej nie wśród pierwszych zawodów do skreślenia) - zbyt wiele nieprzewidywalnych zmiennych do ogarnięcia...

Jakie wyzwania, które nie przychodzą na myśl od razu, są obecne?

Chris: W biurze zawsze żartujemy, że jeśli zmienisz A, to będzie to domino do Z.

Dla przykładu, mieliśmy głęboką dyskusję na temat głośników i pełnowymiarowych klawiatur.

Przeprowadziliśmy szczegółowe badania na całym świecie i okazało się, że choć wysuwane głośniki są naprawdę solidnym wyborem, więcej naszych respondentów krytycznie podchodziło do układu klawiatury i chciało mieć klawiaturę numeryczną, pełnowymiarowe strzałki i duży trackpad.

Kiedy zagłębiliśmy się w temat, odkryliśmy, że choć wielu użytkowników słucha muzyki i gra przy użyciu głośników, większość z nich spędza czas na słuchawkach, a jeszcze większa większość nie widziała w tym minusów, ani nie miała żadnych preferencji. Natomiast ogromna ilość graczy korzystała z klawiatury przez wiele godzin każdego dnia i była wyjątkowo krytyczna w stosunku do jej wyglądu i układu.

Wnioski z tego wyzwania były takie, aby utrzymać nasz niesamowity układ klawiatury TrueStrike, zaktualizować przełączniki do tych z miękkim lądowaniem, zaktualizować nasze oprogramowanie audio z Nahimic przez SteelSeries i poprawić nasze komory głośników downfiring, aby poprawić wydajność głośników (wśród innych technicznych rzeczy w tle).

Sergey: Dosłownie góry rzeczy, które nie są oczywiste, ale są bardzo logiczne, gdy się nad tym zastanowisz.

Do moich ulubionych należy ilość czasu i wysiłku, który jest potrzebny do przetestowania czegokolwiek. W przeciwieństwie do modernizacji DIY nie można po prostu powiedzieć "oh well, skończył nam się ten dokładny moduł RAM, więc zmienimy go na coś o tej samej lub lepszej specyfikacji i mamy nadzieję, że zadziała" - musimy być pewni, że nowy moduł działa poprawnie we wszystkich trybach, co oznacza dni testów. Jako bonusowy ból głowy - źródło (produkcja) tego modułu RAM powinno być dostępne przez następne 6-9 miesięcy, więc nie zmarnowałeś właśnie godzin bardzo cennego czasu inżyniera na testowanie czegoś, czego teraz nie możesz umieścić w laptopie!

O tak, i "cenny czas inżynierów" - to kolejna nie tak oczywista, ale bardzo logiczna rzecz. Nie możesz "po prostu dodać tej funkcji" lub "po prostu dodać ten ekran" lub "po prostu mieć ten inny procesor tam" - cały ten rozwój i testowanie jest wykonywane przez prawdziwych ludzi z prawdziwym i ograniczonym czasem w ich rękach, więc nie możesz po prostu rzucić pieniędzy na wszystko, musisz rozważyć rozsądne priorytety i rozsądną ilość rzeczy do wdrożenia bez nadmiernego komplikowania rzeczy.

Pytania od Mastereura
    Dlaczego w nowym produkcie nie jest wyeksponowana funkcja USB4 pozwalająca na podłączenie zewnętrznej karty graficznej?

Sergey: Zewnętrzne GPU dla laptopów zaprzątają umysły już od dłuższego czasu, ale jak na razie łatwiej i taniej jest albo zastosować wewnętrzne w laptopie, zwłaszcza biorąc pod uwagę świetne osiągi karty laptopowej jako przeciwieństwo strat zewnętrznych przez porty zewnętrzne, albo zastosować pełny komputer stacjonarny.

Sam pomysł ustawia pytanie jako "jeśli chcesz mieć zewnętrzną kartę ze względów upgrade'owych, to co planujesz zachować starego za dwa/trzy lata - laptopa czy kartę?". Zazwyczaj odpowiedź brzmi "żaden", co poniekąd pokonuje cały cel.

Dla Sergeya: Podczas tworzenia nowego projektu laptopa, jak długo to trwa i jakie są główne etapy podczas procesu refleksji?

Sergey: Nie jestem osobą tworzącą projekty zewnętrzne, więc nie mogę ręczyć za dział projektowy, który faktycznie wymyśla projekty zewnętrzne.

Mogę jednak powiedzieć, że projekt jest pokazywany nam, menedżerom produktu, we wczesnych fazach koncepcyjnych, a my przekazujemy projektantom informacje zwrotne na temat tego, co naszym zdaniem jest właściwym kierunkiem, a czego należy unikać. Zazwyczaj zaprojektowanie produktu zajmuje rok - wydaj więcej, a zostaniesz w tyle za technologią, wydaj mniej, a ryzykujesz niedopracowanie produktu i wdrożenie zbyt małego postępu, by miał on znaczenie.

Ważne, aby pamiętać, że w laptopach design nigdy nie jest odległy od funkcji - wąskie gabaryty nie pozwalają na taki luksus jak elementy niefunkcjonalne. Tak więc projekt zawsze ma swoje źródło w funkcji - czy będzie to ciężka stacja robocza/gamingowa, czy może przenośne biuro z możliwością casualowego grania? Kto będzie korzystał z tego urządzenia? To właśnie najbardziej definiuje wygląd
    .

Pytanie od Gollum13
    Dlaczego nazwa naszego laptopa jest tak prosta i przyjazna dla użytkownika, gdy nazwy naszych ekranów są tak skomplikowane ? (przykład Legion I7 vs Legion Y27qf-30 ) Dlaczego nie używać prostszych nazw dla ekranów jak U27, F27 czy Q27.

Sergey: No właśnie, użyłeś skróconej nazwy laptopa - nazwanie go poprawnie dałoby pewnie coś w stylu Legion 7 16IAX7 82TD004SGE, więc nie najłatwiejszy tongue-twister... Przekażę jednak Twoje pytanie chłopakom od dużego ekranu i będę stał i czekał na odpowiedź. Mrocznie.

Pytanie od CB84
    Do Sergeya: jaka jest najbardziej fundamentalna różnica między projektowaniem komputerów na rynek EMEA, w przeciwieństwie do projektowania na rynek azjatycki lub amerykański?

Sergey:
    Kolosalna różnica wynika z ilości rynków w obrębie każdego kontynentu. EMEA ma bardzo zróżnicowane wymagania co do tego, jaki powinien być produkt, jak powinien wyglądać, jakie cechy są najważniejsze, ile powinny kosztować cechy... To naprawdę wyzwanie, aby znaleźć kompromis między tym, co jest preferowane w Europie Zachodniej, Europie Wschodniej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce, podczas gdy każdy z nich zasługuje na najlepszy produkt, który pasuje do ich potrzeb.

To, czego jeden kraj nigdy nie kupi, inny sprzeda w dziesiątkach tysięcy. Zadaniem jest zbudowanie portfolio w taki sposób, aby każdy kraj mógł znaleźć dopasowany produkt z opcjami, które będą tam mile widziane.

Pytanie od Inyeon
    Moje pytanie kieruję do pana Piazzy. Najpierw gratulacje za karierę zawodową w grupie Lenovo, również za dobry gust w grach wideo.

Przejdźmy do pytania, niedawno została ogłoszona nowa seria Lenovo, Legion Pro 7 i 7i oraz Pro 5 i 5i, które zawierają sztuczną inteligencję z algorytmem uczenia się, który utrzymuje wydajność urządzenia na maksymalnym poziomie, ta cecha, sama w sobie, już wyróżnia się w dobrym znaczeniu na tle konkurencji. Moje pierwsze pytanie, czy będąc tak uznaną marką jak Lenovo potrzebna jest agresywna strategia marketingowa dla produktu, który wyróżnia się na tle konkurencji?

Drugie (jeśli mogę) społeczność hiszpańskojęzyczna ma dużo kultury streamingowej, szczególnie na platformach takich jak Twitch, YouTube, itp. Czy stosujesz strategię Content Marketingu inną niż w innych krajach hiszpańskojęzycznych?

Pan Piazza: Pan Piazza czuje się tak formalnie, mów mi Chris! (lub mój gamertag: Azorahaiz. Dodatkowy plus, jeśli ktoś rozumie to odniesienie)

Wprowadziliśmy Lenovo AI Engine+ kilka generacji temu, i to była i jest bardzo ważna pasja naszych chłopaków z RD, aby nasze systemy były najlepiej dostrojone.

Nasz zespół (i ogólna filozofia Lenovo Legion) zawsze brzmiała "mniej marketingowego puchu, więcej rzeczywistych wyników". Jeśli zbudujesz niesamowity produkt i zrobisz to miliony razy, doświadczenie będzie mówiło samo za siebie. Wiem, że gdy ludzie dostaną te maszyny do ręki, będą zadowoleni, bez potrzeby dodatkowej promocji. (i powiedz o tym swoim znajomym!)

W odniesieniu do naszej hiszpańskojęzycznej społeczności, absolutnie mamy strategię w miejscu dla konkretnych rynków i zawsze szukamy ekspansji coraz dalej w krajach Ameryki Łacińskiej i polegamy na lokalnych zespołach regionalnych, aby zrobić to, co jest w najlepszym interesie na ich konkretnym rynku.

Pytania od J7schultz
    Moje pytania: Czy macie produkty Legion, jakie?
    Lenovo ma ogromną różnorodność produktów, teraz z tymi laptopami z wbudowaną AI, mając to na uwadze, czy planujecie rozszerzyć gamę produktów, takich jak: okulary wirtualnej rzeczywistości, kontrolery, itp. aby jeszcze bardziej zwiększyć doświadczenie użytkownika i zbudować lojalność klientów?

Chris: Używam Legion Slim (Gen 7) jako mojego codziennego kierowcy przez ostatni rok, uwielbiam to, że mogę bez wysiłku odłączyć go od mojego domowego biura i udać się do biura. Bateria 99,99Whr jest ratunkiem dla życia.

Mam podwójny monitor, używając starszej generacji Y27 i Y27-qc, który kupiłem w 2021 roku, i to było niesamowite dla pracy i gier. Nie mogę sobie wyobrazić powrotu do pojedynczego monitora.

Jeśli chodzi o kolejne produkty, zawsze badamy nowe urządzenia i czynniki formalne, i zawsze badamy, jaka technologia może poprawić życie graczy.

John: Mam zestaw Legion 7 i Legion 5 Pro jako moje urządzenia do gier. Do pracy pracuję obecnie na Thinkpadzie X1, którego wkrótce zmienię na Thinkpada Yogę. Również w domu mamy Yogę i Chromebooka Duet więc całkiem dobrze zaopatrzeni w urządzenia Lenovo :) Jeśli chodzi o inne pytanie, mamy szeroką i całościową ofertę urządzeń do gier i zawsze szukamy sposobów, aby uczynić ją jeszcze lepszą. Nie mówiąc zbyt wiele mogę zapewnić, że jestem bardzo podekscytowany niektórymi z naszych przyszłych projektów, po prostu stay tuned....

Sergey: Mam Legion 7 z 2021 roku jako moje urządzenie do pracy i gier, i naprawdę kocham go tak bardzo, że jeszcze nie zdecydowałem, czy chcę go zaktualizować w tym roku, czy nie. Ale prawdopodobnie będzie - nowy gen hardware to taki ogromny skok!

Moja żona ma Legion Slim 7, którego używa do edycji zdjęć.

Ponieważ chcę nadal pracować dla Lenovo, nie mogę ujawnić niektórych rzeczy, o które pytałeś, ale mogę powiedzieć, że zdecydowanie podoba mi się to, do czego zmierzasz ze swoimi pytaniami!

Pytanie od Yuni
    Moje głębokie pytanie brzmi...
    Czy nadal będą je wypuszczać w kolorze białym? 😜
    Proszę, nie przestawajcie robić ich w kolorze czarnym, to najładniejsze 👑.

Sergey: Obiecuję, że biel pozostanie na naszym radarze!
    Co do czerni - nowe Legion Pro 5 i Legion Pro 7 występują w kolorze "Onyx Grey", który jest bliższy czerni, niż zeszłorocznemu "Storm Grey", więc pewnie Ci się spodoba
    .

Pytanie od Lalipamb
    Czy w Lenovo Vantage jest opcja zmiany podświetlenia klawiatury lub prędkości wentylatora dla serii y720?

Sergey: Opcja ręcznego trybu prędkości wentylatora pojawia się dopiero w tym roku w serii Legion - wszystkie poprzednie serie miały krzywe ustawień wentylatora, które reagowały automatycznie na czujniki temperatury i obciążenie mocy różnych komponentów, aby utrzymać je na odpowiednim poziomie chłodu, a jednocześnie nie hałasować zbytnio.

Co do podświetlenia klawiatury - wydaje mi się, że Lenovo Vantage powstało później niż laptopy Y720, więc pewnie nie ma tam wsparcia legacy dla starszych modeli. Pamiętam, że oprogramowanie dla Y720 nazywało się Nerve Center (Nerve Sense), tamto powinno działać.

Pytanie od muhmaed50913333
    Czy Legion może zrobić aplikację mobilną?

Sergey: Co chciałbyś w niej mieć? Pomysł wisi w powietrzu, ale na razie skupiamy się na dodawaniu nowych funkcji do wersji desktopowej (Vantage).

Pytanie od HajarGR
    Czy utrzymacie jeszcze przez jakiś czas design laptopa Legion, czy wkrótce go zmienicie?

Sergey: Bardzo podoba nam się kierunek, jaki obraliśmy z designem, który naprawdę wyróżnia się na tle innych, więc obecnie nie widzimy powodu, by zmieniać to, co tak dobrze działa dla nas i naszych fanów.

Pytanie od Killua004
    Jaki będzie koszt nowych urządzeń i czy obiecujecie nam legendarną wydajność?

Sergey: To wolny rynek, więc koszt nie jest określany całkowicie i tylko przez nas. Mogę jednak powiedzieć, że starannie ważymy wszystkie decyzje dotyczące nowych produktów, a dyskusje o kosztach są zawsze ich ważną częścią.

To właśnie dlatego podjęliśmy decyzję o przejściu od Legion 7, który był bardzo wysokiej klasy urządzeniem o wysokiej wydajności, do Legion 7 Pro, gdzie nacisk został przesunięty bardziej na wysoką wydajność, a nie tak bardzo na funkcje premium (takie jak wszechstronne RGB). Stąd zmiana nazwy, aby pokazać, że to nie ta sama nisza co Legion 7. Mam nadzieję, że nowe ceny Legion Pro 7 przy tak legendarnej wydajności będą naprawdę miłym zaskoczeniem dla osób, które na nie czekają.

------

Jeszcze raz dziękujemy Chrisowi, Johnowi i Sergeyowi za poświęcony czas! Trzymam kciuki, że wkrótce uda nam się to powtórzyć 😄🤞

A teraz pytanie do Was - któremu zespołowi z Lenovo chcielibyście zadać pytania, gdybyśmy w przyszłości mogli zorganizować kolejne Ask Me Anything?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • 20 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Sinber @Saka mamy odpowiedzi od Sergeya, Christophera i Johna 😊
    @Saka widziałam, że już poczytałaś po angielsku, ale wrzuciłam też u nas po polsku 😊
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Czy powinnam przetłumaczyć mój komentarz z angielskiego wątku? :D
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    @Aaricia Widziałem, nic więcej niż sam wiem się nie dowiedziałem 🤣 Ale dziękuję ;)
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Ale obszerne odpowiedzi, było co poczytać! Nie spodziewałam się tak wyczerpującej odpowiedzi na moje pytania. Cieszę się i bardzo dziękuję! Mam nadzieję, że kryształowa kula Siergieja będzie sprawnie służyć przez długie lata. Jeśli kiedykolwiek nastąpi kontynuacja AMA, chciałbym poprosić o przykład sytuacji, w której kilka nadchodzących e-maili sprawiło, że kryształowa kula przestawiła się na wyświetlanie prognozy „przyszłość jest pochmurna”. 😉

Moim zdaniem słuszne jest spostrzeżenie co do głośników w laptopie, gdybym miała wybierać, to wygodniejsza klawiatura też by wygrała z jakością dźwięku. Chociażby przenośny głośnik Bluetooth (lub słuchawki) można łatwo podłączyć i zastąpić natywne źródło dźwięku laptopa, które będzie ograniczone przez ograniczenia wymiarowe. Odkąd laptopy stały się cieńsze, jakość dźwięku spadła, a rozwiązania programowe mogą tylko tyle zrekompensować ograniczenia narzucone przez prawa fizyki. Głośniki w moim Legionie 5 Pro działają, ale są takie sobie, brakuje im głębi. Mogę jednak łatwo korzystać z innego źródła dźwięku, a umieszczenie innej klawiatury na laptopie nie jest takie proste, gdy chcę używać laptopa jako laptopa, na przykład na kanapie.

Zabezpieczenie łańcucha dostaw i upewnienie się, że wszystko działa razem, jest rzeczywiście skomplikowanym logistycznym wyzwaniem. Dobrze, że wciąż są różne opcje do wyboru, na przykład są laptopy Legion o podobnej specyfikacji (niekoniecznie ten sam model) z różnymi opcjami ekranu, dzięki czemu zarówno tłumy „GIMME MAX FPS”, jak i fani bardziej doskonałego obrazu mogą być zadowoleni. Osobiście należę do tych drugich, zazwyczaj nie gram w gry, które ciągną około 300 FPS, a wyższa rozdzielczość może być pomocna, aby mieć bardziej uporządkowany interfejs i lepsze szczegóły.

Kampania „Stylish outside. Savage inside” jest świetna! Widziałam kilka osób noszących koszulki z tym hasłem na Assembly Summer 2022. Trochę też chciałabym taką mieć. Pasowałaby do zaciekłej kendoki z dobrze wyprasowaną hakamą i wymyślnym mieczem. No cóż.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka dzięki za przetłumaczenie komentarza 🤗
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Może zachęci do dyskusji. Jakie Ty masz zdanie na temat kompromisów w laptopach? W którą stronę wolisz? 😁
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka ja jestem team klawiatura 😁 szczerze to bardzo rzadko czegoś słucham na laptopie, przeważnie na (proszę się nie śmiać 😜) mp3 (tak, one jeszcze istnieją 😂) albo jak już, to na telewizorze 🙂
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Saka ja jestem team klawiatura 😁 szczerze to bardzo rzadko czegoś słucham na laptopie, przeważnie na (proszę się nie śmiać 😜) mp3 (tak, one jeszcze istnieją 😂) albo jak już, to na telewizorze 🙂

No proszę, codziennie się uczę czegoś nowego, na przykład że ludzie jeszcze mają mp3. 😅
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka moje mp3 trzyma bardzo długo, a w telefonie bateria siada szybko, plus jest małe i wygodnie można włożyć do kieszeni, bez obaw, że wypadnie, pęknie, itd. 😀