Quiz Lenovo Legion

• 65
    Replies
  • 1489
    views
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Szczerze, to jak wspomniałem - nie znam się na networkingu. Jeśli piszę głupoty, to mnie popraw. Jednak koszt 5-6k nie jest znacznie przesadzony? Jakaś obudowa do dysków lub stary PC, kilka HDD i darmowy system bazowany na Linux. Gdzie tutaj koszt w tysiącach? To zwykły, domowy backup, nie rozwiązanie enterprise.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek och jak chcesz zrobić DIY to koszt dysków i ewentualnie kontrolera RAID
    Jak chcesz zrobić stand-alone z bajerami to sam NAS
    https://www.mediaexpert.pl/komputery...synology-ds923 2700zł

3x dysk 2TB HDD - 810zł https://www.mediaexpert.pl/komputery...mb-st2000dm008

albo 3x dysk 4TB HDD - 1500zł https://www.mediaexpert.pl/komputery...mb-st2000dm008

czyli min 3500, średnio 4200

Dla RAID 5 (trzy dyski z pojemnością 2)

chociaż ja bym dorzucił ramu do tego wariantu co wkleiłem, tak do 16 GB co daje dodatkowe jakieś 200zł.
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek @TrendaTen to chyba trochę skomplikowane rozwiązanie jak na mój nietechniczny umysł 😅 🙊
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Name:  Przechwytywanie.JPG
Views: 20
Size:  22.8 KB
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia ten wariant co opisałem z linkami to nic prostszego już nie ma. Ale jest za to najdroższe. Kupujesz, wkładasz dyski do kieszonek zgodnie z instrukcją, podłączasz do internetu (najepiej kablem), podłączasz do prądu i konfigurujesz zgodnie z instrukcją. Całość trwa mniej niż godzinę a przeglądarkowy konfigurator prowadzi Cię za rękę. Nic nie musisz umieć po za czytaniem. W centrum pakietów dobierasz te programy które Cię interesują i zapominasz o problemach
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Tylko to nie dla normalnego użytkownika. Może i proste, ale większośc ludzi nie potrzebuje dedykowanego NAS, a jedynie miejsca na dane, które nie padnie w trakcie użytkowania. Z tego co wiem, są jakieś systemy typu TrueNAS, które są za darmo. Bierzesz starego PC, podpinasz kilka HDD i ustawiasz RAID. Dopóki nie zarabiasz na przechowywaniu danych, to zwykły backup z RAID i ew. chmura wystarczą. Można nawet kupić używane HDD od jakiejś firmy, ale to już wieksze ryzyko (chociaż z RAID powinno być ok).
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek używanych HDD odradzam. To już trzeba się znać, żeby móc sprawdzić czy dysk się jeszcze do czegoś nadaje i ile mu zostało. Tu jest problem na linii

Pieniądze --------------------- Prostota

Jeśli masz na wydanie 4k i nie chcesz się bawić w projektowanie serwera i samoręcznego konfigurowania linuxa to kupujesz gotowca. Wpinasz dwa kable i to hula. Spójrz na ceny nowych High-endowych kart graficznych i ludzie to kupują. Taki NAS jest wciąż tańszy.
    Jak nie masz 4k ale masz stary PC z obsługą RAID i kilka stówek na dyski to możesz kombinować. Ja osobiście lubię pokombinować, ale wiem że nie wszyscy też to lubią.

Name:  Przechwytywanie.JPG
Views: 21
Size:  22.8 KB

Jestem administratorem podobnego NASa jak tego z linku

- - - Updated - - -

P.S. czytałem, że ludzie robią taki NAS za pomocą RPi i Pi NAS HAT
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Tylko pomijasz fakt, że jak ktoś nie ma działalności polegającej na magazynowaniu danych (fotografia, content creation, etc.), to nie wyda 4000 PLN na NAS, nie ważne jak prosty będzie do ustawienia, ale wykupi subskrypcję w chmurze, z której może korzystać wszędzie lub po prostu dokupi dysk zewnętrzny, jeśli zmieści się w ~4TB. Na NAS z prawdziwego zdarznia trzeba mieć powód.

Karty graficzne ludzie kupują, bo grają w gry / potrzebują do pracy. NAS do gier i rozrywki potrzebny nie jest (prawie nikt nie uzywa Plex), więc zostaje tylko powód pracy. Zmierzam do tego, że Aaricia raczej nie potrzebuje niewiadomo jakiego magazynu danych, ale coś co może użyć starego HDD.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek mamy zgoła odmienne doświadczenia. Znam osoby które mają NASy w domu(!) Nie każdy lubi korzystać z rozwiązań chmurowych. Są osoby typowo offline i wolą mieć kontrolę nad tym kto przegląda jego zdjęcia czy filmy.
    Co do jednego się zgadzamy i każdy albo robi kopie zapasowe albo będzie robić. Niektórych trafiło wcześniej i koszt 4k (dawniej to nawet więcej) nie był barierą. Zwłaszcza że chmura to też nie koniecznie bywa tania - google bierze 47zł za miesiąc dla 2TB. A ja za te 4200 mówię o 8TB. Wystarczy, że ktoś lubi robić zdjęcia i robi ich dużo, albo że lubi filmy i posiada ich dużo.
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Ogólnie to zgadzam się, że NAS jest świetnym rozwiązaniem, ale kiedy jest niezbędny. Przeciętny użytkownik PC to:
    - Kuba, 15 lat, lubi gry i filmy, potrafi wymienić RAM
    - Andżelika, 29 lat, robi zdjęcia swojej jaszczurki, wie jak podłączyć drukarkę
    - Jadwiga, 54 lata, przegląda FB, okazjonalnie wyśle e-maila

Taka osoba, nawet jak potrzebuje miejsca na zdjęcia ślimaków, to nigdy nie będzie bawić się w NAS. Może obracasz się w bardziej technologicznym gronie, tego nie wiem. Pamiętaj, że ludzie sami boją się nakleić szkło na telefon, co dopiero podpinać kable i coś ustawiać.

Są osoby, które to potrafią lub chcą się nauczyć, ale to kropla w morzu ludzi, którzy chcą po prostu mieć miejsce na dane. Dla takich zostaje chmura lub kolejny dysk wewnętrny/zewnętrzny.