Quiz Lenovo Legion

• 65
    Replies
  • 1493
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen to muszę się rozejrzeć w takim razie, to z tą kopią robiącą się samodzielnie byłoby super, często mam problem, że mi telefon rozłącza podczas kopiowania i trzeba zaczynać wszystko od nowa, a tak może będzie szło od momentu przerwania 🙈
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia to na priv Ci wyślę opcje
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Ogólnie im więcej kopii w jak największej ilości miejsc, tym lepiej. Swojego obecnego HDD możesz trzymać jako backup w domu, ale danych nie powinno się przewozić w dyskach z ruchomymi częściami (HDD są dyskami talerzowymi).
    Osobny rant mógłby być o tym, że producenci wydają dobrego SSD, zbierają świetne opinie, a potem podmieniają części na tańsze, ale model zostaje ten sam...
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Aaricia Ogólnie im więcej kopii w jak największej ilości miejsc, tym lepiej. Swojego obecnego HDD możesz trzymać jako backup w domu, ale danych nie powinno się przewozić w dyskach z ruchomymi częściami (HDD są dyskami talerzowymi).
    Osobny rant mógłby być o tym, że producenci wydają dobrego SSD, zbierają świetne opinie, a potem podmieniają części na tańsze, ale model zostaje ten sam...

@Marcelek nawet bym się nie zorientowała, chociaż faktycznie jak był uruchomiony to zawsze było słychać takie jakby "szuranie" w środku, to już teraz wiem dlaczego 🙈
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia SSD nie mają ruchomych części, więc to też wiekszy komfort pracy. W większości są szybsze (choć nie zawsze), więc kolejny plus. Jedyny znaczący minus SSD to cena za pojemność, ale teraz i tak jest przystępnie. Kiedyś 128GB kosztował chyba 200 PLN.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek poszukam i zobaczę, co jest dostępne na wyspie, mój HDD ma aktualnie 4TB (myślałam, że 1 🙈 ) więc przydałoby się coś dwa razy większego, żeby było na przyszłość 😂
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia A ile używasz? Trochę nie ma sensu mieć dysku przenośnego jako "głównego magazynu danych". HDD możesz mieć w domu jako taką główną kopię, a na SSD ładować tylko najpotrzebniejsze pliki. O ile nie tworzysz wideo na boku lub nie robisz sesji zdjęciowych w 8K, to 1TB raczej wystarczy.

U mnie w PC mam:
    SSD 512GB
    SSD 128GB
    HDD 1TB
    HDD 512GB
    + SSD 64GB jako zewnętrzny (kopia najwazniejszych danych + uzytkowany jako pendrive)

PS. Uratujcie mnie od tych durnych HDD :( Głowa boli od tego hałasu i wibracji.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek nie jestem pewna w ilu procentach jest zajęty, musiałabym sprawdzić, ja mam mnóstwo zdjęć, z każdego wyjazdu robię po kilka tysięcy, do tego robię trochę zdjęć praktycznie codziennie, czy to jakiś widoczek się trafi, czy jedzenie 😂
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia To tym bardziej może warto zainwestować w jakiegoś NASa domowego. Trzymasz kilka HDD w domu w jednej obudowie i tylko zrzucasz aktualne zdjęcia z SSD.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek NASy z raidami mają oprogramowanie do auto backupowania i wtedy nawet z telefonu może się samo ściągać. Ale to koszt jakiś 4-5k zł
    [Kliknij aby dodać podpis]