Najbardziej kreatywna rzecz, jaką udało Wam się stworzyć

• 31
    Replies
  • 678
    views
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Może przesyłałeś, ale nie pamiętam.
    Nie znam C++, szczególnie w kontekście pisania kodu na hardware, więc zbyt dużo z tego nie rozumiem. Jedyne co trochę kłuje w oczy, to ponglish :D Potem mamy drawZnak(liczba); - ale ważne, że działa.
    Napiszę jedynie, że warto zainteresować się jakimś frameworkiem do testów. Masz pełno mini-funkcji, które będą idealne na testy jednostkowe, żeby się upewnić, że wszystko działa. Szczególnie przydatne, kiedy pracujesz nad nowymi funkcjonalnościami, to wtedy wcześniej napisane testy wykryją, kiedy nowy kod coś zepsuł.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek a jeśli chodzi o testy to dodaję jedną funkcjonalność na raz, stąd wersja 4.10. ale zdarza się tak, że część sama z siebie działa jak należy ale w połączeniu z inną już niekoniecznie. Mimo poprawnej logiki, dzieje się coś w tle co psuje moje zamysły. Kiedyś spędziłem z 15h próbując czemu sam wyświetlacz działa, samo wifi działa a razem już nie działają. W sumie wyczytałem w necie, że tam te biblioteki próbowały używać jednych zasobów w tym samym czasie i musiałem zmienić bibliotekę wyświetlacza na inną, gorszą.

Ponglish ma też zastosowanie, jeszcze jak. Po angielsku są biblioteki, referencje etc a moje własne funkcje są po polsku i jeśli np tworzę funkcję opartą o bibliotekę to będzie drawZnak. Dzięki temu jak coś zawiedzie w "lini 546" to wiem gdzie mam szukać rozwiązań. Może badziewiacko to wygląda ale dla mnie - czyt mało zaawansowanego - to daje duży margines. Może to mało profesjonalne ale jesteś drugą osobą która ogląda ten kod. Jakbym mógł kolorami pozaznaczać to mógłbym śmiało zunifikować język i sposób pisania (formatowania tekstu) ale Arduino IDE nie przewiduje takich "ficzerów"
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Dlatego się pisze testy jednostkowe i integracyjne.
    Ponglish nie jest sam w sobie zły, ale kiepsko wygląda w CV/portfolio. chociaż sam w produkcji widziałem podobne rzeczy. Jednak najlepiej robić wszystko po angielsku, zawsze łatwiej znaleźć pomoc i zrozumieć kod innej osobie.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek mam ścieżkę zawodową taką, że do portfolio prędzej umieszczę obudowę niżeli kod :D
    Programuję w Arduino tylko hobbystycznie. Jak w pracy mam dużo papierkowej roboty a mało takiej czysto fizycznej to lubię sobie coś samemu zrobić. Chciałbym zrobić kierownicę do PC zrobić (nie koniecznie używać :D ) i czytam o tym już chyba drugi rok. Mam problem z tym, że odpowiednie części do łatwego montażu i programowania są drogie i szukam obejść no i idzie mi jak po gruzie
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Jakbym miał takie umiejętności jak ty, to bym pewnie chciał zrobić jakiegoś handhelda lub mini robota. Kierownica też dobry pomysł, ale raczej trudny i złożony.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek handhelda też mam na liście ale on w częściach wychodzi jeszcze drożej. Chociaż jest coś takiego jak ESPboy i ja sobie zamówiłem płytki ESPboy easy i polutowałem ze 3. Tyle że tam program jest gotowy i myślałem o własnym ale jakoś tak wyszło że nic nie wymyśliłem XD
    Robot myślisz o takim kroczącym czy takim ramieniu jak Ci wyskoczy po wpisaniu Robot ABB?

- - - Updated - - -

Arcade machine zrobiłem kiedyś z laptopa i retroArch ale to nie był wymagający projekt
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen robot trochę podobny do pająka, sterowany na pilota jak samochodziki RC.

Coś takiego, ale mały (10-15 cm).
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek a to możesz zacząć swoją przygodę z "ułatwieniami" 😁

https://botland.com.pl/345-roboty

I zbudować robota z zestawu, większość takich robotów poza zestawami będą droższe o samodzielne wykonanie ramy/ obudowy. Same sterowniki PLC (czyt. mikrokontrolery) są tanie, taki ESP (np WemosD1mini) kosztuje ~10-15zł. Programuje się to w Arduino IDE za pomocą prostych funkcji i jest masa bibliotek do praktycznie wszystkiego. Język C jako baza jest bardzo prosty do ogarnięcia a takie apki jak ElectroDoc pomagają przy liczeniu różnych bajerów
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Wyglądają fajnie, ale nie zamierzam w coś takiego wchodzić. Lepiej też chyba zrobić całkowicie samemu niż takie LEGO+.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek jakby nie patrzeć to w każdej skali to takie Lego+ albo ++. Czy weźmiesz "gotowe" moduły np sterowania silnikiem czy sam zbudujesz z scalaków to takie turbo Lego. Kwestia jak mocno zmrużysz oczy 😁

Dla hobbystów z doświadczeniem podobnym do mojego to są całe gamy modułów do poszczególnych elementów, które całkiem łatwo się łączy ze sterownikiem i mają gotowe lub poł gotowe biblioteki. Także wiedząc co się chce zrobić to wychodzi całkiem łatwo ale cenowo to wyjdzie podobnie jak w tych gotowcach.

Tak wygląda wnętrze zegarka wyżej wymienionego
    Name:  20240223_182745.jpg
Views: 13
Size:  102.8 KB

A tak wygląda wnętrze głośnika BT z przyciskami i paskiem led (co reaguje w rytm muzyki)
    Name:  20231105_212243.jpg
Views: 13
Size:  106.6 KB