Najbardziej kreatywna gra 🧱

• 12
    Replies
  • 462
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Name:  Screenshot2025-01-15150625.jpg
Views: 45
Size:  83.9 KB

Hej wszystkim!

Na dobry początek roku zajmijmy się dyskusjami na temat kreatywności - jak wiadomo, świat idzie do przodu w piorunującym tempie, a kreatywność ludzka nie zna granic 😎

Jeśli chodzi o gry, które z nich są Waszym zdaniem najbardziej kreatywne? Jeśli o mnie chodzi, Minecraft zajmuje pozycję na podium i żadna gra nie jest w stanie go zdetronizować 🤓

A jak Wy uważacie? Też skłaniacie się ku Minecraftowi, czy Waszym zdaniem inna gra jest bardziej kreatywna? 🧐
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • 12 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek ja nie zauważyłem tematu ale gdzie jesteś TY?
    Uważam że Minecraft to bardzo kreatywna gra ale Teardown dla zaawansowanych też może być baaardzo kreatywny
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Ostatnio ciężko mi się zabrać do napisania czegokolwiek. Ogólnie to uważam, że MC jest chyba obiektywnie najkreatywniejszą grą jaka istnieje. W teardown nie grałem, ale grafika bardzo mi się podoba.

Od siebie mogę dodać jeszcze Garry's Mod, chociaż tutaj już ciężko. Gra ma (miała) pełno trybów online jak Hidden, Prop Hunt (Hide & Seek w MC, ale GM był pierwszy), Trouble in Terroist Town i wiele więcej. Teraz jednak ma dosyć mało graczy, więc tylko najpopularniejsze będą aktywne (kilka lat nie grałem, a już wtedy było ciężko). No i genialny sandbox. Coś jak minecraft, ale "prawdziwe" modele i bardziej skupione na inżynierii, jak bronie, pojazdy, katapulty, etc.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek ja nie zauważyłem tematu ale gdzie jesteś TY?
    Uważam że Minecraft to bardzo kreatywna gra ale Teardown dla zaawansowanych też może być baaardzo kreatywny

@TrendaTen na czym polega Teardown? Czy mógłbyś nam przybliżyć? 🧐
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen Ostatnio ciężko mi się zabrać do napisania czegokolwiek. Ogólnie to uważam, że MC jest chyba obiektywnie najkreatywniejszą grą jaka istnieje. W teardown nie grałem, ale grafika bardzo mi się podoba.

Od siebie mogę dodać jeszcze Garry's Mod, chociaż tutaj już ciężko. Gra ma (miała) pełno trybów online jak Hidden, Prop Hunt (Hide & Seek w MC, ale GM był pierwszy), Trouble in Terroist Town i wiele więcej. Teraz jednak ma dosyć mało graczy, więc tylko najpopularniejsze będą aktywne (kilka lat nie grałem, a już wtedy było ciężko). No i genialny sandbox. Coś jak minecraft, ale "prawdziwe" modele i bardziej skupione na inżynierii, jak bronie, pojazdy, katapulty, etc.

@Marcelek to chyba taka styczniowa aura, byle do lutego 🙈 Nie grałam jeszcze w żadną z wymienionych przez Ciebie gier, ale też brzmią ciekawie 😀
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen na czym polega Teardown? Czy mógłbyś nam przybliżyć? 🧐
    Teardown to gra z (prawie) w pełni zniszczalnym światem, zbudowanym z voxeli (takich 3d pixeli). Voxele są mniejsze niż w minecrafcie co poprawia realistyczność, jest też tam grawitacja co sprawia, że podcięte schody spadają na ziemię.
    Grać można na 3 sposoby w zależności od stopnia wtajemniczenia
    1. IZI - wolna rozwałka w sandboxowych mapach tworzonych przez społeczność. Używając przeróżnych narzędzi tworzonych przez społeczność.
    2. MID - przechodzenie kampanii. Ogólnie to są zadanka na małych mapach i te zadanka trzeba zrobić po swojemu. Np w (2 czy 3) misji trzeba (opcjonalnie) wywalić sejfy do wody i zniszczyć ostatni domek. Jeśli myślisz, że to łatwe zadanie to musisz zagrać w Teardown i się przekonać osobiście. Tę misję zrobiłem w pełni dobrze za drugim razem (ale raz też patrzyłem jak się dziecko moje męczy 🤣🤣🤣 )
    3. SENIOR - Budowa map i narzędzi jako część społeczności. Małe voxele dają masę możliwości ale wymagają dużo czasu i cierpliwości. W trybie budowania, budujemy bardziej jak w simsach niżeli w minecrafcie

Abstrahując to w weekend odkryłem z dzieckiem inną ciekawą i kreatywną grę - The Enjenir
    https://store.steampowered.com/app/1800940/The_Enjenir/
    MA DEMO!
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Powiem szczerze, że Teardown ma zdecydowanie większy potencjał niż burzenie rzeczy i misje (przynjamniej stwierdzając po opisie). Grafikę i modele ma świetne, ale chyba nie jest dla mnie.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek po rozbudowanej społeczności widać że ma ogromny potencjał. Ludzie tworzą niesamowite rzeczy. Niektórzy tworzą całe miasta niemal żywcem wyciągnięte z rzeczywistości. Inni tworzą pojazdy, bronie i narzędzia które mogą zmienić zupełnie wszystko w grze. Mój młody najwięcej to burzy w grze a ja za to wolę misje. Ale na TV budowa własnych treści jest niemożliwa (interface się nie skaluje porządnie i mam za małe napisy). Myślę że śmiało mógłbyś spróbować. Mogło by Ci się spodobać
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Może kiedyś zobaczę, dzięki za polecenie.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek @TrendaTen wrzućcie jakieś screenshoty z Teardown jak macie 🧐