Legion Go Lite - Mini wersja handhelda od Lenovo

• 11
    Replies
  • 473
    views
  • Marcelek's Avatar
    Level 52

Legion Go Lite

Po internecine krążą plotki o nowej, mniejszej wersji Legiona Go.
    Brak jest konkretów, ale spekulacje i leaki wydają się być ciekawe :)

Name:  legiongo.jpg
Views: 152
Size:  63.0 KB

Ekran

Mówi się o mniejszym ekranie - 6.8″ vs 8.8″ w podstawowej wersji.
    Zmniejszenie ekranu ma znacząco ograniczyć wagę urządzenia, które to ma zostać dodatkowo odchudzone.
    Szykuje się więc bardziej kompaktowa wersja, którą łatwiej będzie zabrać w podróż lub do tramwaju na kilka przystanków :)

Name:  screen.jpg
Views: 146
Size:  29.6 KB

SoC

Niestety, ale w parze z mniejszą wagą ma iść słabszy chip napedzający konsolę - AMD Ryzen Z1 zamiast Z1 Extreme.
    Podstawowy Ryzen Z1 jest ok. 40-50% mniej wydajny od wersji Extreme w 30W, ale za to różnica przy 10W zaciera się do tylko kilku procent.

Name:  z1.jpg
Views: 136
Size:  77.3 KB

Bateria

Plusem słabszego chipu jest minimalnie lepszy czas pracy na baterii, choć tutaj sytuacja zależy głównie od gry.
    Im mniej wymagający tytuł, tym mniejsza różnica.
    Uwidacznia się ona przy grach AAA, kiedy to słabsza wersja potrafi wytrzymać zauważalnie dłużej, choć nadal nie jest to przepaść.

Kto wie, może mniejszy ekran pozwoli na minimalnie mniejszą rozdzielczość, która pozytywnie wpłynie na czas pracy.
    Jeśli Lenovo się na to zdecyduje, to liczmy na utrzymanie podobnego zagęszczenia pikseli - ostry obraz jest przecież ważny :)

Name:  battery.jpg
Views: 138
Size:  98.3 KB

Kontrolery

Pogłoski ćwierkają również o "przyspawanych" kontrolerach.
    Jeśli okaże się to prawdą, to Legion Go Lite straci funkcję myszy, która wyróżnia starszą wersję.

Name:  controllers.jpg
Views: 134
Size:  66.5 KB

Podsumowanie

Można się więc spodziewać konkurencji dla Nintendo Switch Lite oraz Ayaneo Pocket Air.
    Co ważne, Legion Go Lite miałby odchudzić siebie, a nie pertfele graczy.
    Mniejszy ekran oraz słabszy SoC miałyby skutkować bardziej przystępną ceną do wejścia w świat mobilnego gamingu od Lenovo.

Co sądzicie o plotkach?
    Czekacie na mniejszą wersję Legiona Go?
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • 11 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Mniejszy? Jak dla mnie to mogli by pomyśleć o większym :) a tak serio to jak zmniejsza do 6.8" to boki będą na tyle małe że kontroler może okazać się nie wygodny. Zwróć uwagę na wszystkie pady. Mają przedłużone nogi / rogi wzdłuż dłoni. Może ciekawym pomysłem było by granie w autobusie ale czy miało by sens? Średnia przejazdów autobusowych ile wynosi? Dla mnie Legion Go to granie w łóżku, na kibelku, w kącie tak by młody nie widział przemocy czy zabieranie go na wakacje i podróże.
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Każdy lubi coś innego. Zobacz ile osób gra na telefonach, które z pewnością byłyby mniej wygodne do trzymania od mini Legiona.
    Prawda jest taka, że Legion Go jest jednym z największych (lub największym) popularnym handheldem tego typu.

Pomyśl też o dzieciakach, które mają sporo mniejsze ręce.
    Trochę ciężko nosić do szkoły lub zabrać na wycieczkę prawie kilogram, kiedy dziecko waży 30kg.

Ja do tego podchodzę tak, że nawet jak mi coś nie przypada do gustu, to przynajmniej rynek idzie do przodu. Jednak w tym przypadku mniejsza wersja Legiona Go całkiem mi się podoba :)
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek zdecydowanie jest największym i najpotężniejszym. Konkurenci nie mają plusa przy Z1
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen *Extreme :)
    Właśnie ciekawie mógłby się taki handheld prezentować.
    Takie mniejsze urządzenia są świetne dla młodszych.
    Pamiętam jeszcze modę na PSP, które było malutkie w porównaniu do dzisiejszych konsol przenośnych.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek to czekamy z niecierpliwością, czy wieści się potwierdzą w przyszłości 🧐
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Mam nadzieję, że faktycznie będzie sporo mniejszy.
    Jest na rynku masa handheldów, które są wielkimi klocami. Nie ma w tym nic złego (wiekszy ekran, lepszy SoC), ale jednak brakuje konkurencji dla Switcha.

Konsumenci już wielokrotnie pokazali, że często wolą słabsze i tańsze sprzęty.
    Widać to na przykładzie Xboxa Seriex X/S (S jest sporo popularniejszy) i laptopów.

Lenovo prowadzi jakieś statystyki sprzedaży, coś jak Steam Hardware Survey?
    Ile osób kupuje laptopy lenovo 13 cali, 15 cali, jakie procesory, czy ma dedykowaną kartę graficzną, ile RAM, etc.
    Mogłyby wyjść ciekawe statystyki.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen *Extreme :)
    Właśnie ciekawie mógłby się taki handheld prezentować.
    Takie mniejsze urządzenia są świetne dla młodszych.
    Pamiętam jeszcze modę na PSP, które było malutkie w porównaniu do dzisiejszych konsol przenośnych.
    Extreme czy pro czy ultra to tylko plusy :D

Też myślałem o PSP wczoraj :D ale w moim pokoleniu była tylko wspominką. Wśród moich rówieśników których znam miało 2 PSP. Problemem PSP była wydajność i gry własnego sortu. Własny ekosystem pozwala na dużo producentowi i Sony mogło sobie pozwolić na taki trik. Go jest na Windowsie więc mu bliżej do laptopa. Jak ja swój egzemplarz otrzymałem to nie wydałem żadnej dodatkowej złotówki żeby móc coś zagrać konkretnie na tym. Specjalnie kupiłem kilka gier ale będę mógł je zagrać na PC czy nawet (!) udostępnić dziecku jak podrośnie. Jak za jakiś czas wymienię GO na GO 2 czy nawet 3 to nie muszę dokładać złotówki do transferu gier. A oryginalne nośniki PSP ile teraz są warte?

Dziwi mnie że series s jest częściej kupowany bo niema napędu. Dla one S bym zrozumiał bo on miał napęd. Ale z drugiej strony to promki na series s były lepsze niż na one S. Nawet w tym samym czasie
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Series S jest popularniejszy, bo cena :) Duzo osób i tak kupuje Gamepassa, więc napęd im nie jest potrzebny.

Co do "ekskluzywnych" gier, to właśnie o to chodzi. Jeśli Lenovo zrobi Legiona Go Lite, to mamy wymiary, kompaktowość i wygodę Switcha, ale nie ma problemu z grami. Konkurencja jest ważna.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Aaricia Mam nadzieję, że faktycznie będzie sporo mniejszy.
    Jest na rynku masa handheldów, które są wielkimi klocami. Nie ma w tym nic złego (wiekszy ekran, lepszy SoC), ale jednak brakuje konkurencji dla Switcha.

Konsumenci już wielokrotnie pokazali, że często wolą słabsze i tańsze sprzęty.
    Widać to na przykładzie Xboxa Seriex X/S (S jest sporo popularniejszy) i laptopów.

Lenovo prowadzi jakieś statystyki sprzedaży, coś jak Steam Hardware Survey?
    Ile osób kupuje laptopy lenovo 13 cali, 15 cali, jakie procesory, czy ma dedykowaną kartę graficzną, ile RAM, etc.
    Mogłyby wyjść ciekawe statystyki.

@Marcelek zakładam, że jakieś statystyki sprzedaży prowadzone są, ale ja nie mam wglądu do takich danych 🤓
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍