Konkurs zakończony - Wygraj Lenovo Legion T5!

• 210
    Replies
  • 25964
    views
  • Xim090's Avatar
    Level 6
    Mimo iż gier z ostatniej dekady można wymienić całą masę pierwsza jaka mi przychodzi do głowy przy stwierdzeniu „najlepsza gra dekady ” to tytuł ARK: Survival Evolved. Dostajemy otwarty i szczątkowy zarys fabuły, gdzie wcielamy się w rozbitka, którego morze wyrzuciło na wyspę pełną prehistorycznych stworzeń i ma on za zadanie przetrwać i przystosować się. Gra w początkowym etapie koncentruje naszą uwagę bardziej na przeżyciu w nieprzyjaznym dla gracza środowisku, niżeli na eksploracji. Jednakże po czasie spędzonym na wyspie powoli odkrywamy jak skutecznie przemieszczać się i reagować na ataki pobliskiej fałny oraz flory.

Spędziłam w tytule dużo godzin i mimo problemów technicznych jak i powtarzających się czynności nadal chętnie do niego wracam. Głównym zadaniem dla gracza jest oswojenie potrzebnych stworzeń, które spotyka podczas przemieszczania się po mapie oraz, które pomogą w ostatecznej potyczce z tak zwanymi „strażnikami wyspy”. System przygarniania do siebie stworzeń nie jest na początku skomplikowany, jednak po czasie kiedy przechodzimy z tak zwanej ery kamienia łupanego do metalu zaczynamy potrzebować coraz więcej surowców za to możemy oswoić bardziej wymagające lub bardziej potrzebne nam gatunki.

Co do map są one przestronne i o ile nie gramy na najniższych ustawieniach graficznych, można na nich znaleźć naprawdę malownicze zakątki. A jeżeli już taki znajdziemy zawsze możemy się tam wybudować na co pozwala nam dobrze zrobiony system budowania, który zawsze można polepszyć dzięki dostępnym modyfikacją.

Oczywiście poza podstawką gry, która zawiera jedną mapę możemy pobrać 5 darmowych map oraz 5 płatnych, które posiadają swoje wyjątkowe stworzenia oraz nowe mechaniki.

Mam nadzieję, że ta recenzja nie zanudzi nikogo na śmierć i zachęci do zwrócenia uwagi na ten tytuł😉.Pozdrawiam Xim090.
  • Overdose's Avatar
    Level 1
    @Aaricia Witam wszystkich, od razu powiem, że nie chcę powodować litości czy coś w tym stylu. Jestem studentką z Ukrainy więc przepraszam za mój polski.

Ale odkąd życie wepchnęło mnie w kąt, nie mogę powstrzymać się od opowiedzenia o tym, zarobiłem na edycji wideo gier, filmów, anime i filmów z prawdziwego życia, robiłem to przez 6 lat. Mieszkam w Polsce od 5 miesięcy, z powodu wojny nie mogłem zabrać komputera z Ukrainy, moi krewni sprzedali mój komputer z powodu braku pieniędzy na życie, teraz muszę ciężko pracować, aby kupić nowy komputer i pomóc moja rodzina z pieniędzmi.

!!! Jeśli nadal wygram, oferuję warunek!

Wszystkim, którym spodoba się moja recenzja, a także streamerom, dokonam edycji wideo - na dowolny temat i zgodnie z Waszymi życzeniami. Wszystko to zrobię w moim streamie, gdy dostanę komputer. Zostawię tutaj swoją pocztę (napisz na maila, który Ci się podoba, a zrobię dla Ciebie edycję wideo) [...]

W każdym razie będę szczęśliwy ze zwycięzcy❤️
    Last edited by Aaricia; 06-06-22 at 14:12. Reason: Dane personalne
  • Zuber's Avatar
    Level 5
    @Aaricia

Miałem wielki problem z decyzją. Zdecydowałem się ostatecznie na Batmana Arkham Knight przez to ile czasu spędziłem przechodząc wielokrotnie całą serię. Ostrzegam jednak, że ta recenzja będzie dość długa, więc zalecam wzięcie sobie czegoś ciepłego do picia ;)

Zaczynając od początku i skupiając się na ostatniej części serii Arkham nie da się przejść obojętnie obok dopracowanego i dopieszczonego systemu walki. Satysfakcja z eliminowania całych grup wrogów po cichu, planując każdy krok jest niesamowita. Walka w zwarciu również nie ustępuje poziomem. Piękne długie kombinacje, używanie całego arsenału gadżetów, różni przeciwnicy, a na dodatek wykorzystywanie otoczenia sprawia, że nawet takie same grupy przeciwników można pokonać na niezliczoną ilość sposobów i używając różnych strategii.

Obszar po którym możemy się poruszać nie jest największy, patrząc np: na GTA 5 to nawet można by powiedzieć, że mapa jest mała, jednak jest ona właśnie taka jak powinna. Rozgrywka jest przez to dynamiczna i samo przemieszczanie się po mieście jest wspaniałe. Szybowanie, pikowanie, używanie wyrzutni haków sprawia, że nawet przedostanie się z jednego skraju Gotham na drugi to czysta przyjemność. Przemieszczanie usprawnia też Batmobil, który w tej części serii pojawił się po raz pierwszy jako w pełni użyteczny i jeszcze przyspiesza on poruszanie się.

Wprowadzenie Batmobilu dało też pole do popisu na tle walki z czołgami i innymi pojazdami wroga. Chociaż jest to nowość w Batmanie Arkham to jest to zrobione bardzo dobrze i po raz kolejny daje mnóstwo satysfakcji. Bo co może być lepszego niż wysyłanie na złom kolejnych fali pojazdów przeciwnika ;)

Rozwój postaci w trakcie fabuły jest prosty i przyjemny. Głównie jest skupiony na ulepszaniu gadżetów i Batmobilu. Nie ma tu zbytnio żadnych rewolucji. Ten system po prostu działa.

Jednak w grze o Batmanie nie zabrakło miejsca dla innych grywalnych postaci takich jak np: Robin, Batgirl, czy też Red Hood. W fabule niestety jest niewiele momentów kiedy gramy kimś innym jak Batmanem lub nawet niektórymi postaciami nie gramy wcale, ale w każdą z tych postaci można się wcielić w trybie wyzwań. Warto zauważyć, że każda z tych postaci ma swój własny zestaw gadżetów, a i style walki są różne.

W temacie wyzwań to wprowadzają do gry element rywalizacji. Można w nich konkurować ze znajomymi i prześcigać się w tym kto wykręci lepszy wynik czy to w wyścigach Batmobilem, czy to w walce w zwarciu czy w trybie łowcy. W samych wyzwaniach można spędzić kolejne godziny, ponieważ dla każdej postaci w każdym wyzwaniu są osobne wyzwania, dostosowane do nich.

Kolejny WIELKI plus to dopracowanie najmniejszych detali i co za tym idzie ilość easter eggów. Zaczynając od ruchów postaci, aż po lokacje, to wszystko jest dopięte na ostatni guzik. Dodam od siebie, że jako osobie posiadającej wysoki stopień w jednej z japońskich stuk walki, wiele radości sprawiało, że w ruchach Batmana mogłem zauważyć faktyczne ruchy jakie sam znam :) Co do easter eggów to jest ich mnóstwoooo. Dla kogoś kto nawet tylko trochę orientuje się w komiksach i poprzednich częściach sagi to frajda ze znajdowania smaczków jest ogromna.

A teraz scenariusz i fabuła. Jeżeli ktoś jeszcze nie grał to będę się starał nie spojlerować ;) Dla mnie scenariusz jest świetny. Ma wiele wątków i zwrotów akcji. Specjalnie na potrzeby gry został stworzony nowy sojusznik dla Stracha na Wróble, który pała do Człowieka-nietperza wyjątkową nienawiścią. Jego pseudonim to "Arkham Knight". Tożsamość tego przeciwnika do samego końca stanowi zagadkę. Moim zdaniem jednak powinien się on pojawiać częściej, ponieważ z biegiem fabuły zaczyna sprawiać wrażenie postaci drugoplanowej. Mimo to fabuła wątku głównego jest doskonale poprowadzona, a zakończenie stanowi świetną klamrę dla całej sagi. Wątki w zadaniach pobocznych, chociaż znacznie krótsze, to również potrafią niesamowicie wciągnąć (np: wątek z Reich al Ghulem). Przed graniem w tą część bałem się, że będzie tu problemem brak Jockera. Ci, którzy grali w Batmana Arkham City zapewne wiedzą skąd te obawy. Scenarzyści jednak fenomenalnie sobie z tym brakiem poradzili.
    Warto też tu wspomnieć o dodatkach fabularnych dla poszczególnych postaci. Są one niestety w większości bardzo krótkie i często chciałoby się więcej ale mimo to miło chociaż na chwilę wcielić się np: w Red Hooda, czyli moją ulubioną postać z całego uniwersum DC ;)

Wizualnie gra wymiata. Animacje, światło i detale robią niesamowicie dobrą robotę. Klimat jest mroczny ale właśnie taki powinna mieć gra o Batmanie. Więcej chyba nie trzeba mówić, zamiast tego jak ktoś nie grał to jest to moim zdaniem jest to obowiązkowa pozycja do sprawdzenia dla każdego fana gier, już nie mówiąc o fanach uniwersum DC.

Podsumowując całość, z perspektywy fana tej serii i komiksów, jest to świetne zakończenie sagi o Batmanie. Jest tu wszystko co było dobre w poprzednich częściach i do tego ulepszone. Uwielbiam tę grę i na pewno jeszcze nie raz ją przejdę od początku do końca ;)
    Wszystkim serdecznie polecam.

PS
    Pisząc to narobiłem sobie smaka. Zraz zaczynam pobieranie i potem zaczynam od nowa przygodę z tą grą ;)
  • GawQu's Avatar
    Level 1
    @Aaricia Hmm Moim zdaniem jedną z najlepszych Gier jest Wiedźmin 3 Dziki Goń
    Grał zapewniająca wrażenia na długie godziny.
    Zawiera sporo nawiązań do mitologi słowiańskiej a więc można się też z niej czegoś nauczyć z naszej rodzimej mitologi 😎😎 z resztą została stworzona na podstawie genialnej serii książek "Wiedźmin "🥰
    Ponadto nie jest jakoś szczególnie wymagająca dla sprzętu na uwczesne czasy.
    Każdy kogo interesuje mitologia słowiańska fantazyjne trochę mrocznego klimatu powinien spróbować.
    Każda mija nie ważne czy główna czy też poboczna ma wspaniała fabułę i niepowtarzalny klimat 😉

Podsumowując

To genialna gra wielowątkowa dla każdego interesującego się magią fantazyjne oraz mitologią. Każdy kto się w nią zagłębi nie odejdzie od niej za prędko 😄😅
  • DrNihil's Avatar
    Level 2
    A więc chciałbym zacząć od tego, że moim sercem zawładnęła gra "Titanfall 2" (kampania) studia Electronic Arts (wiem, nie każdy ich lubi). Nie ma żadnego aspektu, który by mi się nie podobał w tej grze, poza tym, że gra jest strasznie krótka. Grafika, jak na grę już dawniejszej daty, jest bardzo dobra. Równocześnie z optymalizacją, która wykonana jest na tyle dobrze, że bez problemu powinna pójść na każdym przeciętnym sprzęcie. Muzyka dopasowana jest idealnie do każdego momentu fabuły, a gameplay jest tak gładki, że za każdym razem jak odpalając tę grę, chwytam gryzonia i biorę się do klawiatury czuję jakbym sunął po maśle. Walka jest zrobiona idealnie; nie są to dark soulsy, ale poziom jest dostateczny i za każdym razem jak odświeżam sobie tę produkcję, czuję jakbym grał zupełnie pierwszy Raz. Tutaj dochodzimy do mojej najbardziej czułej części, fabuły (mogę być trochę emocjonalny). Urzekła mnie ona jak nic nigdy w moim całym życiu, historia przyjaźni pilota Jacka Coopera i jego Tytana "BT-7274" sprawiła, że płakałem przed monitorem (a miękkiego serca nie mam). Wszystko to sprawia, że kocham tę grę całym swoim gamer'skim sercem. Jeśli to czytasz, dziękuję za poświęcony czas. Gra 10/10, DrNihil żegna <3
  • Kepsonixox's Avatar
    Level 2
    Szanowni Państwo @Aaricia, @Lenovo Legion Polska,
    grę, którą chciałbym zrecenzonawać to ,,Wiedźmin 3 Dziki Gon"

wiersz:
    Studio jest wam znane i przez wielu uwielbiane. Gra przedstawia swe możliwości chcą usunąć konkurencje bez litości. W każde miejsce jakie w grze pójdziemy to piękny krajobraz podziwiać będziemy. Grafika w grze jest zadbana
    bo przez polskie studio zaprojektowana. Główny bohater Geralt pokazywał swe umiejętności pokonują potwory i inne przeciwności, które swymi mieczami
    na drugi świat przerzucał, za to do sakwy monety dorzucał. Niepożałujesz tego czego możesz doznać, jak nie wierzysz, to polecam ci się z grą zapoznać.

Gra jest jedną z najlepszych produkcji, ponieważ jest to gra fabularna
    z otwartym światem. Geralt z Rivii (główna postać) jest bardzo dopracowana jeśli chodzi o aspekt historii danej postaci, ponieważ gra bazuje na książkach autorstwa Andrzeja Sapkowskiego co pozwala dobrze poznać bohatera. Otwarta mapa jest bardzo rozbudowana jeżeli nie koniecznie chce ci się tylko grać fabułę to masz dużo rzeczy do zrobienia poza fabułą np. zlecenia na potwory to jest moje ulubione zajęcie poboczne. Na mapie masz punkty zaznaczone znakiem zapytania, znajdziesz tam np. gniazda potworów lub inne skarby, którymi warto się zająć. Mapa posiada kilka regionów np. Skelige, Biały Sad itd. Gra jest rozbudowana również w aspekcie walki, ponieważ możesz robić różne rodzaje pancerzy np. pancerze ze szkoły kota, wilka itd. na miecze możesz nakładać oleje, w zależności z jakim typem przeciwnika walczycie to możecie używać inny olej, ważny jest również typ oręża np. miecza stalowego lepiej używać na ludzi, a srebrnego preferójcie na potwory co pozwoli uzyskać większe obrażenia. Znaki to jedne z najbardziej przydatnych rzeczy w grze żeby ci to uświadomić to np. jest znak quen, który pozwala zablokować jeden atak a w późniejszej fazie rozwoju tego znaku pozwala utworzyć kulę wokół ciebie, w którą jeżeli twoi wrogowie atakują to ty się leczysz, więc jak widać znaki są potężne i potrzebne. Możliwość rozbudowy umiejętności jest bardzo rozbudowana, możecie być wiedźminem preferującym walkę znakami i ulepszając je ale również możecie rozbudować szermierkę i polegać głównie na orężu, można również preferować coś pomiędzy dwoma, więc budowa i to jak będziesz walczył zależy tylko od ciebie co jest dużym plusem. A i pamiętaj jeżeli grasz
    w tą produkcje to przeżyłeś próbę traw wiedźminie, niech płotka, twój oręż
    i zbroja będą z tobą.

z wyrazami szacunku
    Kepsonixox
    Last edited by Kepsonixox; 02-06-22 at 16:41. Reason: Błąd w tekście
  • L3wynd0wski's Avatar
    Level 1
    @Aaricia A więc gra o której chce opowiedzieć zapewne każdy kojarzy. Jest ona bardzo wciągająca , emocjonująca , sprawia dużo radości ale niestety i dużo przykrych momentów . Na szczęście wszystkie te momenty spędzamy grając w nią ze znajomymi . Ta gra to RUST.
    Dlaczego zależy mi na wygraniu potężnego zestawu Lenovo Legion Tower T5 ?
    A więc gra RUST jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o sprzęt komputerowy , ja niestety muszę zadowolić się jedynie laptopem przeznaczonym na studia . Daje mi to niestety 35/40 fps'ów , ktoś powie przyzwoicie , może i tak ale jakość ekranu jest taka jak niektóre gry z czasów przed 2000 rokiem :D .
    Jeśli udało by mi się wygrać na pewno wykorzystywał bym przyjemność gry w 200 % ze znajomymi a nie 40%. Niestety niektóre elementy gry jak strzelanie czy roaming musze odpuszczać ze względu na spadki fps.
    Jak sprawdziłem sobie możliwości Lenovo Legion Tower T5 byłem bardzo pozytywnie zaskoczony , potem zobaczyłem ten konkurs byłem drugi raz bardzo pozytywnie zaskoczony . Może uda się wygrać to będę trzeci raz bardzo pozytywnie zaskoczony :D . Jak to mówią do 3 razy sztuka :D Serdecznie pozdrawiam Paweł :D
  • Owocix's Avatar
    Level 1
    @Aaricia moja ulubiona gra z dzieciństwa była manikraft gdy miałem 7 lat uwielbiałem w nią grać dla czego bo lubiałem układać klocki lego a póżniej brat pokazał mi to w grze zakochał się od pierwszego wejrzenia w tej grze i gram w nią dalej gdy mam tylko wolną chwilę

- - - Updated - - -
    @Aaricia moja ulubiona gra z dzieciństwa była manikraft gdy miałem 7 lat uwielbiałem w nią grać dla czego bo lubiałem układać klocki lego a póżniej brat pokazał mi to w grze zakochał się od pierwszego wejrzenia w tej grze i gram w nią dalej gdy mam tylko wolną chwilę
  • Kamilzbroda's Avatar
    Level 2
    @Aaricia
    Piszę po raz kolejny bo miałem problem techniczny, super teraz nie będzie w połowie tak dobre/złe jak poprzednio.
    Nie będę pewnie zbyt orginalny kiedy napiszę że dla mnie najlepszą grą ostatnich dziesięciu lat jest Wiedźmin w swojej trzeciej odsłonie.
    Do grania powróciłem po siedmiu latach przerwy od kompa stacjonarnego.
    A nie było to takie proste pomimo możliwości zakupu gry w dobrej cenie.
    Obowiązki dnia codziennego nie pozwalają na granie. Czas został już podzielony na rodzinę, pracę, obowiązki domowe, jedzenie, sen.
    Należało więc ukraść trochę czasu i padło na spanie, w tym celu wstawałem o trzeciej nad ranem. Kolejnym problemem jest leciwy laptop który nie pozwala na granie na szczęście dzisiaj można grać w chmurze (poranne granie miało też zalety, mniejsze kolejki, brak pikselozy).
    Przed trzecią częścią przeszedłem dwie pierwsze, a dokładnie to przebiegłem je siekając na lewo i prawo mieczem.
    Jak odpaliłem 3 byłem przeszczęśliwy.
    Nie każda produkcja potrafi nas zatrzymać do końca. Tymczasem w Wiedźminie 3 odwiedziłem prawie każdy zakątek zabijając wszystkie możliwe potwory, również te ukryte w ludzkiej skórze.
    Fabuła jest rewelacyjna, wątki poboczne interesujące, dodatki ogromne i wciągające.
    Pomimo swego wieku dalej świetnie wygląda i równie dobrze prezentuje się oprawa muzyczna.
    Jest to gra w moim mniemaniu kompleta i pomimo wielu godzin grania chciałem grać dalej pomimo jej ukończenia.
    Gre polecam z czystym sumieniem.

Wiedźmin 3 ocena 10 na 10.

Dziś już nie wstaję rano aby pograć.
    Laptop ledwo zipie. Ale jak pojawi się czwarta część to będzie warto go zajechać.

Miłego grania wszystkim życzę;)

Pozdrawiam
    Kamil
  • losiek's Avatar
    Level 1
    Opowiem o grze, która jest nowa na rynku- powstała 5 kwietnia 2022 roku, mianowicie - "Lego Star Wars: THE SKYWALKER SAGA". Gra świetnie odwzorowuje trylogie filmu Gwiezdne Wojny, czuć w niej klimat na każdym kroku. Gra od Lego posiada 23 planety do zwiedzania, 300 postaci, wiele bossów oraz 100 pojazdów. Prawie w każdym miejscu są dostępne dodatkowe aktywności ( misje poboczne, łamigłówki). Każda gra posiada plusy, lecz również minusy m.in.

Plusy:
    -Mnóstwo eksplorowania
    -Klimat Gwiezdnych Wojen
    -Piękny świat
    -Humor

Minusy:
    -Bossy z którymi walki wyglądają tak samo
    -Czasami szwankująca kamera

Strzelanie jak i rękoczyny zostały osłabione, trzeba się teraz więcej natrudzić aby zabić wroga, idzie to zdecydowanie wolniej niż w poprzedniej części. Walki przez to mogą zacząć być frustrujące, ponieważ jest ich bardzo dużo - moim zdaniem największy minus. Gra przez takie aspetky jakie dopiero wymieniłem może szybko się znudzić, chyba że nie lubisz się bić, a wykonywać np. łamigłówki, zagadki które występują za każdym rogiem. Wiele osób mówi że ta gra jest przeznaczona głównie dla dzieci - co jest prawdą, ale również dorosłym osobom zdarza się zagrać w gry, szczególnie jeśli ktoś jest fanem tego tytułu, i absolutnie nie ma nic w tym złego.

Moją oceną jest - 8/10, (obniżone poprzez szybkie znudzenie grą, walki wyglądające tak samo).
    Last edited by losiek; 02-06-22 at 22:46.