Among Us - Poradnik dla początkujących

• 6
    Replies
  • 450
    views
  • Lenovo Legion Polska's Avatar
    Level 12
    Name:  single-item (3).jpg
Views: 138
Size:  37.0 KB

To niesamowite, jak wielką popularność nagle mogą zdobyć gry Indie tylko za sprawą interesującej, sprawiającej frajdę rozgrywki czy też charakterystycznej oprawy graficznej. Do gier, które zdobyły w ten sposób popularność należą takie tytuły jak Cuphead, Disco Elysium, a od niedawna również Among Us. Dzisiaj postanowiliśmy przedstawić Wam krótki poradnik do ostatniej z wymienionych produkcji.

Among Us – z czym to się je?
    Jeżeli jeszcze nigdy nie spotkaliście się z Among Us, ani nigdy o tej grze nie słyszeliście, zapewne zastanawiacie się, o co w niej chodzi. Cóż, to proste. W skrócie, jest to produkcja stworzona na wzór gier imprezowych pokroju Mafii. Grupy graczy wcielają się w niej astronautów, członków załogi (ang. Crewmate), którzy na jednej z trzech map muszą zrealizować szereg zadań, by przygotować swój statek kosmiczny do odlotu. Problem w tym, że część z osób w grupie stanowią sabotażyści (ang. Impostor), którzy muszą pokrzyżować szyki pozostałych. Pozostali” muszą szybko odkryć, kim są sabotażyści, zanim wszystkich zabiją. Dzięki tej koncepcji gracze muszą nauczyć się między innymi doskonale kłamać, a jednocześnie wykrywać kłamstwa innych.

Name:  1 (3).jpg
Views: 138
Size:  77.8 KB

W pojedynczej rozgrywce w Among Us może brać udział maksymalnie 10 graczy. Od 1 do 3 z nich mogą stanowić sabotażyści, czyli zmiennokształtni kosmici, przy czym zwykle mowa o 2 sabotażystach. Twórca rozgrywki może ustawić przeróżne parametry dotyczące tej rozgrywki, takie jak ilość krótkich, średnich i długich zadań do wykonania, czas na dyskusję, czas na głosowanie, czas jaki musi minąć przed możliwością dokonania kolejnego zabójstwa, i nie tylko.

DALSZE WSKAZÓWKI NIEBAWEM!
  • 6 Replies

• Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Lenovo Legion Polska Fajna gierka w którą można zagrać na komputerze i na komórce. Ciekawe czy postępy w rozgrywce zapisują się na obu platformach (pc i mobile)?
    Na Steam zauważyłem, że w przygotowaniu jest wersja VR. Jej dostępność zapowiadana jest na holiday 2022. Czekam na dalszą część poradnika.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny wyobrażam sobie, jaka to byłaby frajda grać w Among Us na VR 😁 Co do postępów, wydaje mi się, że o ile jesteś zalogowany podczas gry, to powinny się zapisywać i być widoczne i tu i tu 🤔
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia jak @Lenovo Legion Polska dokończy swój poradnik może będę miał okazję to sprawdzić.
    Na razie na komórce mam problem z zalogowaniem się do rozgrywki i to zniechęciło mnie do gry.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny a masz pobraną wersję na PC? Mi osobiście o wiele łatwiej poruszać się w grze na PC, na komórce często "nie trafiałam" do drzwi czy korytarzy 😂
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Nie, krótko testowałem wersję online w przeglądarce.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny nawet nie wiedziałam, że taka jest! 😲