Oxytone - recenzja

• 12
    Replies
  • 400
    views
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    https://store.steampowered.com/app/2594020/Oxytone/

22.11.2023 wyszedł do sprzedaży produkt OxGames – gra OXYTONE. Tę grę można określić jako puzzle elektryczne. Prowadzimy wiązki w gąszczu plątaniny kabli i staramy się stworzyć najdłuższy obwód nie doprowadzając do zwarcia (powrotu do bazy). Gra premiuje nas nie tylko punktami ale również w linii melodycznej.

Name:  1.jpg
Views: 115
Size:  103.9 KB
    Name:  2.jpg
Views: 111
Size:  92.0 KB
    Name:  2b.jpg
Views: 107
Size:  102.8 KB

W grze dostajemy klocki 6ciokątne – heksy na których na każdym boku mamy po 2 przyłącza. Przyłącza są połączone wewnątrz heksów na różne sposoby. 12 przyłączy – 6 nitek. Startując z klocka następny przylega tym bokiem na którym skończyliśmy. Następnym klockiem obracamy tak, aby niteczki pasował nam pod całość.

Name:  3.JPG
Views: 109
Size:  68.1 KB
    przyłącza

Name:  4.JPG
Views: 108
Size:  87.4 KB
    Przykładowa nitka 1-5, 11-3, 9-1, 7-11, 5-9, 3-7

Name:  5.JPG
Views: 108
Size:  83.8 KB
    Przykładowa nitka 1-2 itd

Jeśli klocek nam się nie podoba to możemy go odrzucić i z puli dostajemy następny (!). Tu jest haczyk, dostajemy następny, czyli licznik pozostałych klocków spada o jedno oczko z każdym odrzuceniem. Na każdej planszy dostajemy określoną liczbę klocków i jeśli chcemy ich więcej to mamy 2 rozwiązania.

1. Przechodzić przez klocki wielokrotnie – po całkowitym przejściu przez klocek (6 nitek) dostajemy nowe klocki. Przejście nie musi się obywać za jednym razem. Można do konkretnego klocka wracać okrężną drogą.

2. Odblokować „relax mode” w menu i mieć nielimitowane klocki, wbrew temu co pisałem powyżej.

Plansze są podzielone na kategorie.
    1. Voids – nic nas nie limituje
    2. Collars – nasza plansza jest ograniczona, zamknięta w kształcie, z dodatkowymi ułatwieniami
    3. Pyramids – Ograniczona, zamknięta plansza w kształcie trójkąta z dodatkowy utrudniaczami
    4. Shapes – Zamknięta plansza z ułatwieniami z Collars i utrudniaczami z Pyramids

W każdej kategorii są 3 plansze co śmiało odpowiada poziomom trudności. Z punktu matematycznego wynika, że 4 kategorie z 3 planszami to łącznie 12 „misji”. Ale nie jest to gra typu – „przejdź i zapomnij” lecz typu – „jeszcze jedna próba przed […]”. Co skutkuje długimi godzinami z grą.

Punkty – za każde przejście przez klocek dostajemy tyle punktów ile wynosi jego numer. Czyli jeśli przechodzimy przez 4 klocki to za pierwszy dostajemy 1, za drugi 2, za trzeci 3 i za czwarty 4. W sumie to daje 10p. Bardzo szybko dochodzimy do wniosku, że tu chodzi o komboski.

Name:  6.JPG
Views: 111
Size:  44.5 KB

Video z przykładowym kombosem 40

Kombosy możemy multiplikować przechodząc przez „super” klocki brązowe, srebrne i złote. Skąd się biorą? Ano to premia za kombosy. I taka premia wynosi x1,1, x1.25 i x1,5. Co ciekawe multiplikatory się sumują na końcówkach, czyli za przejście dwukrotne przez x1,1 i jednokrotne x1,25 dostajemy multiplikator x1,45 (bo to 1 + 0,1 + 0,1 + 0,25).

Przykładowy gameplay

Gra wciąga, niczym ruchome piaski, dobra książka czy serial kryminalny. Ta „jeszcze jedna próba” może wam opóźnić pójście spać całkiem skutecznie. Można w nią zagrać jak się ma wolne 15min ale również 6h. Nudny wykład minie szybciutko. Spotkanie biznesowe stanie się przyjemniejsze a tu pauzować nie trzeba. Gra poczeka na kolejny ruch.

Czego mi brakuje w Oxytone? Wersji na androida, grałbym w każdym możliwym miejscu.

Jak zdobyć Oxytone?
    1. Ściągnąć DEMO ze Steam
    2. Kupić na Steam
    3. Skorzystać z promocji Polski Gaming i po zakupie produktów gamingowych Lenovo wybrać Oxytone. Regulamin promocji - https://bit.ly/48h3kND

https://dev-v1-lenovo.giantsplatform.com/threads/22161

Name:  7.jpg
Views: 106
Size:  73.2 KB
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • 12 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen dziękujemy za recenzję! Ja to bym chyba godzinami nad tym mogła siedzieć, kojarzy mi się z pewnego rodzaju sudoku 😀
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia jak włączyłem tylko na chwilkę żeby coś zobaczyć to grałem 2h
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen to najlepsze świadectwo tego, że gra jest dobra 😎
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia wciąga jak bagno. Jeszcze jedna próba, już wiem jak to rozegrać, może tym razem będę robił [...] 🤣
    Polecam
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen najlepszy slogan 😂
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia brakuje mi wersji na androida. Gra na steam ma ~150MB. Pobierała się 5s. Grałbym w każdym możliwym miejscu. A jest takie jedno gdzie siedzę a ciężko się tam trzyma laptopa a mógłbym kilka prób podjąć 🤣
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen to mam nadzieję, że w przyszłości zostanie uwzględnione tak istotne wykorzystanie gry i powstanie wersja na Androida 😂
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia dobrze by było. Obecnie "dumam" nad pasjansem
  • KamilWdowczyk's Avatar
    Level 2
    Cześć @TrendaTen ! Tu twórca gry ;) Chciałbym potwierdzić, że będzie wersja na Androida, na razie 11 kwietnia wychodzi na Switcha, później na iOSa, i w końcu na Andka! Celuję końcówka Q2 lub Q3. Pozdro!