Lenovo & Media Expert

• 16
    Replies
  • 242
    views
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    @TrendaTen O Hogwardzik, sam czekam aż stanieje do 50zł :D
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Sinber mi Mikołaj pod choinkę przyniósł. 184 za Deluxe było w grudniu
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    @TrendaTen Jednym słowem, wiedział co dobre :)
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Sinber oj wiedział, wiedział. Do kompletu dorzucił imadło 🤣
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Sinber Pierwsze słyszę.
    Jak mam być szczery, to nie ufam ludziom z Polski w kontekście wyboru sprzętu.
    Wszyscy polecają pewną "polską" firmę, która tak naprawdę przykleja swoje logo na najtańsze chińskie sprzęty. Jak to się skończyło?

Podłokietniki krzesła latają na boki jak Tadzio pod monopolowym, wszystko skrzypi, siedzisko też lata na boki i jest całkowicie wygniecione (a już jako nowe było twarde).

Obudowa - niby prosta rzecz, a panel przedni ułamał się z mocowania i jest problem z podłączeniem czegoś do portów USB na przodzie obudowy.

Może i nie 100% identyczny przykład jak z Ryzenem (bo nie "polska" firma z fanatykami "bo polskie"), ale wniosek jest ten sam.
    Albo znajdujesz obiektywne źródło, albo sprawdzasz sam. Nigdy nie słyszałem o większych problemach z Ryzenami w laptopach, za to widziałem u wielu źródeł jak Intele się gotują i jest thermal throttling.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Zgodzę się z Marcelkiem, pierwsze słyszę o awaryjności mobilnych ryzenów. Żaden z moich, w rodzinie czy u znajomych się nie zepsuł. Być może zależy to od użytkownika. Zauważyłam, że mniej agresywnie uruchamia się mechanizm spowalniania przy wysokich temperaturach w porównaniu z intelem, który mam. Więc całkiem możliwe, że jak ktoś nigdy nie wyczyści laptopa z kurzu, to może mu się w końcu spalić. Ja ostatnio zrobiłam wiosenne porządku, bo procek doszedł do 101 stopni (zwykle nie chce mi się sprawdzać, ale gry się nagle cięły 😅). Po sprzątaniu prawie 20 stopni mniej. Trzyletni Legion 5 Pro nadal działa bez zarzutu.

Edit: Inna sprawa jest taka, że pierwsze generacje mobilnych Ryzenów szły głównie do budżetowych modeli, gdzie różnie bywało z jakością. Ale to trzeba porównywać ten sam model laptopa z intelem i ryzenem, a nie jabłka do bananów.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    Jak napisałem, usłyszałem to od człowieka serwisującego laptopy. Później z ciekawosci zapytałem o to innego kolegę który pracuje w serwisie tel, lecz to większa firma i niektórzy w jego firmie również naprawiają lapki. Obaj mieli to samo zdanie. Więc.... nie jest to przeczytane z byle jakiego sponsorowanego artykułu. Jakbym miał mieć procesor z ryzena to tylko w sprzęcie stacjonarnym. To jest moja opinia po parta opiniami znajomych. Nie namawianie innych co mają robić/kupować. Tyle...