Konkurs - Jaka jest Wasza ulubiona gra z gatunku Horror? 👻

• 171
    Replies
  • 11869
    views
  • Slolm's Avatar
    Level 3
    @AariciaSilent Hill jest uznawane za jedną z najlepszych gier z gatunku horroru z kilku istotnych powodów. Po pierwsze, atmosfera gry jest niezrównana - ponury, mglisty świat pełen napięcia, cichego strachu i tajemnic, które zmuszają gracza do zanurzenia się w mrocznej historii. 🌫️👻

Po drugie, Silent Hill wykorzystuje psychologiczne elementy strachu, zamiast polegać jedynie na skokach i efektach dźwiękowych. Gra stawia na uczucie niepewności, dzięki czemu nawet najprostsze dźwięki czy cienie potrafią wywołać uczucie grozy. 🎶😱

Dodatkowo, intrygująca fabuła, pełna zagadek i zwrotów akcji, sprawia, że gracze są zaangażowani emocjonalnie, dodając jeszcze więcej głębi do doświadczenia. 📖🕵️‍♂️

Wreszcie, unikalne projekcje potworów i wyjątkowy design lokacji czynią Silent Hill niezapomnianą grą, która na stałe wpisała się w historię gatunku horroru w świecie gier video. 🎮💀
  • KriSer's Avatar
    Level 1
    @Aaricia Obecnie bardzo interesuje mnie popularna ostatnimi czasy gra "Buckshot Roulette", ze względu na jej tajemniczy vibe opierający się na przenikaniu sił nadprzyrodzonych do codziennego życia, interesujące w niej jest to, że nie wiemy do końca kto jest naszym przeciwnikiem, jedyne co o nim wiemy to jego pseudonim "Dealer" oraz to, że nosi przerażającą maskę. Mimo wszystko moją ulubioną grą typu horror jest "Phasmophobia", ze względu na możliwość grania ze znajomymi, mimo jej strasznej otoczki gra nie raz dostarczała nam sporo śmiechu, jednak jej efekt grozy można było wyczuć na każdym kroku. Na honorowe wyróżnienie zasługuje także seria "Silent Hill", jednak nie odważyłem się nigdy w nią zagrać, gdyż co by nie było jestem cykor, obejrzałem jednak wiele serii z tej gry, za równo u polskich jak i zagranicznych youtuberów. Cały wątek fabularny i tajemniczość miasta jest wręcz mrożąca krew w żyłach, dodatkowo emocje wywołują potwory wyskakujące na gracza, a ich straszny charakter podkreśla otoczka graficzna potęgowana przez filtr kamery. Z pośród przedstawionych 3 gier, za najstraszniejszą z nich uważam "Silent Hill", dlaczego powiedziałem już wcześniej, dodam tylko że obrazy tych "mutantów" wyryły mi się w pamięci i pozostają w niej do dziś.
  • koper's Avatar
    Level 1
    @Aaricia
    moim ulubionym horrorem jest power driil massacre strach obajawiajacy sie ciągłym uciekaniem przed kimś poniewaz nie wiadomo czy ktos za rogu zaraz cie nie zabije oraz klimat opuszczonych korytarzy podziemia tylko z latarka z oprawa horroru z konsloi np ps1 nigdy w zyciu tak się nie bałem do dziś jak widzę tą grę w internecie to boje sie w nią klikać ponieważ jest ona dla mnie aż tak straszna
  • raxon's Avatar
    Level 2
    moja ulubiona gra to Phasmophobia ponieważ to gra komputerowa, która jest jednym z najlepszych horrorów dostępnych na rynku. Została stworzona przez jednego człowieka i wciąż jest w fazie testów. Gra polega na identyfikowaniu duchów nawiedzających różne lokacje. W grze jest 21 typów straszydeł, każdy z nich ma inne umiejętności i inaczej na nas poluje. Opisy z gry bywają niestety mylące i są niedokładne. Gra wymaga nieszablonowego myślenia i jest bardzo wymagająca. Phasmophobia to gra tego typu, że wrażenia ze spotkań ze światem paranormalnym nie są przyjemne. Duchy się z nami nie cackają w tańcu.
  • lapczys's Avatar
    Level 2
    @Aaricia Uwielbiam horrory, czy to filmy, czy gry, wszystko, co trzyma w napięciu, sprawia, że czuję jak moje serce skacze, daje mi niezwykłą satysfakcję. Wchodząc do świata gry, czuję się jakbym przenosiła się do przerażajacego świata, gdzie z każdej strony mogę spodziewać się ataku, morderstwa, strachu. Moją ulubioną grą jest seria Silent Hill, która pozwala nam zmierzyć się z naszymi słabościami, tak samo, jak ze słabościami mierzą się główni bohaterowie gier. Opuszczone miasteczko, pogrążone we mgle sprawia, że nasza rzeczywistość staje się odległa, a mgła nie tylko otula całe otoczenie, lecz również zamienia nasze kości w miękką gąbkę, przez to strach staje się jeszcze bliższy. Ta gra daje uczucie niepokoju, że w ciemnościach skrywa się zagrożenie. Niesamowite uczucie, które towarzyszy graczowi podczas każdej minuty spędzonej na grze otrzymuje moją aprobatę i polecajkę dla was.
  • wojtek28's Avatar
    Level 4
    Jestem typem gościa, który nawet na horrorach klasy "F" krzyczy do ekranu - "nie idź tam!!" czy "uciekaj, uciekaj!!". Z grami jest podobnie, kitram się jak Chojrak - Tchórzliwy Pies :D No ale lubię ten dreszczyk emocji i przede wszystkim klimat, który buduje cały nastrój i powoduje ciary na całym ciele. Gdy widzę takiego Piramidogłowego to aż przestaje oddychać! :D Tak, Silent Hill 2 rozwala system totalnie, zarówno gra, jak i film. Na samą myśl przez ciało przebiega dziwny prąd i biorę głęboki wdech, jak przed skokiem do wody. Pewnie, że klasyk, ale tak dobry jak serniczek u babci. Paranoja jest taka, że kocham, a zarazem nie znoszę ;p Serio, strach się bać!
  • Makao's Avatar
    Level 1
    Moją ulubioną grą z gatunku horror jest Alien isolation. Gra ma niesamowity klimat, uwielbiam przemierzać statek kosmiczny na którym grasują krwiożerczy obcy :D Trzeba być uważnym i poruszać się po cichu jak kot, bo gdy na robię za dużo hałasu to już po mnie!. No chyba że mam przy sobie miotacz ognia, który pozwoli go na chwilę przegonić ode mnie i wtem się gdzieś schowam 😎
    Pomimo że gra już ma blisko 10 lat po premierze, to ja bawię się wciąż świetnie i założę się że potrafi przerazić niejednego chojraka!
  • delenea's Avatar
    Level 1
    @Aaricia

Rzadko sięgam po gry z gatunku horror, bo mają dla mnie coś w sobie - przyciągają, ale jednocześnie strasznie przerażają. 😱 Mimo to postanowiłam sprawdzić "Layers of Fear", i muszę przyznać, że ta gra to coś więcej niż zwykłe doświadczenie grozy.

Atmosfera w tej grze jest tak gęsta, że czułam się, jakbym sama przechadzała się po opuszczonym domu artysty. Grafika i dźwięk są doskonale skomponowane, tworząc niepokojący nastrój. Niektóre momenty były tak intensywne, że nie wiedziałam już, czy patrzeć czy odwrócić wzrok. 👀 Momenty ciszy bywały natomiast gorsze od tych, w których pojawiał się dźwięk....

Ale to, co naprawdę wyróżnia "Layers of Fear", to nie tylko przerażające chwile. Gra eksperymentuje z psychologią, bawiąc się przekonaniami i wprowadzając w wir myśli bohatera. To nie tylko strach przed dziwnymi zjawami, ale także podróż w głąb mrocznych zakamarków ludzkiej psychiki. 🧠 Jest to dla mnie świetne połączenie jako dla fanki psychologii oraz podcastów true crime. Produkcja stwarza warunki do tego by naprawdę wczuć się w historię, a nawet poczuć się jak jej główny bohater.

W miarę jak odkrywałam historię bohatera, zaczynałam wchodzić w jego umysł, a granica między rzeczywistością a koszmarem robiła się coraz cieńsza. To doświadczenie nie tylko mocno trzęsie emocjonalnie, ale też zmusza do refleksji. "Layers of Fear" to dla mnie więcej niż strach – to podróż przez zakamarki ludzkiego umysłu, której doświadczenie zapadają w pamięć na długo. Polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy szukają czegoś więcej niż tylko klasycznego horroru! 👻🎮|

A to moja reakcja na jeden z momentów, których wcale oczywiście się nie spodziewałam....

Name:  Zrzutekranu2024-01-31061731.jpg
Views: 96
Size:  17.7 KB
  • ealexa's Avatar
    Level 2
    Moją ulubioną gra horror? No cóż, jestem tradycjonalistką i lubię klasyki. Lubię też klimatyczny świat i zróżnicowane techniki walki. To właśnie dlatego Mona ulubioną grą horror już od dawna jest Resident Evil. Strasznie kręcą mnie tematy apo i postapo - może to dlatego, że trochę się boje, że taka czeka nas przyszłość? Resident Evil to, moim zdaniem, gra, która ma najlepiej przedstawione zombie, najbardziej "realistycznie". Miasto ma fantastyczny klimat, a przechodząc kolejne etapy gry, aż trzęsą mi się nogi pod biurkiem. Tak jak wspomniałam, również zróżnicowana mechanika jest czymś, co pozwala się sprawdzić w różnych technikach, trafi też do różnych graczy. Można też tu znaleźć przeróżne łamigłówki dla tych, którzy lubią pogłówkować i świetny system zarządzania ekwipunkiem. I choć RE przechodziłam już parę razy w życiu, to wciąż czuję ścisk w żołądku i pot na dłoniach, kiedy przemierzam ciemne korytarze, w których czają się zombie... 🫣
  • bidlas's Avatar
    Level 1
    @Aaricia
    Moja ulubiona gra z gatunku horror to Silent Hill 2, tak wiem nie jest za świeża
    Oto kilka powodów, dla których Silent Hill 2 jest moją ulubioną grą z gatunku horroru:

• Atmosfera: Atmosfera w Silent Hill 2 jest niesamowita. Miasteczko Silent Hill jest mroczne, ponure i pełne tajemnic. Gra wykorzystuje różne sztuczki, aby stworzyć niepokojącą atmosferę, takie jak ciemne, wąskie korytarze, dziwne dźwięki i przerażające postaci, szczególnie jak gra się w nocy - polecam
    • Postacie: Postacie w Silent Hill 2 są bardzo dobrze napisane i zapadają w pamięć. Maria jest tajemniczą i fascynującą postacią, która do dziś budzi wiele spekulacji.
    • Fabuła: Fabuła Silent Hill 2 jest pełna zwrotów akcji i niespodzianek. Gra zmusza gracza do myślenia i zastanawiania się nad tym, co naprawdę się dzieje w grze.
    • Silent Hill 2 jest najlepszą grą horroru, dla mnie oczywiście, ponieważ łączy w sobie wszystkie elementy, które czynią ten gatunek tak wyjątkowym.