1️⃣9️⃣ Kto przynosi Wam prezenty?

• 27
    Replies
  • 1232
    views
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Marcelek ehhh poczta. Mi z takich nietypowych rzeczy to dostaję czasem powtórne avizo nie dostawszy 1szego
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen @Marcelek Fińska poczta najwyraźniej pozazdrościła polskiej sławy. Z roku na rok się robi coraz ciekawszy bajzel.

W zeszłym tygodniu dostałam kartkę świąteczną. Tyle że nie była zaadresowana do mnie, tylko do teściów. Na ich adres, pod którym mieszkają już lat trzydzieści. Ja w mojej norce tylko dwa lata z kawałkiem.

Logika poczty? Nadrukować na kopercie mój adres, a podany przez nadawcę skreślić.

... Cóż, przynajmniej dostarczyli do rodziny pod tym samym nazwiskiem...
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen Żeby to chociaż awizo zostawiali. Niezły miałem wczoraj cyrk.

Trochę po 8:00 status na przekazane do doręczenia. Ok, fajnie. Pewnie będzie około 11-12:00.

Godzina 14:00 - przekazane do doręczenia. Jak? Przecież było przekazane o 8:00. Sprawdzam inną stronę z trackingiem, bo ta poczty polskiej nadaje się tylko do straszenia dzieci "bądź grzeczny, bo będziesz programował systemy poczty polskiej".
    Status "Próba doręczenia. Adresat zażądał późniejszego doręczenia" - o co chodzi? Nikt nie pukał, nie dzwonił. Drzwi nawet mam uchylone, żebym słyszał kuriera.
    Dalej nic.

Po 18:00 wybieram się na pocztę. Status cały czas "w doręczeniu".
    "Dzień dobry, przyszedłem odebrać paczki".
    Przynosi mi jedną, która czekała w placówce przez weekend, bo już wcześniej odwalali takie szambo.
    Podpisuję i pytam gdzie są jeszcze dwie. Pani w okienku mówi, że jeszcze raz sprawdzi.
    Nie ma.
    Przychodzi jakiś gość (kurier) i mówi "a to moje paczki". Chce numery, to podaję.
    Przynosi po kilku minutach przesyłki.
    Pani coś wprowadza do systemu - wzrokiem błądzi gdzie tylko się da, coj jest nie tak.

W końcu przesyłki wchodzą do systemu, podpisuję i pytam co zrobić, bo tak być nie może, że kurier wpisuje fałszywe statusy paczek.
    "Nie wiem, bo my tutaj tylko siedzimy, a to kurierzy jeżdżą"
    Ktoś w kolejce (może gdyby kurierzy nie odwalali czegoś takiego, to ludzie by nie musieli jeździć na pocztę po przesyłki i by nie było kolejek, ale co ja tam wiem) mówi, żeby do centrali zadzwonić i żeby dali numer kuriera. Tylko nie wiem po co. Nawet jeśli dadzą, to co mam zrobić? Złożyć życzenia świąteczne i życzyć powodzenia we wpisywaniu fałszywych statusów paczek?

Oczywiście statusy paczki zmieniły się od razu na "oczekuje w placówce pocztowej" i "odebrana".

Druga sprawa, to właśnie z awizo. Zamawiałem coś ostatnio z Aliexpress, oczywiście też coś odwalili i muszę jechać na drugi koniec miasta do placówki (bo po co przypisać adres do najbliższej, kiedy można najdlaszej). Odbieram paczkę i co się okazuje? "Tutaj mam jeszcze dla pana" - list z komendy wojewódzkiej policji. Fajnie, że dostałem awizo i wiedziałem o istnieniu listu, który leżał już na poczcie przez tydzień...

@Marcelek no to faktycznie niezłe cyrki 🙈 Ja miałam problemy z kurierem w UK przed wyjazdem, tak jak dotąd nigdy, tak w ciągu tygodnia aż dwa razy! Najpierw po przekierowaniu paczki na adres parcelshopu, w systemie pojawiła się informacja, że odmówiłam przyjęcia przesyłki i została zwrócona 🙈 A kolejna paczka pojechała do złej sortowni, więc logiczne było według nich, zamiast paczkę która wtedy i tak wróci do głównego hubu przesłać do poprawnej sortowni, to oni ją zwrócili do nadawcy, tak jakby naklejka z poprawnym adresem w magiczny sposób zniknęła z paczki 🙈
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen @Marcelek Fińska poczta najwyraźniej pozazdrościła polskiej sławy. Z roku na rok się robi coraz ciekawszy bajzel.

W zeszłym tygodniu dostałam kartkę świąteczną. Tyle że nie była zaadresowana do mnie, tylko do teściów. Na ich adres, pod którym mieszkają już lat trzydzieści. Ja w mojej norce tylko dwa lata z kawałkiem.

Logika poczty? Nadrukować na kopercie mój adres, a podany przez nadawcę skreślić.

... Cóż, przynajmniej dostarczyli do rodziny pod tym samym nazwiskiem...

@Saka to też niezły wyczyn 🙈 a co, jakby nazwisko było bardzo popularne i były setki osób w danym mieście? Losowanie, do kogo pójdzie? 😂 🙈
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Nie wiem czy chcę wiedzieć. 😭
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Żeby chociaż na infolinii pomagali. Zadzowniłem, wklepałem jakiś numerek "for polisz, pres łan", dosłownie 2 minuty mówią o jakiejś aplikacji, gdzie można sprawdzić status przesyłki (a właśnie o to dzowniłem, bo ze statusem coś odwalili) i co po tej tyradzie / reklamie ich aplikacji? "Linia jest w tym momencie zbyt obciążona" - *zakończono połączenie*. Podsumowując - spędziłem jakieś 4 minuty, żeby dowiedzieć się, że jestem pajacem, bo co ja sobie wyobrażam, żeby naruszać ich spokój w centrali, kiedy oni mają taką superową aplikację.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek ale to chociaż był cień nadziei, że da się dodzwonić do człowieka, w przypadku tej firmy kurierskiej, o której wspominałam wyżej, takiej możliwości nie ma 😂
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Problemem nie jest tylko auto kończenie połączenia, ale też sam kontakt, jak już się uda.
    Ludzie, którzy tam pracują mają chyba tylko dostęp do tego co ma klient - możliość śledzenia paczki. Poczta polska dawno by upadła, gdyby nie była sztucznie wspierana.

Paczkomaty to najlepsza forma dostawy, ale nie jest zawsze dostepna - szczególnie przy przesyłkach z Chin.
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮