1️⃣7️⃣ Świąteczna wykreślanka oraz sankowy tutorial

• 10
    Replies
  • 549
    views
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    W dzisiejszym odcinku podwójna tematyka. Jak to współgra? Sprawdźcie sami

Jest taki czas w roku, kiedy spada śnieg, tworzy warstwę gładką niczym atłas. Matki ubierają swe sobole futra a dzieci odświeżają sanki, łyżwy. Remiza stoi pusta, bo strażacy wylewają lodowiska. Największa fałda śniegu na podwórku stanowi punkt zwrotny całego zimowego towarzystwa. Frywolność i zabawa. Na śniegu wygnieciony aniołek, śnieżki latają, bałwanek ulepiony.

Rodzice muszą myśleć jak stroić domy. Może jakiś łańcuch upleść, może bombki skleić. Niektórzy odczuwają potrzebę silną jak nałóg aby samodzielnie coś nowego skminić. Dzieci mimowolnie powtarzają pieśni nauczone w przedszkolu czy szkole. Kevin uśmiecha się do nas z ekranów telewizorów. Choinka czeka na prezenty. Każdy coś dostanie, choćby jakiś teges. Pasterka nadciąga wielkimi krokami.

Wracając jednak do tematu właściwego: Przygotowanie sań przed sezonem zjazdów. Tak jak szyny dla transportu kolejowego tak płozy dla transportu śniegowego. Muszą być gładkie, długie i srebrne niczym broda Mikołaja. Sanki po wyjęciu z piwnicy / komórki / składziku zawsze mają ślady korozji. Należy się jej pozbyć bezwzględnie. Papier ścierny i chwila cierpliwości załatwią sprawę. [Z mojego doświadczenia płozy płaskie mają lepsze osiągi niż płozy wykonane z rurek.] Można przedłużyć czystość płóz po sezonie poprzez smarowanie ich smarami technicznymi lub zwyczajne świecowanie [pocieranie świecą]. Czyste płozy zapewniają właściwy poślizg. Ale sanki to nie tylko płozy. To również deska, trzeba ją obejrzeć, sprawdzić czy drewno nie zgniło, czy śruby się nie poluzowały. Sanki to również sznurek. Trzeba sprawdzić czy nie sparciał. Czy nie węzły się nie poluzowały. Zepsute części bezzwłocznie wymienić! Zepsuta deska będzie was bolała dłuuuuugiiii czas. Przy doborze nowego sznurka należy kierować się kilkoma czynnikami: Po pierwsze jego nośność. Siła zrywająca musi być 2x większa od naszej masy. Po drugie typ oplotu musi być sprzyjający wiązaniu. Sztywne nylonowe oploty są ciężko wiązalne i wymagają zakuć (!) a miękkie polipropylenowe wchłaniają wodę i trzeba zawiązać je solidnie przed wyjściem na dwór, bo jak nasiąkną to związanie ich graniczy z cudem. Po trzecie sznur musi się zmieścić w pięść okutą w najgrubsze rękawice. Ale też nie może być zbyt cienki bo będzie niszczył te rękawice. Dla żeglarskich linek polipropylenowych średnią wartością będzie przekrój o wartości 5mm.

Wykreślanka:

Trzeba główkować przy tej części ale mam nadzieję, że miano wykreślacza mam zapewnione 😊
    Hasło składa się z pozostałych liter. Nie użytych w słowach z wykreślanki. Są to samotne pojedyncze literki w całej wykreślance. Jest ich dokładnie tyle ile pustych pól pod wykreślanką i tworzą wyrazy dokładnie w takiej długości jak te pola.

Archiwum wcześniejszych tutaj:
    https://dev-v1-lenovo.giantsplatform...zale%C5%84stwo
    https://dev-v1-lenovo.giantsplatform...enovodzianka-)
    https://dev-v1-lenovo.giantsplatform...kre%C5%9Blanka

Name:  WYKREŚLANKA17.12.20231.jpg
Views: 129
Size:  103.9 KB
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • 10 Replies

• Keyma's Avatar
    Level 24
    ooo wykreślanka <3
    zaraz się zabieram
  • Keyma's Avatar
    Level 24
    hasło: smaruj sanie
    (zielony- poziomo, pomarańczowy- pionowo, żółty- ukos)

ale nie wiem jakie słowa zgubiłam ;p

Name:  wykresl.jpg
Views: 103
Size:  91.4 KB
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Keyma zepsułaś mi popołudnie 😉

Gratulacje za rozwiązanie wykreślanki 🎉
    Starszy Gracz
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Keyma atłas B3:B7 i miano C7:G7
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen dziękuję za porady sankowe i za wspaniałą wykreślankę 🤗
    @Keyma jesteś jak błyskawica 😂 A ja już się brałam do szukania słówek 🙈

@TrendaTen @Prywatny @Keyma może dla przedłużenia frajdy i żeby umożliwić wszystkim odgadnięcie chociaż jednego słowa, zróbmy tak od następnego razu, żeby można było po jednym słowie na komentarz 😁 Co Wy na to?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia możemy też zrobić tak że @Keyma wyśle mi na priv hasło z całości a w komentarzu poda tylko słowo 😁
  • Keyma's Avatar
    Level 24
    przepraszam 🙈 nie pomyślałam i się odpaliłam.
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Keyma nie przejmuj się 😅 to nie ostatnia wykreślanka 😁
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    Hej! To tylko zabawa. @TrendaTen przygotował świetną wykreślankę, a @Keyma jak wniosuję wspaniale się przy niej bawiła.
    Gratulacje należą się i twórcy i zwyciężczyni konkursu.

A mój powyższy komentarz w zamyśle miał być żartobliwy
    Starszy Gracz