Pochwalcie się swoimi kuchennymi zdolnościami!

• 67
    Replies
  • 1661
    views
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Prywatny Kawa jest super! Szczególnie, jak się zrobi tylko z mleka, doda cynamonu, bitej śmietany i kilka łyżeczek słodzika. Najlepiej też nie wsypywać tego brązowego, gorzkiego czegoś, tylko zastąpić to poczciwym kakao, to już w ogóle ambrozja :)
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    Na ten czas taka kawka musi mi wystarczyć. Ale jak wróci z serwisu mój ekspres wtedy napiję się czegoś lepszego.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Aaricia Są różne omlety - zwykłe i na słodko.
    U mnie zykły to po prostu oddzielenie żółtek i białek. Białka trzeba ubić mikserem na pianę, potem dodać żółtka, wymieszać (lekko, żeby piana nie opadła) i "smażyć" na bardzo cienkiej (wytartej ręcznikiem) warstwie oleju. Potem po usmażeniu można dodać przyprawy
    Świetnie nadaje się do obiadu np. zamiast ziemniaków albo mięsa. Można też w takiego omleta zawinąć jakieś dodatki i mieć low-carb wrapa :)

Słodki podobnie, ale składników więcej:
    - 2 jajka (90g bez skorupki)
    - 10g mąki owsianej
    - 4g proszku do pieczenia
    - 10-20g cukru / erytrolu
    - cynamon i sól

Też trzeba ubić białka, potem dodać resztę składników i usmażyć na cienkiej warstwie oleju (chyba, że patelnia nie przywiera, to bez oleju).
    Ja uwielbiam omleta na słodko ze skyrem i owocami :)
    IMG_20221108_122919.jpg

Kilkanaście minut i śniadanie gotowe.

@
    Marcelek przepis na omlet jak widzę też nie jest skomplikowany, tak więc idzie na listę rzeczy do przygotowania będąc w Polsce 🤩 Chyba wybiorę opcję na słodko 😁
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager

@
    Prywatny ja mam z rana to samo, tyle że zamiast kawy herbata, i obowiązkowo z łyżką miodu, chociaż za nim nie przepadam 😂
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Mam jeszcze jeden z najprostszych przepisów na szybki deser:
    Naciąć banana wzdłuż (do 2/3 grubości), włożyć kilka kostek czekolady (lub nutellę) i dać do piekarnika na 180 stopni, aż skórka banana zrobi się cała ciemna. Szkoda, że nie mam zdjęcia, bo banan robi się cały czarny i wygląda świetnie :)
    Potem można jeść łyżeczką ze środka. Przez pieczenie banan robi się dosyć słodki, więc nie trzeba dodawać cukru, etc. Jak ktoś woli mniej słodkie desery, to można użyć deserowej lub gorzkiej czekolady. Oczywiście po pieczeniu można dołożyć jakieś dodatki, np. bitą śmietanę, orzechy lub masło orzechowe.

W sumie, to znalazłem jakieś zdjęcia w grafikach Google. Nie moje, ale przynajmniej pokazują jak taki banan wygląda :)
    Name:  R6YK8vV7KxxskD9Bdkad.jpg
Views: 49
Size:  94.5 KB
    Name:  how-to-ripen-bananas-recipe.jpg
Views: 51
Size:  70.8 KB
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Prywatny Jak chcesz espresso porównywalne z tym z ekspresu to stosunkowo niedrogo można kupić makinetkę/kawiarkę (po ang. moka pot). Bardzo prosta w obsłudze i mocna kawa.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Deminy's Avatar
    Level 18
    Uwielbiam gotować! Jak mam wenę, to potrafię cały dzień spędzić w kuchni. Nie pytajcie mnie o przepisy, bo przy wszystkim improwizuję. 😂
    Name:  kolazjedzonkowy.jpg
Size:  90.7 KB
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Deminy Wygląda nieźle :) Czy to na górze to zupa z dyni?
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Aaricia Mam jeszcze jeden z najprostszych przepisów na szybki deser:
    Naciąć banana wzdłuż (do 2/3 grubości), włożyć kilka kostek czekolady (lub nutellę) i dać do piekarnika na 180 stopni, aż skórka banana zrobi się cała ciemna. Szkoda, że nie mam zdjęcia, bo banan robi się cały czarny i wygląda świetnie :)
    Potem można jeść łyżeczką ze środka. Przez pieczenie banan robi się dosyć słodki, więc nie trzeba dodawać cukru, etc. Jak ktoś woli mniej słodkie desery, to można użyć deserowej lub gorzkiej czekolady. Oczywiście po pieczeniu można dołożyć jakieś dodatki, np. bitą śmietanę, orzechy lub masło orzechowe.

W sumie, to znalazłem jakieś zdjęcia w grafikach Google. Nie moje, ale przynajmniej pokazują jak taki banan wygląda :)
    Name:  R6YK8vV7KxxskD9Bdkad.jpg
Size:  94.5 KB
    Name:  how-to-ripen-bananas-recipe.jpg
Views: 51
Size:  70.8 KB

@Marcelek nigdy nie słyszałam o takim deserze, nie przepadam co prawda za bananami, ale tylko jeśli są bez jakichkolwiek dodatków, czekolada jak najbardziej się kwalifikuje 😁
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Uwielbiam gotować! Jak mam wenę, to potrafię cały dzień spędzić w kuchni. Nie pytajcie mnie o przepisy, bo przy wszystkim improwizuję. 😂
    Name:  kolazjedzonkowy.jpg
Size:  90.7 KB

@Deminy dania jak z restauracji 🤩 chyba musimy jakiś społecznościowy zlot zorganizować, trwający co najmniej tydzień 🤣