Forza Motorsport - okiem simracera

• 1
    Reply
  • 102
    views
  • tomrollauer's Avatar
    Level 27
    Opadł już kurz. Forza wjechała na rynek z wielkim hukiem. Setki samochodów i dziesiątki torów stały się faktem. I to jest chyba najlepszy czas aby podsumować najnowszą ścigałkę wydaną pod skrzydłami małomiękkich.

Na początek powinienem wam napisać że jestem simracerem. Takie mam hobby. Zbudowałem sobie symulator i wirtualne ściganie się to moje hobby. Oczywiście możecie powiedzieć że nie jestem najlepszym archetypem recenzenta dla Forzy bo to przecież gra dla casuali a nie simracerów. I pewnie będziecie mieć w pewnym sensie rację ale nie do końca. Forza to nie miał być NeedForSpeed ale wyścigi torowe z naciskiem na symulację. Dlatego też zastosuję taryfę ulgową ale taką malutką.

AD OVO! Forza to miała być odpowiedź na Gran Turisko. I to cytując Quentina Tarantino "K*****o mocną odpowiedzią!" (w myślach widzę Samuela L. Jacksona wypowiadającego ta kwestię).
    Tyle że ta odpowiedź to nie jest cios Ivana Drago ale ciepły, jesienny liść. Why so serious?
    Forza graficznie podczas wyścigów w deszczu wygląda gorzej niż stareńki Driveclub. Zobaczcie zresztą sami.

A to dopiero początek. Nie ma sensu nawet porównywać Forze z Gran Turismo. Gra od Sony powala jeśli chodzi o detale. Forza wygląda przy niej jak indyk. Znów nie chcę być gołosłowny więc zilustruje to przykładami.

Jak widzicie Forza wypada nie najlepiej na tle konkurenta. Detale w GT sa naprawdę o wiele lepsze. Ogólnie GT stoi na wyższej półce pod kątem grafiki. Jest to dziwne bo GT zostało wydane nie tylko na Playstation 5 ale też na wczesniejszy model czyli czwórkę. Deweloperzy musieli się więc zmagać z wieloma ograniczeniami a mimo to grafika wygląda tu lepiej niż w przypadku gry małomiękkich.

Turn 10 obiecywało też że model fizyczny będzie o wiele bardziej zaawansowany niż w części siódmej. I to kilkadziesiąt razy (cokolwiek miałoby to oznaczać). Czy rzeczywiście fizyka w tej grze poraża? No tak niespecjalnie. Nie oznacza to że fizyka kuleje. Jak na grę simarcade jest całkiem dobrze ale różnic raczej nie widać kiedy porównamy ją z poprzedniczką. Gra się w to w miarę przyjemnie i tak mozna by podsumować zapowiedzi Turn 10. Już po kilku okrążeniach toru czuć że nie jest to symulator. No dobra, nikt nie obiecywał że to będzie symulacja. Tyle że jak napisałem wcześniej nie widać tu większych różnic w stosunku do części siódmej.
    Pół tysiąca samochodów robi wrażanie. Do chwili kiedy zdamy sobie sprawę z tego że każdy z nich musi zostać tuningowany a żeby tego dokonać musimy się nim ścigać. Tak więc wybieramy samochód i jeździmy w nich w wyścigach (wielu wyścigach) i w miarę progresu udoskonalamy go. I tak pięćset razy. Jeśli chcecie wyexpić każdą furę na maksymalnym poziomie, musicie pięćset razy przejść cały cykl wyścigów i wyzwań! Tak chorych zapędów nie miało nawet Valve w CS GO 2 bo jeśli chcemy zdobyć rangę na wszystkich mapach i w trybie premier, musimy wygrać zalediwe (!) sto meczów.
    AI jest dziwne. Na pewno będziecie mieli wrażenia że ścigacie się z namiastką żywego kierowcy. Mam też wrażenie że na wyższych poziomach trudności boty dostają po prostu większą... przyczepność.
    Dwadzieścia torów nie robi raczej wrażenia. Mimo że możemy się ścigać po Nurburgring czy SPA. Po prostu 20 torów to naprawdę BARDZO MAŁO. Porównując Forze do starego Project Cars 2 wypada ona bardzo słabo. Tory sa oczywiście ładne i dopracowane ale to nie jest żaden argument który miałby tłumaczyć tak małą ich ilość.
    Ostatnio okazało się także że Forza praktycznie nie istnieje w trybie online. Okazuje się, że zaledwie 10,49% graczy Xbox odblokowało osiągnięcie W pierwszej lidze, które przyznawane jest za ukończenie pierwszego wyścigu w wyróżnionym trybie wieloosobowym. Nieco lepiej jest w przypadku PC bo tam aż (!) 27 procent graczy ścigało się online choćby raz. Ogólnie wyścigi w trybie online przypominają raczej destruction derby niż Grand Prix. Już pierwszy zakręt weryfikuje czasami połowę stawki.
    Dla mnie dużym minusem jest na pewno brak natywnego wsparcia dla VR. Coś co każda licząca się ścigałka posiadać powinna. Turn 10 na moje pytania o obsługę VR odpisało lakonicznie że na tą chwilę... NIE MOGĄ NIC WIĘCEJ POWIEDZIEĆ. Czyli że co? Co niby powiedzieli mniej? Bo tak się składa że wcześniej nie powiedzieli nic. Trybu VR więc raczej się nie doczekamy.
    Forza współpracuje z większością kierownic dostępnych na rynku i nie ma problemów z konfiguracją. To proces dosyć nieskomplikowany ale jeśli chodzi o force feedback to jest już gorzej. FF jest tutaj dziwny i jesli jesteście przyzwyczajeni do tego z AC czy iRacing (o rFactor nie wspominając) to poczujecie się trochę zagubieni. Ciężko czasami wyczuć co się dzieje z samochodem kiedy opieracie się na FF. Ja testowałem grę na Thrustmaster T300 RS ale od kolegi wiem że nie lepiej jest w przypadku Fanateca. Najbardziej jest to odczuwalne w szybkich zakrętach kiedy tracąc przyczepność musicie korygować i kontrować kierownicą.
    Forza to gra dla casuali. A do tego dla casuali którzy raczej lubią gre offline. Nie jest to żaden konkurent dla symulatorów na PC. Powiem więcej. Lepiej wypada tu nawet Project Cars 2 które swoje lata już ma. W przypadku konsolowych graczy pewnie jest to pozycja atrakcyjna ale nie zapominajmy że Assetto Corsa też jest dostępna na XBOX.

Reasumując. Miesiąc miodowy się skończył. Koń jaki jest każdy widzi. (Każdy kto zagrał). Forza cierpi na wiele chorób wieku dziecięcego i trzeba czekać na łatki. W jakim kierunku pójdzie? Ciężko powiedzieć. Moim zdaniem simracerzy nie mają tu czego szukać.
  • 1 Reply

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @tomrollauer dziękujemy za tak dokładną recenzję Forzy 😊 Faktycznie, obejrzałam oba filmiki i grafika w porównaniu z Driveclub i Gran Turismo wypada dość blado 😨 A do tego jeszcze dochodzi mała ilość torów i konieczność "zajeżdżenia" jednego konkretnego modelu niezliczoną ilość razy z tego co opisujesz, więc faktycznie za ciekawie nie jest 🙈 Jaka ocena od 1 do 10?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍