Starfield - czyli co myślicie miesiąc po premierze

• 6
    Replies
  • 264
    views
  • tomrollauer's Avatar
    Level 27
    Nie ukrywam że jestem fanem Bethesdy. Grałem we wszystkie Fallouty i stoją one bardzo wysoko w moim rankingu gier. Nie będę tez ściemniał że nie czekałem na premierę Starfielda od wielu lat.
    Minął już miesiąc od premiery. Przez ten czas zdążyłem grę skończyć. Wykonałem już wszystkie misje frakcyjne oraz drobne. Jak czuję się po tym miesiącu?
    Czuję niedosyt. Początkowo bardzo wysoko oceniałem Starfielda. Nawet 10/10. Teraz emocje opadły i patrzę na tą grę już inaczej.
    Pierwsze godziny gry sa niesamowite. Bawiłem się naprawdę doskonale! Początkowo ogrom tego uniwersum mnie przytłoczył. Wspaniała różnorodność postaci, stworzeń czy lokacji.
    Ten czar jednak pryska wraz z postępami w grze.
    Zanim przejdę do dalszej części jasno wyartykułuję iż STARFIELD to mimo wszystko bardzo dobra gra... ale nie idealna.
    Po pierwsze: To gra Bethesdy. To zarówno wada jak i zaleta. Dostajemy dokładnie to samo co w przypadku innych RPG tej firmy. Wszystkie mechaniki które znacie są w Starfieldzie. Niektóre sa zmodyfikowane Niektóre nie ale jeśli graliście w Fallouty to bedziecie się czuli jak na starych śmieciach choć tym razem te śmieci będą w kosmosie. Te same linie dialogowe. Podobne zachowanie NPC-ów. W Starfieldzie nie ma niczego nowego.
    Po drugie: Fatalna wydajność. Naprawdę nie jest dobrze. Grałem na dosyć mocnym sprzęcie z RTX 3080 i gra przycina czasami wręcz niesmacznie. Niektóre lokacje tną tak bardzo że FPS-y spadają do 20 a nawet mniej. Optymalizacja leży i kwiczy. Jest źle. Może nie fatalnie ale źle. Mody poprawiają trochę wydajność ale bez rewelacji.
    Po trzecie: Ekrany ładowania... Na początku nie przeszkadzają a taki skok w nadprzestrzeń robi wrażenie. Tylko że po kilkunastu godzinach jak widzicie te skok to rzygacie tęczą. Statyczne ekrany ładowania z godziny na godzinę stają się coraz bardziej irytujące.
    Po czwarte: NPCe są... no nie wiem jak to powiedzieć. No po prostu są i nic poza tym. Wasi partnerzy z Konstelacji są sztywni i sztuczni. Niby są romanse ale tak naprawdę niewiele z nich wynika. Ogólnie interakcja z mieszkańcami kosmosu jest mocno średnia i nie należy do przyjemności.
    Po piąte: Gra jest krótka. Serio. Kiedy ją skończyłem byłem wręcz zaskoczony. To już? Naprawdę? To wszystko? Spodziewałem się 200 godzin gry z głównym wątkiem. Twórcy opowiadali także że w grze pojawia się wiele misji które nie pojawiają się w dzienniku i że to one sa najlepsze. Tyle że nie znalazłem ani jednej takiej misji. Próżno tez szukać wzmianki o nich w internecie. Chyba że są tak ukryte że nikt ich jeszcze nie odkrył. Tak czy inaczej jak na tyle lat i tak duże uniwersum gra jest za krótka.
    Po szóste: Latanie statkami kosmicznymi jest potratowane po macoszemu. Jestem fanem Elite Dangerous i spędziłem w tej grze niemal 2000 godzin dlatego patrze na to trochę inaczej. Wiedziałem że nie będzie to spacesim ale mimo to latanie statkami jest tu mocno średnie. Ciężko w ogóle mówić o jakiejś taktyce. Ot lecimy, naparzamy się i albo wygrywamy albo wczytujemy save. Za to samo wnętrze statków kosmicznych i ich budowanie jest rewelacyjne.
    Ja jednak wierzę że mimo wszystko jest projekt rozwojowy i nowe dodatki oraz aktualizacje a nade wszystko mody zrobią z tej gry IDEAŁ.
  • 6 Replies

• Prywatny's Avatar
    Level 52
    W pełni podzielam twoją opinię. Od dnia premiery (specjalnie zostawiłem sobie jeden kod XGP) odpaliłem grę zaledwie kilka razy. Jakoś nie czuję klimatu fallouta w kosmosie. Znacznie lepiej czułem się na ziemi w posapokliptycznych sceneriach.
    Oprócz lokalizacji nie ma w niej nic czego nie było we wcześniejszych Falloutach.
    Gry całkiem nie skreślam. Przed wygaśnięciem subskrypcji planuję jeszcze raz polecieć do gwiazd.
    Starszy Gracz
  • tomrollauer's Avatar
    Level 27
    @PrywatnyJa się dobrze bawiłem do jakiegoś czasu. A dokładnie kiedy gry nie skończyłem :D Bo to było duże zaskoczenie. Myślałem że intryga dopiero nabiera tempa a tu BOOM!
    Koniec gry.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @tomrollauer @Prywatny tak koniec końców ile byście dali Starfieldowi w skali 1-10? 🧐
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • tomrollauer's Avatar
    Level 27
    @Aaricia Naciągane 8 ale z wiem że da się z niej wycisnąc nawet 9.5
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Bliżej mi do oceny "naciągana" ósemka ale w tej sprawie zdaję się na osąd @tomrollauer. On zakończył grę a ja zagrałem dopiero jedną misję.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny poczekamy na ostateczną ocenę, jak też skończysz 👍
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍