Filmik jest po angielsku, ale są dostępne polskie napisy.
Otrzymałam niedawno ekscytującą okazję do przygotowania recenzji laptopa Lenovo LOQ 15 we współpracy z firmą Intel. Wcześniej w tym roku firma Lenovo ogłosiła nową serię produktów o nazwie LOQ. Nazwa symbolizuje zaangażowanie w zawieranie sojuszy w epickich bitwach, jakie mają miejsce w świecie gier. W ofercie dostępne są zarówno komputery stacjonarne, jak i laptopy. Są one skierowane do osób, które chcą rozpocząć swoje przygody z grami, ale jeszcze się nie odważyły – na przykład długotrwałych obserwatorów streamów – lub do weteranów, którzy zwracają uwagę na swój budżet i szukają najlepszego stosunku jakości do ceny.
Pod marką LOQ dostępne są zarówno produkty Intel, jak i AMD, jednak traktowane są one jako oddzielne modele, dlatego moja recenzja dotyczy tylko modelu Intel 15-calowego. A dokładniej, jest to model LOQ 15IRH8. Ten model jest dostępny w kilku wariantach konfiguracyjnych, ale wszystkie z nich wyposażone są w procesory Intel® Core™ 13. generacji, powszechnie znane jako Raptor Lake.
Obudowa laptopa jest wykonana z matowego plastiku o kolorze Storm Grey, który jest ciemnym odcieniem szarości. Po lewej stronie, w pobliżu zawiasu, znajduje się srebrne logo Lenovo, a w przeciwnym rogu po przekątnej, znajduje się dyskretne czarne logo LOQ. Zawiasy pozwalają na płynne otwieranie laptopa jedną ręką, a pokrywa pozostaje na miejscu bez kołysania. Zaskoczeniem było to, że klawisze klawiatury pasują kolorystycznie do obudowy, co sprawia, że wtapiają się w tło, gdy urządzenie jest wyłączone. Klawiatura jest miękka w dotyku podczas pisania, ale bez odczuwalnego wyginania się. Poniżej spacji znajduje się panel dotykowy, który jest dość typowy dla nowoczesnych laptopów – brak osobnych przycisków, jego dolna krawędź obsługuje funkcje lewego i prawego przycisku myszy. Jest wystarczający do zadań niezwiązanych z grami. Podsumowując wygląd zewnętrzny, laptop LOQ 15 ma dyskretny, ponadczasowy styl. To złudzenie może zostać rozwiane przez tęczową aurę wydobywającą się z klawiatury po uruchomieniu urządzenia, ale zawsze można to zmienić w ustawieniach.
Recenzowany model jest wyposażony w 15-calowy ekran IPS o rozdzielczości 2560x1440 pikseli i częstotliwości odświeżania wynoszącej 165 Hz. Dodatkowo obsługuje technologię NVIDIA G-Sync, co pozwala wyeliminować lub przynajmniej znacznie zmniejszyć śnieżenie obrazu podczas gier. Według specyfikacji maksymalna jasność wynosi 350 nitów; jest wystarczająco jasny, aby poradzić sobie nawet w silnym oświetleniu w pomieszczeniach. Ekran pokrywa 100% spektrum sRGB i ma dobre kąty widzenia. Życie w to urządzenie tchnie procesor Intel® Core™ i7 13620H trzynastej generacji. Składa się z 6 rdzeni wydajnościowych i 4 rdzeni o wysokiej sprawności energetycznej. Wydajnościowa grupa ma bazową częstotliwość taktowania wynoszącą 2,4 GHz, z możliwością przyspieszenia do 4,9 GHz na pojedynczym rdzeniu i do 4,7 GHz na wszystkich rdzeniach. Grupa o wysokiej sprawności energetycznej ma zakres częstotliwości od 1,8 GHz do 3,6 GHz. Ponieważ P-rdzenie obsługują technologię Hyper-Threading, dostępne jest łącznie 16 wątków. Za renderowanie grafiki w bardziej wymagających zadaniach odpowiada GPU NVIDIA® GeForce RTX™ 4060. Wydajność w grach dodatkowo wspomaga technologia Lenovo AI Engine+. Urządzenie jest wyposażone w 16 GB pamięci DDR5-5200Mhz oraz dysk NVMe o pojemności 1 TB. Zasilanie zapewnia ładowarka o mocy 240 W, a bateria o pojemności 60 Wh pozwala użytkownikowi na kilka godzin pracy poza gniazdkiem.
Jeśli chodzi o łączność, LOQ 15 ma wystarczającą ilość portów dla zaspokojenia potrzeb przeciętnego gracza. Udało mi się przeprowadzić część testów gier w przytulnym kącie przy moim biurku, korzystając z przewodowej klawiatury, myszy i dwóch monitorów podłączonych. Po lewej stronie znajduje się gniazdo audio 3,5 mm oraz port USB C z obsługą technologii Thunderbolt 4. Po przeciwnym boku znajduje się przełącznik kamery, dla tych, którzy chcieliby zminimalizować ryzyko, że ich laptop stanie się wirtualnym Wielkiem Bratem. Towarzyszy mu port USB 3.2 Gen 1. Pozostałe porty znajdują się z tyłu: dwa porty USB 3.2 Gen 2, HDMI 2.1 i Gigabit Ethernet.
Laptop jest dostarczany z preinstalowanym systemem Windows 11. Spośród oprogramowania preinstalowanego, wartym uwagi jest Lenovo Vantage, który stanowi praktycznie centrum dowodzenia dla laptopa. Za jego pomocą można zmieniać ustawienia chłodzenia laptopa, maksymalizując wydajność lub wybierając tryb cichszy. Ważną opcją, zwłaszcza gdy laptop jest zazwyczaj podłączony do zasilania, jest tryb oszczędzania baterii. Zapobiega on ładowaniu baterii powyżej 60% pojemności. Wbrew temu, co wielu ludzi sądzi, nie chodzi tu o cykle ładowania baterii, ponieważ nowoczesne urządzenia mają zabezpieczenia przed nadmiernym ładowaniem. Jednakże ze względu na proste prawa fizyki i ograniczenia wymiarów, laptopy mają tendencję do nagrzewania się. Kiedy pełna bateria jest wystawiana na działanie ciepła przez dłuższy czas, jej trwałość z czasem maleje. Ta opcja pomaga zniwelować ten problem. Dla użytkowników regularnie korzystających z baterii dostępna jest również inna opcja: szybkie ładowanie. Kolejną rzeczą, którą można dostosować w oprogramowaniu Vantage, jest podświetlenie – można wybrać jedną z fabrycznych tęczowych konfiguracji lub wybrać preferowane kolory w czterech konfigurowalnych strefach.
Podczas grania laptop trochę się nagrzewa, ale podzespoły nie osiągają niebezpiecznych temperatur, a powierzchnia laptopa nie powoduje dyskomfortu podczas użytkowania. Klawiatura staje się tylko lekko ciepła, a panel dotykowy (jeśli ktoś jest wystarczająco zdesperowany, żeby go używać do gier) pozostaje chłodny. Jedynym problematycznym obszarem jest gorący punkt między spacją a panelem dotykowym, który może sprawiać lekki dyskomfort, ale można go łatwo uniknąć podczas grania, o ile się o tym pamięta.
Przy obciążeniu laptop staje się zauważalnie głośniejszy, ale nie bardziej, niż można by się spodziewać po typowym laptopie do gier. Wrażliwi na hałas mogą używać słuchawek lub odtwarzać muzykę, aby przykryć szum; korzystanie z podstawki chłodzącej z dużym wentylatorem (a zatem cichszym z powodu niższych obrotów) również zmniejszy poziom hałasu.
Testowałam laptopa w kilku grach, które obecnie gram: najnowszym dodatku do Guild Wars 2, World of Warcraft, Diablo IV i Hogwarts Legacy. Są to albo nowości albo starsze gry z niedawno dodanymi nowymi dodatkami - dodatki w starszych grach są przeważnie bardziej wymagające graficznie od podstawowej wersji. Udało mi się płynnie grać we wszystkie te gry w rozdzielczości 1440p. Core i7 13620H to wydajny procesor z górnej półki, a grafika to solidna oferta średniej klasy, więc wyniki nie są zaskoczeniem. Pojawiły się pewne problemy związane z optymalizacją gier, czasami prowadzące do drastycznego spadku liczby klatek na sekundę, ale to nie wina urządzenia. Niektóre ustawienia mogą to poprawić; na przykład Guild Wars 2 słynie z trudności w obszarach z wieloma graczami walczącymi. Istnieje ustawienie limitu modeli graczy, które ustawiłam na średnie, zamiast na najwyższe. Po rozwiązaniu tego problemu mogłam maksymalnie ustawiać wszystko inne w tej grze bez problemów. World of Warcraft również ma pewne "pułapki ustawień", na które trzeba uważać, ale poza nimi gra działa dobrze na ustawieniach od średnich do wysokich, w zależności od oczekiwanej liczby klatek na sekundę. W Diablo IV i Hogwarts Legacy mogłam skorzystać z DLSS i generacji klatek, ta ostatnia jest dostępna wyłącznie dla serii kart graficznych RTX 4000. To pozwoliło mi uzyskać dobrą jakość obrazu bez utraty wydajności. Rozgrywkę można zobaczyć w filmiku załączonym na górze posta.
Podsumowując, recenzowany laptop LOQ 15 pozwoli użytkownikom wskoczyć w każdą nową grę i cieszyć się nią. Na internetowych forach już można znaleźć świadectwa tego; przypadkowo odwiedziłam stronę produktu i użytkownik zostawił tam recenzję, że zakupił ten laptop, aby grać w Baldur's Gate 3, i spełnił on to zadanie doskonale. Egzemplarz, który trafił w moje ręce, znajduje się na wyższym poziomie spektrum konfiguracyjnego, co pozwoli na uruchamianie nawet najnowszych gier w rozdzielczości 1440p. Ci dysponujący mniejszym budżetem, powinni być zadowoleni grywalnością w rozdzielczości 1080p w tańszych wersjach. Wszystkie opcje procesora są mocne, główna różnica polega na wyborze karty graficznej. Z drugiej strony, niektórzy użytkownicy mogą zdecydować się zapłacić więcej za wariant z i7-13700H, aby uzyskać lepszą wydajność w zadaniach związanych z produktywnością; w samych grach wyższa liczba rdzeni E nie miałaby znaczenia, a różnica 100 MHz w taktowaniu jest nieistotna poza testami wydajności. Jestem pod wrażeniem jakości wykonania i mocy oferowanej przez tego laptopa. W średniej półce brakowało dobrych opcji od dłuższego czasu; LOQ teraz wypełnia tę niszę. Wierzę, że to seria, na którą wielu graczy czekało: badania sprzętu Steam ciągle pokazują, że większość użytkowników ma karty graficzne na poziomie 50 i 60, a nie komponenty z najwyższej półki, na które niestety niewielu może sobie pozwolić.
Last edited by Saka; 26-09-23 at 20:00.
Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
*delete as appropriate
Aaricia