1️⃣0️⃣ Jaka jest najlepsza gra pierwszej połowy 2023 i dlaczego?

• 20
    Replies
  • 3053
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Hej wszystkim!

Zapraszam wszystkich na nasz dziesiąty już, piątkowy konkurs w ramach Legion Fridays ! 🎉

A oto Wasze zadanie:

W komentarzach poniżej opiszcie, która gra jest Waszym zdaniem do tej pory najlepszą grą 2023 roku i dlaczego. Zwycięży najbardziej kreatywna odpowiedź 😎

Do zgarnięcia jest plecak Lenovo Y Gaming Armored Backpack B8270!

Udział możecie wziąć do 24 sierpnia 2023 (23:59)
    .

Życzę dobrej zabawy 🤗
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • 20 Replies

• tomrollauer's Avatar
    Level 27
    Starfield będzie dla gier komputerowych tym czym był "Obywatel Kane" dla kinematografii. Tej gry jeszcze nie ma ale mogę już zaręczyć że najnowsza gra Bethesdy zgarnie wszystkie laury. Po tym co już zobaczyliśmy już wiemy ze w nasze ręce trafi tytuł o epickim rozmachu. Starfield dla miłośników Fallouta czy Skyrima będzie ziemią obiecaną. Nikomu nie przeszkadza nawet 30 fps. To gra która została obwołana legendą na długo przed tym zanim pojawił sie pierwszy gameplay. Microsoft rzucił swoich programistów na pomoc Bethesdzie aby tytuł był w najwyższym stopniu dopracowany. To będzie space opera na jaką czekaliśmy i na jaką zasłużyliśmy. Połączenie RPG z Elite Dangerous oraz Star Citizenem. Programiści wyssali wszystko co najlepsze z poprzednich tytułów Bethesdy, doprawili elementami z innych gier i dodali do tego kociołka mnóstwo magii. Pierwsze gameplay jaki pojawiły się w internecie tylko utwierdziły nas w przekonaniu że mamy do czynienia z tworem kanonicznym. To prawda że było dużo strachu bo przecież za Starfieldem stoją ci sami programiści którzy popełlnili Fallout 76 ale ostatecznie każdy ma prawo do pomyłki. Pierwsze recenzje są fenomenalne. To nie będzie zwyczajna gra. To będzie teleport do innej rzeczywistości. W tejże rzeczywistości zatopimy się na długie miesiące bo modderzy z pewnością zaczną pracować nad grą już w chwili jej premiery.
    Starfield...
    To do niego należy przyszłość.
  • MatikDr's Avatar
    Level 5
    @Aaricia najlepszą grą 2023 roku jest oczywiście Fortnite wiele nowych trybów powstało w tym roku np only up zainspirowanych od tej gry, tryby były wspaniale i efektownie, bardzo dobrze bawiłem się grając je 😃

- - - Updated - - -

@Aaricia najlepszą grą 2023 roku jest oczywiście Fortnite wiele nowych trybów powstało w tym roku np only up zainspirowanych od tej gry, tryby były wspaniale i efektownie, bardzo dobrze bawiłem się grając je 😃
  • byaki's Avatar
    Level 3
    @Aaricia Ile ludzi tyle historii, ilu graczy tyle opinii. Moja nie dotyczy konkretnego tytułu ani nawet części gry a samego jej dodatku Tytuł, któremu poświęciłem całkiem sporą 'chwilę' pomimo braku czasu to Wiedźmin 3, Gra wciągnęła mnie od początku, a raczej już od zwiastuna. Od razu chciałem wcielić się w Książkowego Geralta i zaprowadzać "pokój" na swoje sposoby umożliwione przez całkiem otwarty świat gry. I szczerze mówiąc dość szybko zacząłem się nudzić zabijając kolejny raz te same potwory zarówno te zwykłe jak i w ludzkiej skórze.

W pewnym momencie stwierdziłem, że sama gra jest nawet ok, ale depresyjny świat wojny, martwi ludzie leżący na polach bitwy, ciągłe dialogi na temat chorób, utraty bliskich... (tutaj zakończę by za mocno nie spojlerować) doprowadzało mnie do tego, że grając — sam wpadałem w zadumę i przez to jak łatwo utożsamiam się z bohaterem, wkręcając maksymalnie w grę, czułem się źle słysząc obelgi w stronę Geralta (dalej staram się ograniczyć ze względu na spojlery więc przechodzę do sedna)

To jest etap, na którym W3 stawiam prawie na równi z Gothic 2 NK I nagle coś nowego, dodatek "Krew i Wino". Od samego początku gdy spotykamy rycerzy widać, że coś tu nie gra, wchodzi dodatkowa nutka bardzo specyficznego "gentlemeńskiego" poczucia humoru.

Więc przenosimy się z krainy opanowanej wojną do świata, gdzie pierwsze co widzimy to piękne widoki, czyste niebo, szczęśliwi ludzie i, mimo że od początku zaczynamy od tytułowej "Krwi" to natychmiast pojawia się i "Wino", które w Toussaint uznawane jest za coś najważniejszego.

Przez niesamowicie inny świat, naglę poczułem ulgę, zniknęła depresyjnośc pojawiła się zabawa, z miejsca, gdzie ciągle słyszeliśmy obelgi i plucie pod nogi trafiamy do kawałka Baśni a w pewnym momencie nawet do bajki :) Dekoracyjną wisienką jest dwojako spotkanie starego znajomego i jego głos, którego użyczył Jan Frycz.

Zgrało mi się to wszystko w taką całość, że wręcz niechętnie wracałem do głównego wątku gry a zakończenia "Krew i wino" znam dosłownie wszystkie. To dodatek, a nie sama gra i tak, wiem - nie 2023 a 2016 rok, ale MOIM ZDANIEM brak konkurencji nie pozwolił mi napisać o jakimkolwiek nowym tytule.
  • Jeremi's Avatar
    Level 11
    @Aaricia Dziękuję za pytanie o najlepszą grę 2023 roku. To trudny wybór, bo jest wiele świetnych tytułów do wyboru. Ale skoro chcesz, żebyśmy się pobawili, to spróbuję napisać rym o moim faworycie 😊

Moja najlepsza gra 2023 roku
    To nie jest łatwa sprawa
    Bo każda ma coś do zaoferowania
    Ale ja wybieram Tears of the Kingdom
    Bo to jest prawdziwe arcydzieło

To nie tylko kolejna część Zeldy
    To zupełnie nowa przygoda
    W której Link i Zelda razem podróżują
    Po otwartym świecie pełnym zagadek

Grafika jest piękna i kolorowa
    Muzyka jest nastrojowa i urokliwa
    Rozgrywka jest płynna i zróżnicowana
    Historia jest ciekawa i emocjonująca

Możesz zwiedzać Hyrule na piechotę lub konno
    Możesz walczyć z potworami mieczem lub łukiem
    Możesz używać magii i zdolności specjalnych
    Możesz odkrywać sekrety i skarby ukryte

Tears of the Kingdom to gra niezapomniana
    Bo łączy tradycję z nowoczesnością
    Bo daje wolność i wyzwanie
    Bo sprawia radość i zachwyt

To moja najlepsza gra 2023 roku
    I nie ma w tym żadnej ściemy
    Jeśli chcesz się przekonać sam
    To polecam ci ją zagrać

A jeśli masz inną opinię
    To szanuję twój gust i wybór
    Ale pamiętaj, że to tylko zabawa
    I nie ma sensu się kłócić

Dziękuję za uwagę i miły komentarz
    Mam nadzieję, że ci się spodobał mój rym
    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o grach 2023 roku 😊

______

Tears of the Kingdom to gra pełna przygód
    Zwiedzasz Hyrule i wyspy w niebie
    Link jest bohaterem, co szuka Zeldy
    I walczy z Demonem, co grozi zagładą.

W grze masz wiele możliwości
    Możesz biegać, jeździć, latać
    Możesz łączyć przedmioty i zdolności
    Możesz budować, eksplorować, walczyć.

Gra jest kontynuacją Breath of the Wild
    Ale ma nowe obszary i funkcje
    Zonai urządzenia to tajemny twór
    Co daje ci moc i przydatne opcje.

Gra jest dostępna tylko na Switchu
    I ma piękną grafikę i muzykę
    Jeśli lubisz Zeldę i jej świat
    To Tears of the Kingdom jest grą dla ciebie.
    Last edited by Aaricia; 24-08-23 at 16:01.
  • PashaTriceps's Avatar
    Level 13
    Jest rok 2000. Siedzę pod kocem z latarką w ręce, przysłonięty od reszty świata, zanurzony w magiczny świat opisany na stronach "Harry'ego Pottera i Kamienia Filozoficznego". To wtedy właśnie, za pomocą książki, młody czarodziej wciągnął mnie w niezwykłe przygody. Kolejne tomy serii rozbudzały moją wyobraźnię, a ja marzyłem o tym, żeby na chwilę stać się uczniem Hogwartu i poznać tajniki magii. Wyobrażenia te stały się rzeczywistością podczas mojej wizyty w kinie w 2002 roku, w Walentynki. To wtedy Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint przenieśli mnie na ekranie w świat przygód młodych czarodziejów. Ja też chciałem być czarodziejem. Kolejne ksiązki i kolejne filmy. Gry też ale jak wiadomo z tytułami na licencjach filmowych - bez zachwytu.

Name:  1688552127.jpg
Views: 248
Size:  67.8 KB
    Czujecie nostalgię???
    Name:  Harry-Hermiona-i-Ron-wrocili-do-Hogwardu-po-latach.-To-zdjecie-przywroci-wspomnienia-z-waszego-d.jpg
Views: 244
Size:  57.6 KB

W końcu jest 2023 rok i jestem czarodziejem. To właśnie dlatego "Dziedzictwo Hogwartu" to niewątpliwie najlepsza gra 2023 roku! To połączenie klasyki z nowoczesnością, które pozwala odkrywać zarówno znane, jak i nieznane zakątki magicznego uniwersum. Gra studia Avalanche Software pozwoliła mi przeżywać nową przygodę w XIX wieku, długo przed wydarzeniami z książek J.K. Rowling. Mogłem cieszyć się całkowicie nową fabułą i postaciami, które nie są obecne w znanej serii. WOW!

Z pierwszych minut rozgrywki widać, że twórcy zadbali o każdy szczegół. Grafika jest zachwycająca, a budynki pełne są detali i elementów dekoracyjnych, które oddają klimat Hogwartu i okolicznych terenów. Gra jest niezwykle różnorodna pod względem rozgrywki. Możemy oddać się eksploracji rozległego świata, uczestniczyć w fascynujących walkach czarodziejów oraz rozwijać swoje umiejętności magii poprzez naukę nowych zaklęć i eliksirów. Walka jest dynamiczna i angażująca. W całej grze znajduje się 27 głównych zaklęć oraz 8 podstawowych. Wszystko to sprawia, że walka z przeciwnikami, takimi jak inni magowie, kłusownicy, trolle czy przerośnięte pająki, jest ekscytująca i zróżnicowana.

Ulubiona recenzja gry od Grajowego z kanału ZagrajnikTV - On też zakochał się w tej magicznej grze i dosała od niego najwyższe zagrajnikowe odznaczenie, czyli Złotą Raciczkę!

Podsumowując, "Dziedzictwo Hogwartu" jest niewątpliwie jedną z najlepszych gier roku 2023, która nie tylko doskonale oddaje atmosferę uniwersum Harry'ego Pottera, ale również oferuje różnorodną i interesującą rozgrywkę. Jest to tytuł, który z pewnością ucieszy zarówno wielbicieli świata wykreowanego przez J.K. Rowling, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z tym kultowym światem.

Plusy gry:

• Atmosfera, która urzeka od pierwszego momentu i przenosi w magiczny świat J.K. Rowling,
    • Porządny główny wątek – płynnie łączy się z dodatkowymi misjami, które potrafią pozytywnie zaskoczyć i zapewnić wiele godzin świetnej zabawy,
    • Miodna walka – system walki jest dynamiczny i oferuje wiele opcji łączenia mocy i zaklęć,
    • Genialna muzyka – przywołuje masę znakomitych wspomnień i oddaje klimat filmów o Harrym Potterze,
    Minusy gry:

• Niepotrzebna blokada progresji – blokowanie dostępu do niektórych elementów gry przez poziomy doświadczenia może być frustrujące i ograniczać poczucie swobody,
    • Cross-generacyjny charakter – choć Hogwart może oczarować, to w tych murach czuć, że gra była projektowana z myślą o poprzedniej generacji, co może wpłynąć na odbiór gry.
    Ocena: to solidne 9,0/10

Name:  dasdas.jpg
Views: 245
Size:  83.5 KB

Jeszcze raz na koniec! "Dziedzictwo Hogwartu" to wspaniała gra nie tylko dla fanów świata Harry'ego Pottera, oferująca wiele godzin wciągającej rozgrywki w magicznym uniwersum. Pomimo pewnych niedoskonałości, gra oferuje mnóstwo atrakcji i jest zdecydowanie godna polecenia. Dla mnie to Gra Roku 2023 - jeżeli jeszcze nie grałeś przekonaj się - WARTO! Do zobaczenia w Hogwarcie - lecę tam z powrotem!

Name:  06.02.2023_11-49-42-m2kvvej2-768x432.jpg
Views: 250
Size:  28.3 KB
    Dlaczego gracz przyniósł joystick na randkę? Bo chciał pokazać, że potrafi kontrolować sytuację!
  • Kitsunka's Avatar
    Level 3
    Like A Dragon: Ishin!

Gra dla mnie miłośniczki pierwotnej wersji Like a dragon.
    Gorąco polecam pooglądać sobie gameplay, jest doskonały.

Fabułą jest ciekawa i głęboka. Do tego stopnia, że 2 razy zarwałam noc. Nie jest to gra dla ludzi co nie lubią dialogów, jednak osoby pragnące wczuć się w świat będą w niebie.

Gra jest przyjemna dla oka i dość łatwa w sterowaniu. Niewiele gier chodzi dość płynnie na moim laptopie, ale ta pięknie się sprawdza.

Moja głowa robiła brrrr za każdym razem kiedy były pokazywane idealne kadry tych samurajów. Mam około 120 ss z gry, które są czystą doskonałością. Na potęgę przesyłam innym. Każdy kadr świata jest przepiękny i idealny na tapetę, światłocień i grafika jest dopracowana i nie kole w oczy.

Czuję jak gra łączy umiejętności walki z uwielbieniem do sushi.
  • pabl00z's Avatar
    Level 6
    Najlepszą grą 2023 roku moim zdaniem jest "Hogwarts Legacy". Ta gra zapowiada się niezwykle emocjonująco i pełna jest potencjału, który może zapewnić graczom niesamowite doświadczenia. Opierając się na świecie Harry'ego Pottera, "Hogwarts Legacy" umożliwia wcielenie się w czarodzieja uczęszczającego do Hogwartu w XIX wieku. To zapowiada się jako fantastyczna podróż do magicznego świata z nowymi miejscami, postaciami i przygodami.

Jednym z najbardziej ekscytujących aspektów gry jest możliwość odkrywania sekretów i tajemnic magicznego świata oraz nauka potężnych zaklęć i umiejętności. Gracze będą mieli szansę eksplorować różnorodne lokacje, uczestniczyć w lekcjach, a także kształtować swoją postać poprzez wybory moralne i decyzje, które wpłyną na fabułę. To daje ogromną swobodę i głębokość rozgrywki, co w połączeniu z wiernym oddaniem uniwersum Harry'ego Pottera może stworzyć niezapomniane przeżycia.

Oczywiście, najbardziej kreatywnym elementem "Hogwarts Legacy" jest potencjał do tworzenia własnych opowieści w tym magicznym świecie. Gracze mogą się odnaleźć jako uczniowie Hogwartu, którzy stają w obliczu niebezpieczeństw, odkrywają starożytne tajemnice i walczą ze złem. Ich decyzje kształtują świat wokół nich, co daje ogromną radość tworzenia własnej historii w znanej i lubianej krainie.

Podsumowując, "Hogwarts Legacy" ma potencjał, by być najlepszą grą 2023 roku, ponieważ łączy w sobie fascynujący świat Harry'ego Pottera z możliwościami interaktywnej opowieści, w której to gracz decyduje, jak potoczą się losy ich postaci. To gra, która może wciągnąć graczy w magiczny świat i pozwolić im na eksplorację, naukę i tworzenie własnych przygód.
  • MUCIO's Avatar
    Level 3
    @Aaricia Moim zdaniem, do tej pory w 2023 roku, jedną z najbardziej intrygujących gier jest "Sons of the Forest". Ta gra to nie tylko kontynuacja popularnej "The Forest", ale także wyjątkowe doświadczenie przetrwania i eksploracji. To, co wyróżnia "Sons of the Forest", to zaskakująco piękna oprawa wizualna, która w połączeniu z elementami horroru tworzy niezwykle klimatyczną atmosferę. Gra oferuje nie tylko widowiskowe pejzaże, ale także przemyślane detale świata, które sprawiają, że eksploracja staje się przyjemnością. Mechanika gry również zasługuje na uznanie. Nowe elementy, takie jak rozbudowany system budowy, tworzenia i eksploracji jaskiń, dodają głębi rozgrywce. Ponadto, interakcje z otoczeniem i możliwość tworzenia zaawansowanych konstrukcji sprawiają, że każda rozgrywka jest unikalna. Jednak to, co najbardziej mnie fascynuje w"Sons of the Forest, to emocjonalna strona historii. Gra opowiada o walce o przetrwanie w świecie pełnym tajemnic i zagrożeń, ale także stawia pytania o ludzką naturę i etykę w ekstremalnych warunkach. To nie tylko gra o przetrwaniu, ale także o odkrywaniu głębszych aspektów ludzkiego doświadczenia. Szczerze, jedna z dobrych gier których ogrywałem ;)
  • Skorpio's Avatar
    Level 2
    @Aaricia najlepszą grą tego roku 2023 jest Battlefield 1. W grze jest dostępna wspaniała chć krótka kampania którą można kontynuować w specjalnym trybie online. Mamy tam różne prawdziwe trochę pod koloryzowane ale prawdziwe bitwy w trybie kampanii. Naprawdę polecam do zagrania w Battlefield 1.
    W tej grze możesz poczuć się jak prawdziwy żołmnież Pierwszej Wojny Światowej