Lenovo Yoga Book 9i

• 4
    Replies
  • 221
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Kilka dni temu natknęłam się na recenzję ciekawego laptopa na portalu Ars Technica. Przykuł on moją uwagę dlatego, że teraz rzadkością są laptopy które starają się wyjśc poza schemat, proponując niszowe rozwiązania. To trzynastocalowy Lenovo Yoga Book 9i, który oferuje aż 26 cali ekranu? Jak to możliwe? Otóż, po rozłożeniu ma on drugi ekran. Z podstawką można mieć jeden ekran nad drugim, albo jeden obok drugiego jak w książce.

Nie jest to maszyna do gier, chociaż pewnie jakiś light gaming np. z wieczorków gier pewnie na tym urządzeniu jakoś przejdzie, gdyż ma przyzwoite podzespoły. Nie jest to żaden kandydat na Chromebooka, w obudowie ukryty jest i7-1355U. Problemem jest brak dedykowanej grafiki, ale Intel poprawił wydajność swoich zintegrowanych kart graficznych w stosunku do przeszłości. Zainteresowałam się tym laptopem ze względu na westchnienia pewnej osoby, że kanapowa joga w pracy nie pozwala na podłączenie drugiego ekranu, co powodowało problemy z multitaskingiem. Wydaje mi się, że oto mniej więcej odpowiedź na ten problem.

Name:  article-800x698.jpg
Views: 97
Size:  56.1 KB
    Powyżej zdjęcie z Ars Technica, przedstawiające rozłożone ekrany trzymane przed podstawkę z tyłu. Komentarz pod oryginalnym zdjęciem wskazywał na potencjalny problem dla użytkownika: zawias może być rozpraszający, przez przerywanie treści między ekranami.

Ekrany obsługują dotyk i są wykonane w technologii OLED, za to urządzenie domyślnie nie ma klawiatury ani trackpada. Można używać zewnątrznej myszki i klawiatury (w zestawie jest dołączona myszka i klawiatura z Bluetooth) albo użyć części jednego z ekranu na wirtualny trackpad.

Poniżej również z Ars Technica, zdjęcie laptopa w formie "książki" oraz wirtualna klawiatura i trackpad.
    Name:  book-640x480.jpg
Views: 72
Size:  50.2 KB
    Name:  all-virtual-640x480.jpg
Views: 70
Size:  64.8 KB

Zdaje się, że dostępne są tylko dwa warianty konfiguracji, jeden z dyskiem 512GB, a drugi z 1TB. Jeżeli chodzi o wydajność, w jednowątkowych zastosowaniach nie odstaje od innych urządzeń typu wysokiej klasy convertible czy lekkich laptopów jak Macbook Air, ale wielowątkowa wydajność już jest trochę w tyle, gdyż i7-1355U ma tylko 15 watów TDP i dwa rdzenie typu performance. Konkurencyjne urządzenie od Lenovo, Yoga 9i Gen 8 z pojedynczym ekranem ma procesor i7-1360P, z czterema rdzeniami performance i to daje mu znaczną przewagę w wielowątkowych procesach.

Podsumowując, jest to dosyć specyficzne urządzenie - nie oferuje najdłuższego czasu baterii przez konieczność zasilania dwóch ekranów OLED, nie jest też najmocniejsze w swojej klasie, a przez ten dodatkowy ekran cena jest sporo wyższa od podobnego laptopa z pojedynczym. Z drugiej strony, jeżeli ktoś podróżuje albo po prostu ceni sobie mobilność zapasowych ekranów, być może jest to rozwiązanie dla niego.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 4 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Za to jak wspaniałe czytało by się na tym książki
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka dzięki za podzielenie się opisem tego produktu, faktycznie ciekawe rozwiązanie - ja chyba wybrałabym układ książki, wtedy chyba wygodniej byłoby mi ogarniać wszystko 🤔
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Też mi się bardziej podoba jeden obok drugiego zamiast nad. Chociaż pewnie zależy też od tego, co się akurat robi. Do jakiegoś Powerpointa to chyba pozioma orientacja lepsza.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka też prawda 👍 Fajna taka wielofunkcyjność 😁
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍