LEGO Pac-Man

• 4
    Replies
  • 312
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Name:  230522124553-01-lego-pac-man-arcade.jpg
Views: 44
Size:  56.7 KB

Wczoraj minęła 43. rocznica wydania gry arkadowej Pac-Man. 22 maja 1980 w dzielnicy Shibuya w Tokio zainstalowano pierwszy automat. Dla jej fanów szykuje sie prawdziwa gratka - firma LEGO ogłosiła nowy zestaw składający się z 2561 części. Po złożeniu otrzymuje się replikę maszyny arkadowej, wzorowanej na postawie autentycznego modelu z lat 80., na którym grało się w Pac-Mana. W zestawie znajduje się cegiełka świetlna, która podświetla slot na monety w budowli.

Zestaw, niestety, ten nie oferuje możliwości grania w Pac-Mana, ale można nacieszyć oko różnymi szczegółami nawiązującymi do gier retro. Na oficjalnej stronie LEGO chwali się "mechanicznym labiryntem", sterowanym za pomocą dźwigni znajdującej się na boku konstrukcji. Przy poruszaniu dźwigni figurki znajdujące się w labiryncie poruszają się naturalnymi ruchami poprzez zastosowanie sprytnej inżynierii klockowej.

Name:  230522124616-03-lego-pac-man-arcade.jpg
Views: 54
Size:  92.5 KB

Po złożeniu zestaw ma 13 cali wysokości, 10 cali szerokości i 9 cali głębokości. Z tyłu jest zdejmowany panel, dzięki któremu można zaglądać do środka i podziwiać elementy mechanizmu. Zestaw będzie dostępny od 4. czerwca, koszt w USA 270 dolarów.

Name:  230522124605-02-lego-pac-man-arcade.jpg
Views: 40
Size:  85.5 KB

Parę słów o Pac-Manie:
    Pod koniec lat 70. i na początku 80. mimo swojej świeżości gry były już popularnym medium. Recepta na sukces? Ludzie lubią strzelać. Strzelanie się sprzedaje. Jednak twórca Pac-Mana, wówczas 25-letni Toru Iwatani chciał czegoś nowego.

"Kiedy zaczynałem tworzyć ten projekt pod koniec lat 70., saloniki gier były pełne brutalnych gier, w których chodziło o zabijanie obcych," powiedział Iwatani, który w tamtym czasie pracował dla japońskiej firmy gier Namco. "Były to ponure miejsca, do których chodzili tylko chłopcy. Chciałem uczynić saloniki gier bardziej radosnymi miejscami, które mogłyby cieszyć się również kobiety i pary, dlatego postanowiłem zaprojektować grę z myślą o kobietach."

"Na początku zakładałem, że tematyka związana z modą i romansami najlepiej pasuje do kobiecej publiczności" - powiedział Iwatani. "Jednak potem pomyślałem - i może to było dla mnie zbyt pewne - że kobiety również cieszą się jedzeniem, czyli 'taberu' po japońsku, i to właśnie wokół tego słowa kluczowego i samego aktu jedzenia skoncentrowałem swoją koncepcję." W Japonii gra początkowo nazywała się "PuckMan", zainspirowana frazeologizmem "paku paku taberu", oznaczającym pożeranie, łapczywe jedzenie. "Paku paku" jest onomatopeją naśladującą odgłosy trzaskania szczęką, a "taberu" to czasownik "jeść". Wygląd postaci w grze zaś wziął się od... napoczętej pizzy, z której Iwatani wziął pierwszy trójkątny kawałek.

Zobaczyłam rano wzmiankę o zestawie przeglądając Reddita i pomyślałam, że @Aaricia i @TrendaTen mogą być zainteresowani tematem. 😉
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 4 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Wygląda obłędnie ale 270USD już nie tak fajnie. Wszystko z popkultury ma zawrotne ceny a później i tak na wszelkiej maści aukcjach ceny x3

- - - Updated - - -

A tak btw to wieża Avengersów która wychodzi na jesieni o będzie kosztować ~3k zł jest na mojej liście marzeń. Niestety Mikołaj już nie odbiera ode mnie listów
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka zestaw jest super 😱 Ale zgadzam się z @TrendaTen, cena już nie taka super 😂

Bardzo lubię takie nietypowe zestawy, a zwłaszcza takie sentymentalne, przedstawiające coś sprzed lat 😊 Marzył mi się dom Kevina, ale nie dość, że też drogi, to jeszcze miejsca brak 😀
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Też o takim zestawie raczej mogę sobie pomarzyć. Mimo wszystko fajnie jest oglądać na zdjęciach albo filmikach i chociaż w ten sposób się zachwycać. 😁
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka to prawda, ja co jakiś czas zaglądam z ciekawości, co nowego powstało 😊
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍