Rozczarowania w 2023: Redfall

• 1
    Reply
  • 33
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Jedną z problematycznych premier tego roku była produkcja Bethesdy o nazwie Redfall, która opowiadała historię oblężonego przez wampiry miasteczka. Jednakże już od samego początku miała problemy z wydajnością. Sytuacja była na tyle katastrofalna, że gra otrzymała głównie negatywne recenzje na Steamie.

Zainspirowana informacjami na temat aktualizacjami, które otrzymała gra The Last of Us Part I, postanowiłam sprawdzić, jaki jest obecny stan gry Redfall. No cóż... sytuacja nie wygląda zbyt dobrze. Oto post, który znalazłam na Reddicie tydzień temu:

"Tydzień po premierze Redfalla grało online 780 graczy, dwa tygodnie po premierze jej szczytowa liczba graczy w ciągu 24 godzin wyniosła 380. Aktualnie w grę gra 152 osób."

Name:  redfall.jpg
Views: 21
Size:  86.6 KB

Sprawdziłam dane na SteamDB i ilość graczy jest minimalnie wyższa, 198 graczy online... ale to naprawdę niewiele jak na grę, która ukazała się w tym miesiącu, zwłaszcza że zajrzałam na statystyki w godzinach szczytu. W porannych godzinach poniżej 100 graczy.

Inny użytkownik Reddita narzekał na pozornie niski poziom zaangażowania developerów w rozwój gry, wskazując na dwa identyczne trupy w tym samym pomieszczeniu na samym początku gry. Podobno takich przykładów jest wiele, rożne drobiazgi które bardziej krytyczne oko testera by z łatwością wyłapało:

Name:  loweffort.jpg
Views: 16
Size:  65.5 KB

Najbardziej pomocna "recenzja" na Steamie z ostatnich dni:

Name:  mosthelpfulreview.png
Views: 15
Size:  21.9 KB

Ogólne skargi dotyczą problemów z wydajnością i braku łatek naprawiających je oraz nudnej i monotonnej rozgrywki. Gra wydaje się niedokończona, animacje wyglądają niechlujnie, a sztuczna inteligencja zawodzi. Wiele drobnych błędów, które zostałyby wyłapane przy odpowiednim testowaniu przez kontrolę jakości. O poprawkach ani widu, ani słychu. Gracze skarżą się, że studio wykorzystało popularny motyw aby wziąć spore pieniądze za produkt słabej jakości, który nie jest w żadnym wypadku warty 70 dolarów.
    Attached Images Attached Images  
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 1 Reply

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka 70 dolarów to sporo, dobrze, że Steam refunduje 🙊 198 graczy online to kropla w oceanie 🙈
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍