Steam eksperymentuje z wersjami próbnymi (?)

• 14
    Replies
  • 203
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Name:  steamtrial.jpg
Views: 55
Size:  27.5 KB

Zdaje się, że Steam eksperymentuje z oferowaniem ograniczonej wersji próbnej gier przed zakupem. Platforma ogłosiła darmową wersję próbną remake'u Dead Space, dostępną od 15. do 25. maja. W ramach tej wersji próbnej można grać przez 90 minut przed koniecznością dokonania zakupu.

Gra to sci-fi horror survival, który według doniesień ma być wierny oryginałowi, ale z znacznie ulepszoną grafiką, dźwiękiem i odświeżoną rozgrywką.

Na razie jest to jedyna gra dostępna w darmowej wersji próbnej, ale istnieją spekulacje, że możliwe jest, iż więcej gier będzie miało podobne kampanie, szczególnie po wielu porażkach związanymi z premierami w tym roku.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 14 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    To za bardzo prokonsumenckie posunięcie aby się udało. Wydawcy często wiedzą, że ich gra jest do bani w dniu premiery. Ale trzymam kciuki!
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka @TrendaTen ja też uważam, że to duży postęp! To coś na zasadzie testerów w sklepach kosmetycznych 😂 (Wybaczcie za porównanie, kłaniają się moje sobotnie zakupy 🤣 ) Będzie można wypróbować, czy to coś dla nas, czy nie 🙂 A z reguły, tak jak to jest z serialami, jak nas 1szy odcinek wciągnie, to ciężko się potem oderwać, więc myślę, że wyjdzie to na dobre producentom gier 😊
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen @Aaricia Wersja próbna jest pewnie tańsza niż masowe zwroty kosztów. Z drugiej strony, nie wiem ilu graczy tak naprawdę zażąda zwrotu za niedopracowaną grę, mimo że unijne prawo daje takie prawo chyba do dwóch godzin grania. Zrzędzić w internecie prościej niż złożyć reklamację. 😶
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Saka no właśnie pytanie ile jest zwrotów szrotów, ile graczy po zakupie badziewia czeka na łatki a ile oddaje grę. Ile procent kupuje na premierę i odkłada do swojej kupki wstydu. To wszystko wydawcy na pewno skalkulują. Ile nie kupi po badziewnym demo a ile było by zwrotów. Bilans musi wyjść na plus dla wydawcy. Dla mniejszych wydawców może być na plus takie wznowienie demosów. Fakt też taki, że jak wychodziły demo to nie było internetu i nie można było obejrzeć gameplayu godzinę po premierze. Teraz można i w sumie to parę gier kupiłem dzięki takiemu przeglądowi gry, a parę sobie odpuściłem.
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Gdyby gracze bardziej konsekwentnie głosowali portfelem i przestali kupować gry 5 minut po ogłoszeniu premiery za X miesięcy, to pewnie nie znajdowalibyśmy się w takim bagnie jak teraz.

Z dużych wydań na ten rok chyba prawie każda gra miała poważne problemy. Niektóre z nich dostały poprawki, np. The Last Of Us Part 1. Te poprawki jednak tylko doprawdziły grę do stanu w jakim by była akceptowalna na premierę, a nadal jest wiele do zarzucenia. Redfall, póki co, nie dostał żadnych aktualizacji.

Ciekawe ilu ludzi zapłaciło te 70 dolców lub ekwiwalent w lokalnej walucie, poddało się, ale złożyło reklamacji. 🤔
    *delete as appropriate
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Saka ogólnie o ile rozumiem kupowanie gier na premierę albo na tydzień przed to całkiem nie rozumiem kupowania na pół roku wcześniej. Ja jednak kupuję po premierze, zazwyczaj sporo po premierze
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Ja czasami kupuję na dzień przed (np. w World of Warcraft), jeżeli są jakieś bonusy z tego, a ze wstępnych informacji wynika że warto pograć. Zwykle jednak kupuję gry sporo po premierze, na przecenie i po poprawkach. I taniej i oszczędzi nerwów związanych z problemami technicznymi.

Widziałam jednak nie raz jak ludzie z gildii w WoWie kupowali nowy dodatek jak tylko Blizzard otworzył możliwośc pre-orderów. Na tym etapie nic konkretnego nie było wiadome, a często ogłoszenie padało w momencie kiedy numery graczy online drastycznie spadały z powodu rozczarowania bądź znudzenia grą.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka @TrendaTen może ta informacja o możliwości zwrotu do 2h grania jest umiejscowiona gdzieś małym druczkiem i większość nie wie, że mają takie prawo 🤔

A np. przy zakupie kilka miesięcy przed, te prawo przepada? Orientujecie się?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia część osób może o tym nie wie a 2h lecą szybciej niż się wydaje. Zwłaszcza jeśli te 2h mogą odbyć się w przeciągu 2tyg. jakoś. Może czekają na łatki a uważają że gra ma potencjał