Najlepsze filmy i serial sci-fi i fantasy 👾

• 24
    Replies
  • 847
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Name:  Screenshot 2023-05-19 154056.jpg
Views: 124
Size:  39.7 KB

Hej wszystkim!

Pogoda coraz lepsza i coraz rzadziej spędzamy czas przed ekranami, ciesząc się słońcem i zielenią. Ale mimo wszystko, gdy w telewizji pojawia się długo wyczekiwany film czy serial, z chęcią do niego zasiadamy 😀

Osobiście od wielu lat nie oglądam telewizji na żywo, korzystam z serwisów do streamowania, i bardzo lubię seriale i filmy fantasy i sci-fi 😎 Jednym z moich ulubionych ostatnio był serial Stranger Things - z niecierpliwością czekam na zakończenie 🤐

A Wy lubicie science fiction i fantasy? Jakie są Wasze ulubione filmy czy też seriale z tych gatunków? 🙂
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • 24 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Och tematycznie to frafiłaś, bo uwielbiam klimaty fantasy, fantastyki i SciFi. Z fantasy to z całego serca polecam książki ze świata dysku. Filmów to za wiele nie ma, tematyka jest widocznie mało popularna. Oczywiście są wyjątki takie jak LOTR czy Harry Potter. Seriali jest troszkę więcej. SciFi jest dużo więcej ekranizacji. Część niesamowitych filmów fantastycznych dotyczących przyszłości dzieje się już naszej przeszłości XD. Uwielbiam obrazy przyszłości wykreowane przez Jamesa Camerona. Potrafił widzieć świat w bardzo barwnych czarnych kolorach.

Godne polecenia filmy scifi wg mojej opinii:

12 małp
    Total Recall (oba filmy)
    Kroniki Riddica
    Tron
    Tron dziedzictwo
    Terminator 1i2
    Matrix 1-3

[Kliknij aby dodać podpis]
  • PanLuca's Avatar
    Level 6
    Cowboy Bebop definitywnie kreska ,historia ,podkład muzyczny istne arcydzieło. Evangelion też był spoko ale tutaj raczej pod kątem analizy psycho i socjologicznej.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Och tematycznie to frafiłaś, bo uwielbiam klimaty fantasy, fantastyki i SciFi. Z fantasy to z całego serca polecam książki ze świata dysku. Filmów to za wiele nie ma, tematyka jest widocznie mało popularna. Oczywiście są wyjątki takie jak LOTR czy Harry Potter. Seriali jest troszkę więcej. SciFi jest dużo więcej ekranizacji. Część niesamowitych filmów fantastycznych dotyczących przyszłości dzieje się już naszej przeszłości XD. Uwielbiam obrazy przyszłości wykreowane przez Jamesa Camerona. Potrafił widzieć świat w bardzo barwnych czarnych kolorach.

Godne polecenia filmy scifi wg mojej opinii:

12 małp
    Total Recall (oba filmy)
    Kroniki Riddica
    Tron
    Tron dziedzictwo
    Terminator 1i2
    Matrix 1-3

@TrendaTen pamiętam, że polecałeś mi Tron - jest na mojej liście 😎

Total Recall był super! Terminator też, mam sentyment do Arniego 😀 Matrixa nie oglądałam 🙊
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Cowboy Bebop definitywnie kreska ,historia ,podkład muzyczny istne arcydzieło. Evangelion też był spoko ale tutaj raczej pod kątem analizy psycho i socjologicznej.

@PanLuca nie słyszałam o tych tytułach, wygooglowałam, że to anime, zgadza się? 🙂
  • Blacha21's Avatar
    Level 4
    @Aaricia wszystko co z marvela 😂

- - - Updated - - -

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia jak mi podasz ze 3 ulubione filmy scifi i powiesz co Ci się w nich podobało to z wielką chęcią podpowiem Ci następne. A Total Recall są 2. Z Arnim i z Colinem. Są różne ale oba cool.
    Widziałaś któryś z:
    Wojna o jutro
    Na skraju jutra
    Niepamięć
    Nowy początek
    Człowiek demolka
    Kroniki Riddica
    Diuna
    Wyspa
    V jak Vendetta
    Dawcy pamięci
    Igrzyska śmierci
    Interstellar
    Tenet
    Transcendencja
    5ty element
    ?
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager

- - - Updated - - -

@Blacha21 też bardzo lubię 😁 A który bohater najbardziej Ci się podoba?
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Aaricia jak mi podasz ze 3 ulubione filmy scifi i powiesz co Ci się w nich podobało to z wielką chęcią podpowiem Ci następne. A Total Recall są 2. Z Arnim i z Colinem. Są różne ale oba cool.
    Widziałaś któryś z:
    Wojna o jutro
    Na skraju jutra
    Niepamięć
    Nowy początek
    Człowiek demolka
    Kroniki Riddica
    Diuna
    Wyspa
    V jak Vendetta
    Dawcy pamięci
    Igrzyska śmierci
    Interstellar
    Tenet
    Transcendencja
    5ty element
    ?

@TrendaTen ciężko wybrać 3 ulubione, ale z tych które wymieniłeś, uwielbiam 5ty element - jakoś mam sentyment do "starszych" filmów, jeśli tak można to określić. Tak jakby miały duszę, a te nowsze to przeważnie cała masa efektów specjalnych 🤓

Widziałam też Niepamięć, był ok, ale trochę taka atmosfera niepokoju 🙈

Wyspa to ten z Ewanem McGregorem? 🧐

Widziałam też Interstellar i Igrzyska Śmierci, ale nie wszystkie części, były ciekawe, ale też tak na 80% mi się podobały 🤔
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Aaricia wyspa z McGregorem ale też Scarlett. Też preferuję te "starsze" filmy. Tak jak mówisz, mają w sobie duszę i te 90-150min są zapełnione fabułą po same brzegi.

Pomyślę teraz trochę i za niedługo podeślę Ci moje dalsze rekomendacje :)

Diuna jest cudowna, muzyka gra w samej duszy. Tak mi się spodobała pierwsza część (z tych nowych) że przeczytałem wszystkie części napisane przez oryginalnego twórcę. (6 książek o diunie). Druga część filmu wychodzi na jesieni i nie mogę się już doczekać. Zwłaszcza że puścili już zwiastun i każdy jeden kadr z filmu potrafię umiejscowić w książce.