Google Stadia Pro - Wasze opinie 🙂

• 59
    Replies
  • 4729
    views
  • trasek's Avatar
    Level 1
    Wpadłem tutaj dzięki Aaricia. Stadia zaskoczyła mnie szybkością i stabilnością połączenia. Testowałem wiele rozwiązań opartych na chmurze i muszę stwierdzić, że to rozwiązanie Google jest najbardziej przyjemne w graniu.

Obecnie śmigam w Tomb Raidera, przymierzam się do zakupu RDR2 lub Assasynów (choć tu nie wiem czy sejwy z innego konta przypiszą się do gry zakupionej w stadii - ciekawe).
  • Molkar's Avatar
    Level 5
    ograłem testowo kilka tytułów co było dla mnie lekkim błogosławieństwem bo padła mi karta graficzna :D
    i5 4460, 16gb ramu ddr3, ssd i net od orange który chodzi jako 40 / 8 Mb/s.
    Jeśli chodzi o płynność gry to byłem bardzo zaskoczony, spodziewałem się dość sporego input laga ale nawet w takim Control grało się przyjemnie. To co trzeba pamiętać to kwestia neta, mój to takie raczej minimum i jak ktoś w domu odpalał Netflixa albo inny streaming (nawet YT FHD albo 4k) to gra robiła się koszmarna a jakość jak z pegazusa.
    Nie miałem też okazji przetestowania u siebie na telefonie jak działa granie mobilne ale w pracy znajomy ma jakiegoś nowszego Samsunga i odpalał na nim Vahalle i po WiFi również działało to płynnie (po za wygodą grania na telefonie bo ja akurat nie lubię, chyba, że podłączyć do tego pada).
    Ogólnie dostrzegam w takich rozwiązaniach przyszłość grania, kupujesz jak takiego netflixa i grasz, nie obchodzi Cię sprzęt za kilka lub kilkanaście tysięcy :D
  • asrodak1's Avatar
    Level 1
    Jestem zadowolony. Jak będzie cena niższa w jakiejś promocji to chętnie ponownie wykupie subskrypcje.
  • Albundie's Avatar
    Level 19
    Czesc Wam

Ja tak samo jak moi przedmowcy uwazam ze Stadia to swietna platforma do grania.
    Znajdzie sie tam wiele roznorodnych gier dla starszych i mlodszych, chociaz tych maluchow
    traktuje sie troche po macoszemu.

Trafilem do Stadii poprzez ich oferte zorganizowana z okazji ich drugiej rocznicy powstania.
    Kupilem dwa zestawy Stadia Premiere Edition i testuje to od paru tygodni.

Niestety ilosc tych zestawow byla ograniczona i po krotkim czasie Google Store nie przyjmuje
    zamowien. :(

Zestaw zwiera kontroler i chrome cast, wlasnie chrome cast z wtykiem HDMI pozwala na granie bez
    komputera na wszystkich urzadzeniach obrazu posiadajacych to zlacze.

Najwiekszy uzytek tego mamy gdmy uzywamy wersji PRO, mamy dojscie do ponad 40 gier, lepszych i tez
    gorszych, jak dlugo posiadamy status pro tak dlugo gramy w wysokiej jakosci obrazu 4K i glosie dolby.
    Gracze pro, maja mozliwosc wybranych kupowania gier po obnizonych cenach.

Nawet gdy pro wygasa uzywamy kupione wczesniej gry.

LenowoEDU oferuje cody statusu PRO na 3 miesiace. Aby uzyskac ten status na 6 miesiecy
    z jedyne 1,66€ nalezy:

1. zalozyc konto na google one platne miesiecznie (koszt 1,99€)
    2. zalozyc konto na google stadia i cieszyc sie z konta pro 3 miesiace.
    3. ladnie poprosic na LenovoEDU o cod do stadia i wpisac go do gry (razem 6 miesiecy)
    4. zrezygnowac z abonamentu google one przed uplywem miesiaca.

W moim przypadku czas pomiedzy zalozeniem obu kont wynosil 3 dni.

Zycze wam przyjemnej zabawy (ja gram w wyscigi samochodowe, kupilem F1 i mam ja na stale tak
    dlugo jak bedzie istniala stadia...)

Wesolego Nowego Roku
  • JKolski's Avatar
    Level 3
    Ja pogrywam głównie w Mafia III i muszę przyznać, że ta gra mnie urzekła (nie maiłęm wceśniej kontaktu z tą serią). Stadia natomiast ma swoje plusy jak i minusy. Po pierwsze sama idea bardzo mi odpoiwada. Mam szybkie łącze i niezłe Wi-Fi, więc pierwsze dni testowania to była czysta przyjemność. Po jakimś czasie kompresja obrazu zrobiła się zdecydowanie zbyt duża. Potem bywało raz lepiej, raz gorzej, ale ogólnie akceptowalnie. Testowałem platformę na 3 maszynach - pierwszy lapek - mocny, biznesowy, bez karty graficznej - działało bez zastrzeżeń. Potem spróbowałem odpalić na stacjnonarnym i przez kilka dni było pięknie, aż do dnia, w któym wyrzuciło mnie z gru i za nic nie mogłem jej odpalić na tym PC. Po kilku dniach odpaliłem lapka i tam działało poprawnie - na PC nie naprawiło się, więc wróciłem do lapka. Być może to wina samej gry, trudno powiedzieć. Z ciekawości odpaliłem też stadię na starym laptopie, ale nie podołał - pewnie zbyt kiepska karta sieciowa - klatkowanie było takie, że nie dało się grać.
    Do plusów muszę jednak dodać jeden aspekt - szybki dostęp do gry sprawia, że przyjemnie jest uruchomić stadię choćby na pół godzinki.

Podsumowując: wygoda plaftormy jest niezaprzeczalna. Ogólnie działa całkiem sprawnie, choć momentami kompresja obrazu lub problemy z grą (zamykanie, blokowanie się) potrafią zepsuć wrażenia (na szczęście szybkie przeładowanie strony i odpalenie ponownie gry aż tak nie zniechęca). Wyszkiwanie gier dostępnych w ramach abonamentu mnie nie urzekło - raczej trudno zobaczyć w co można zagrać, a szukanie po konkretnym tytule... jest słabe. Szukałem np. jakiejkolwiek Fify i nie znalazło, a słyszałem , że jest dostępna. Ciężko mi nawet powiedzieć jakie gry są dostępne na pltformie... Na chwilę obecną Stadia jest ciekawym wynalazkiem, ale raczej do testów lub w jakimś darmowym, nawet okrojonym pakiecie, a nie jako komercyjne rozwiązanie na stałe.
  • Antyrion's Avatar
    Level 3
    Bardzo fajnie, nawet z średnim internetem da radę grać.
    Mafie 3 ogrywam w tym momencie
  • Geklecktert's Avatar
    Level 1
    Dziękuje za kod grane było w Watch Dogs 2, The Crew 1 i 2, Far Cry , Szczesliwego nowego roku :))
  • tomash's Avatar
    Level 1
    Grałem i gram w MotoGP'20, dla motocyklisty to zawsze jakiś ersatz poza sezonem 😀 Gra się fajnie, mimo bardzo budżetowego stosu sprzętowego (Chromecast 4 + chiński pad bluetooth), opóźnienia nie bolą bo w takiej grze i tak nie liczy się błyskawiczne wciśnięcie guzika tylko raczej płynne skręcanie.

Dzięki tej subskrypcji na Stadię przekonałem się że takie granie może mieć sens!

Nie wiem czy będę przedłużał subskrypcję bo w styczniu-lutym planuję zakup Xboxa gdzie w ramach gamepassa też będę miał możliwość gry chmurowej. To pewnie zależy od biblioteki dostępnych gier.
  • lwmd's Avatar
    Level 3
    Gram dużo w DIRT 5, Wreckfest,FarCry 5 i dużo więcej gdyby była troszeczkę tańsza subskrybcja bym ją wydłużył :) A i jeszcze spróbowałem na takim słabszym laptopie odpalić FarCry 5 i bardzo dobrze chodziło. Polecam dla ludzi z słabszymi komputerami. :)
  • Albundie's Avatar
    Level 19
    @JKolski

Na stronie Stadii ukazuje sie obraz ostatniej gry jaka miales w uzytku, pod nim jest napis "Moja biblioteka medialna"
    a zaraz obok niego, nieco po prawej "Wszystkie obejzec"
    Naciskasz na "Wszystkie obejzec" i widzisz co mozesz grac jako czlonek PRO oraz kupione przez Ciebie Gry.
    Ilosc gier w "Moja biblioteka medialna" jest plynna i jest uzupelniana w takcie miesiecznym. Co miesiac
    gina pewne gry z tej biblioteki.

Ilosc tytulow gier w Stadii jest rowniez plynna i uzupelniana, aby zobaczyc co oni proponuja nacisnij na przycisk
    na gorze "Store"

Teraz reklamuja gry promocyjne z okazji zakonczenia roku, widac tam rowniez Twoja Fifa 22 i inne.
    Stadia pisze ze sa rabaty nawet do 85% !!! Ja rowniez skorzystalem z tego i kupilem F1® 2020 Deluxe Schumacher Edition za nie cale 10€ dodajac do sumy 10€, ktore otrzymuje sie tylko za pierwsze zainstalowanie programu Stadia.

Ponizej reklamy promocji widac gry nowe, ktore weszly do Stadii a jeszcze nizej reklama "Super Animal Royale"

Jeszcze nizej pokazuja przeceny, niektore przeceny dostepne sa tylko dla czlonkow PRO...

Jeszcze nizej caly czas reklama "Stadii Premiere Edition" juz nie aktualne.

Dalej masz propozycje zakupu tylko dla czlonkow PRO

Katalog dla PRO jest ponizej, ten katalog jest dostepny dla tych, ktorzy zaplacili albo maja cod testowy na 3/6 miesiecy.

Na dole sa "Wszystkie gry" a jeszcze nizej sa gry otwarte dla wszystkich, bez koniecznosci wykupienia
    abonamentu.

Masz racje co do faktu jeszcze kulejacej wyszukiwarki, nalezy wpisywac poprawne nazwy gier.
    Ja wpisalem do okienka slowo "fifa" i otrzymalem 5 wynikow, nalezy wkilkac sie dalej ...

Wszystko co opisalem o Stadii dotyczy wersji "Desktop" w tej wersji tez jest okienko gdzie wpisujemy
    cod otrzymany od Aaricia ... ;)

Ja nie posluguje sie wersja jezykowa polska, tlumaczylem tak jak widze w mojej wersji.

Na koniec podam link gdzie mozna obejzec jakie gry i kiedy weszly albi wyszly w tej dwu letniej
    historii stacii i jest miedzy innymi ranking gier jakie ludziska uzywaja.

https://public.tableau.com/views/Sta...hareOptions=no