Lenovo porzuca telefony gamingowe

• 8
    Replies
  • 184
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Ostatnio pojawiły sie plotki, że Lenovo zdecydowało sie zakończyć projekt telefonów gamingowych z serii Legion, na podstawie komantarzy od rzekomego pracownika firmy w mediach społecznościowych. Portal Android Authority zwrócił się do Lenovo z prośbą o komentarz i otrzymał niniejszą odpowiedź od rzecznika:

Lenovo wycofuje swoje mobilne telefony do gier Legion z systemem Android w ramach szerszej transformacji biznesowej i konsolidacji portfolio gier. Jako lider w dziedzinie urządzeń i rozwiązań do gier, Lenovo jest zaangażowane w rozwijanie kategorii gier w różnych formach, a także skupianie się na obszarach, w których może przynieść największą wartość globalnej społeczności graczy.

To nie jedyny przypadek kiedy telefony gamingowe okazały się fiaskiem. Póki co, są jeszcze firmy które trzymaja się dzielnie ze swoimi modelami dedykowanymi graniu, ale kto wie jak długo?

Zródło: Android Authority
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 8 Replies

• Prywatny's Avatar
    Level 52
    Tak długo zastanawiałem się czy nie kupić Y90 lub Y70 🤔
    Starszy Gracz
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Ciężko, żeby telefony gamingowe się utrzymywały jak nie ma gamingowych gier na androida. Te wszystkie zabijacze czasu nie wymagają potężnych podzespołów. Najlepsze gry dostępne na androida to porty z PC. Albo "starocie" jak GTA czy Max Payne albo uproszczonych graficznie jak Lego Super Heroes. Na androida były też Heroes III i Portal ale tylko na nvida Shield
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Są i teoretycznie bardziej wymagające gry, np. bardzo popularny Genshin Impact. Tyle że na telefonach render jest blokowany na 720p i bez hacków nie uzyskasz wyższej rozdzielczości.

Nie tak dawno pisałam o najnowszym Snapdragonie i w porównaniu Xiaomi 13 Pro z RedMagic 8 były niewielkie różnice na korzyść tego drugiego. Czyli skoro specjalny gamingowy telefon ma minimalnie stabilniejsze klatki niż zwykły flagowiec, to dla wielu ludzi słaba zachęta żeby wybrać niszowy produkt, a nie znaną markę.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Saka jakieś wyjątki się znajdą, nie mniej jednak najlepiej zarabiającymi są "darmowe" zjadacze czasu. Brakuje jakiegoś studia które by tworzyło autorskie treści na androida. Powinni to przemyśleć w dobie smart TV itd. Ostatnio widziałem, że całkiem sporo gier planszowych się przenosci do wirtuala i można sobie pyknąć na TV jakieś Carcassonne, Talizmana, Ryzyko, Monopoly czy Ticket to ride
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Niewykluczone, że jeszcze się pojawią takie gry. W końcu telefony (i TV) mają coraz więcej możliwości.

Może po prostu gamingowa nisza nie bardzo ma sens, jeżeli jedynymi różnicami były m.in. usprawnione chłodzenie, system dokowania czy też większa bateria. Telefony z Androidem ponoć i tak generalnie mają lepsze chłodzenie niż iPhone, które się grzeją podczas gry. 😁
    *delete as appropriate
  • Kozu's Avatar
    Level 5
    Na androida były też Heroes III i Portal ale tylko na nvida Shield
    Uwielbiam serie heroes ale na androidzie to porażka.

A co do pozostalej wypowiedzi 100% sie zgadzam
    40to latkiem fajnie być, Można legalnie piwo pić. Lecz każde jeno tak cierpienie daje, Że trzeźwym być tylko mi w życiu zostaje
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Kozu ale przećwiczyłeś obie wersje? VCMI i tą z Shielda? VCMI jakiś czas temu miało dużą aktualizację ale nie sprawdzałem bo mam Shieldową wersję i mi się sprawdza. Mają różne metody sterowania i skalowania interfejsu.
  • Kozu's Avatar
    Level 5
    Przyznam się że musze chyba odświeżyć nieco swoje wiadomości - praca w sklepie na gry nie bardzo pozwala a dzieciaki w domu też nie pomagają :) Ale zawsze jest auto i czekania na żonę po pracy lub dzieciaki po szkole.

Dzięki za sugestie w wolnej chwili potestuje
    40to latkiem fajnie być, Można legalnie piwo pić. Lecz każde jeno tak cierpienie daje, Że trzeźwym być tylko mi w życiu zostaje