Luki w chipsetach Exynos

• 15
    Replies
  • 309
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Zespół Google Project Zero odpowiedzialny za znajdowanie luk w zabezpieczeniach wykrył 18 różnych luk w zabezpieczeniach szeregu chipsetów Exynos. Według strony internetowej Samsunga są to Exynos 850, Exynos 980, Exynos 1080, Exynos 1280, Exynos 2200, Exynos Modem 5123, Exynos Model 5300, Exynos Auto T5123, Exynos W920, Exynos Auto T5124, Exynos Auto T5125, Exynos Auto T5126.

W przypadku niektórych problemów upłynął termin podany w powiadomieniu (standardowe w branży 90 dni) (Google już wydłużyło, mając nadzieję, że da to wystarczająco dużo czasu na aktualizacje, aby je załatać). W rezultacie luki w zabezpieczeniach zostały ujawnione opinii publicznej.

Blog Project Zero dotyczący tych luk.

Prawdopodobnie niepełna lista urządzeń, których dotyczy problem:

• Samsung Galaxy S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 i A04.
    • Seria Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30. Seria Pixel 6 i Pixel 7.
    • Wearables wykorzystujące Exynos W920.
    • Wszystkie pojazdy korzystające z chipsetu Exynos Auto T5123.
    Google już wydało aktualizację, aby zapewnić poprawkę na lukę w zabezpieczeniach telefonów Pixel 6 i 7. Jeżeli jesteś posiadaczem któregoś z tych telefonów, aktualizuj go!

W przypadku pozostałych telefonów ryzyko można zminimalizować, wyłączając Voice over LTE i Wi-Fi Calling w ustawieniach. Miej też oko na aktualizacje i zainstaluj je jak najszybciej. Samsung dzisiaj wydał cześciowe aktualizacje, ale nie znalazłam jeszcze dla których telefonów.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 15 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka dzięki za info, dobrze wiedzieć! Ja mam Samsunga, ale akurat nie jest na liście całe szczęście 🙊
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Zawsze dobrze jest rozpowszechnić informację, aby ludzie sprawdzili czy dotyczy ich problem. Chodzi o to, że ktoś może zyskać zdalnie kontrolę nad telefonem, więc dość poważna dziura.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka masz rację, a teraz telefon to praktycznie jak małe centrum dowodzenia - mamy w nim wszystko 🙊
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Saka Dzięki za info. Tak jak @Aaricia też mam Samsunga. Note9 nie ma na tej liście ale przymierzam się do zakupu nowego telefonu. Myślałem o S22, które powoli tanieją i teraz mam zagwozdkę 🤔
    Starszy Gracz
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Prywatny Do S22 podobno już jest aktualizacja, w każdym razie natknęłam się na taki komentarz w necie.
    *delete as appropriate
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Saka Fajnie ale ziarenko niepokoju już zakiełkowało (wiosna?) i teraz sam nie wiem czy nie wybrać innego modelu może na snapdragonie.
    Starszy Gracz
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Prywatny Snapdragon jest bardziej wydajny, więc może tak i lepiej. Zawsze warto zobaczyć jakie są inne opcje w zbliżonej cenie.

Przyzbam, że poprzedniej generacji się nie przyglądałam, więc musiałabym dopiero pogrzebać, żeby coś ewentualnie polecić. Z nowinek OnePlus 11 wydaje się godny polecenia, ale sporo minie zanim będą na niego wyprzedaże.
    *delete as appropriate
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Saka Tak bardzo przyzwyczaiłem się do rysika, że następny smartfon też musi mieć ten gadżet a S22 ultra spełnia ten wymóg.
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Prywatny a ja właśnie w ten weekend stwierdziłam, że chyba czas na nowy telefon, mojego Samsunga mam od 2018 roku i zauważyłam, że mam dość znaczny screen burn 😂 😢 Nie wiem, czemu dopiero teraz mi to zaczęło przeszkadzać, wydaje mi się, że już jakiś czas to mam 🤔

No i na mojej liście pojawił się właśnie S22 ... a Ultra czym się różni od samego S22, tak na "chłopski rozum"? 😀