Dyskryminacja kobiet w grach

• 7
    Replies
  • 247
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Na początku miesiąca natknęłam się na dość szczegółową prezentację z Australii na temat destrukcyjnych zachowań wymierzonych w kobiety i graczy LGBTQIA+. Uważam, że jest to temat, na który warto podyskutować.

Nękanie jest plagą w grach online, może dotknąć każdego, ale kobiety lub osoby należące do mniejszości seksualnych, znacznie cześciej bywają jego ofiarami.

Niektóre kluczowe punkty z prezentacji:

• 92% graczy LGBTQIA+, 83% kobiet i 72% mężczyzn doświadczyło na własnej skórze bądź zaobserwowało nękanie lub obraźliwe zachowanie ze strony innych graczy podczas gry online. Większość kobiet uważa, że jest to problem wymagający uwagi i przeciwdziałania
    • Bezpośrednim celem nękania było 38% kobiet
    • Dziewięć kobiet na dziesięć modyfikuje swoje zachowanie w grach z obawy o bezpieczeństwo
    • Ponad połowa graczek zmaga się z problemami ze zdrowiem psychicznym, obniżonym poczuciem własnej wartości oraz braku pewności siebie w wyniku nękania
    • Ofiary czują się opuszczone, sprawcom pomaga społeczeństwo, które akceptuje nękanie w Internecie jako nieuniknioną część gier W przypadku nękania prawie dwie trzecie graczy płci żeńskiej lub LGBTQIA+ opuszcza grę, prawie dziewięć na dziesięć przynajmniej ograniczy interakcje z innymi graczami
    • Czasami mogą już nigdy nie wrócić do gry po tych doświadczeniach
    • Większość graczy płci żeńskiej lub LGBTQIA+ nie czuje się bezpiecznie będąc sobą w grach
    W ramach eksperymentu faceci próbowali grać w gry zespołowe z filtrami głosu, zmiemiającymi ich głosy, by brzmieli jak kobiety. Byli w szoku ilością hejtu, którego doświadczyli.

Lenovo też włącza się w dyskusję o seksizmie i nękaniu. Społeczność Girls' Legion z Danii nagrała wideo, gdzie graczki opowiadają o wiadomościach, które regularnie otrzymywały w grach. Odesłanie do kuchni jest w sumie najłagodniejszą z inwektyw.

Komentarz Lenovo Denmark:
    Gry są dla wszystkich i powinny sprawiać przyjemność oraz dawać poczucie integracji ze współgraczami. Między innymi właśnie dlatego stworzyliśmy społeczności graczy, aby dać bezpieczną przestrzeń dla graczy pragnących korzystać z własnej tożsamości i nieukrywających się na przykład za zmieniaczem głosu. Mamy nadzieję, że w przyszłości zaniknie podział graczy na kobiety i mężczyzn. Gry nie mają określonych ograniczeń, kto może w nie grać, więc nie ma potrzeby rozróżniania płci ich konsumentów. Możesz się dobrze bawić, możesz rywalizować bez względu na płeć.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 7 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka dziękuję za podzielenie się tematem! Po przeczytaniu wszystkich informacji i obejrzeniu video z eksperymentem można mieć pełną świadomość tego, co kobiety i gracze LGBTQIA+ mogą doświadczać podczas grania online 😥
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Niestety, sama też mam takie doświadczenia. Przez toksyczność graczy nie mam ochoty nawet próbować gier typu League of Legends, chociaż Heroes of the Storm bardzo mi się podobał, grałam sporo przeciwko AI.

Kiedyś grałam sporo PvP w World of Warcraft i Guild Wars 2, ale mi się odechciało. Nawet jak ludzie nie znają płci innych graczy to jest sporo flejmu. Dostałam sporo wyzwysk m.in. za klasę, którą grałam albo np. że straciłam bazę bo byłam tam sama, zareportowałam nadchodzących przeciwników, ale nikt z drużyny nie przyszedł no i ile można trwać 1 vs 3 (albo i 1 vs 5 😐).

Niezależnie od płci, ludzie powinni mieć więcej kultury osobistej w grach, a game masterzy karać ludzi za ataki werbalne. Obecnie jest tak, że często reporty są czytane przez boty albo źle opłacanych pracowników mających wszystko gdzieś, "nie znaleziono żadnego naruszenia regulaminu" i taki osobnik z niewyparzoną klawiaturą czuje się kompletnie bezkarni. Gdyby konsekwentnie ludzie dostawali szlaban na grę i za powtarzające się wykroczenia nawet bany, to by się zastanowili nad konsekwencjami swoich czynów.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka masz rację, do tego gracze powinni pamiętać, że gry mają być rozrywką, przyjemnością, podróżą do innego świata i że tak naprawdę nic się nie dzieje, jeśli coś się straci, bo zawsze można to w taki czy inny sposób znowu zyskać.
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Niestety, ostatnimi czasy jest spora presja, żeby grać "optymalnie" w gry. Ludzie grają w sposób, który nie daje im zabawy, a potem rozładowują na innych swoje frustracje.

Przykładowo farmienie tego samego dungeona, żeby dojść do level capa minimalnie szybciej niż w inny sposób. I złoszczenie się na ludzi w ekipie, że nie maja optymalnego gearu i robią nieco mniej obrażeń. Jak ktoś chce grać w ten sposób... no okej, ale nie powinno się z tego robić normy.
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka zgadzam się z Tobą - może np. podczas kompletowania ekipy powinno być od razu z góry ustalone, kto ma jakie oczekiwania, żeby móc się odpowiednio dobrać. Przypomniało mi się, jak grałam swego czasu w Empires & Puzzles - tam przy każdym sojuszu był opis tego, jak grają, czy na luzie, czy rywalizując z innymi klanami, i można było na podstawie tego wybrać odpowiedni sojusz dla siebie, żeby uniknąć presji (w moim wypadku, bo grałam od czasu do czasu).
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia W przypadku gildii/klanów to jeszcze przeważnie są opisy, chociaż różnie bywa ze stanem faktycznym atmosfery, wymagań itp. Najgorzej jest w tymczasowych grupach, np. żeby zrobić jeden dungeon. Nawet na niższych poziomach często można spotkać "elitistów".
    *delete as appropriate
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka no tak, nie pomyślałam o tym, faktycznie tam dobieranie jest w sumie losowe i ciężko o 100% dobrego dopasowania 😥