Zwiększanie żywotności baterii

• 2
    Replies
  • 342
    views
  • Echelon's Avatar
    Level 26
    Żywotność akumulatora zmniejsza się z każdym cyklem ładowanie/rozładowanie.
    Lenovo Vantage umożliwia włączenie Trybu oszczędzania baterii.
    Aku jest utrzymywany na poziomie 50-60% przy zasilaniu sieciowym.
    Nie ma cyklu ład/rozład.

Moja bateria:

Name:  aku2.png
Views: 188
Size:  46.9 KB

Lenovo Vantage:

Name:  aku.jpg
Views: 216
Size:  88.1 KB

Dodatkowe info:

"Aby przedłużyć żywotność baterii, zoptymalizowaliśmy jej pełną pojemność ładowania w zależności od sposobu użytkowania. Pełna pojemność baterii może być niedostępna do momentu rozładowania do 20% i ponownego naładowania.

Aby wydłużyć swój czas eksploatacji, akumulator automatycznie dostosowuje napięcie i pojemność ładowania w zależności od indywidualnego sposobu użytkowania.
    - Jeśli zużywasz mniej niż 65% pojemności akumulatora przez tydzień lub dłużej, akumulator może tymczasowo zmniejszyć napięcie i pojemność ładowania. Zmniejszenie pojemności jest niewielkie i niezauważalne dla sposobu użytkowania.
    - Pełna pojemność jest przywracana, gdy rozładujesz akumulator poniżej 20%, a następnie całkowicie go naładujesz.
    - Ponadto, jeśli zużyjesz mniej niż 10% pojemności przez 2 tygodnie lub dłużej, akumulator może tymczasowo jeszcze bardziej zmniejszyć napięcie i pojemność ładowania, aż do momentu zużycia 50% zmniejszonej pojemności akumulatora."
  • 2 Replies

• Saka's Avatar
    Level 52
    Gwoli ścisłości to nie chodzi o cykle ładowania w tej funkcji. Kiedy zasilacz jest cały czas podłączony, to nie następują kolejne cykle ładowania. Wyjątkiem są modele z mniej wydajnym zasilaczem, wtedy dodatkowe napięcie idzie z baterii do procka/grafiki by podkręcić wydajność. Legiony z 300-watową cegłą raczej tego nie robią. Po prostu trzymanie baterii cały czas na 100% nie jest dobre dla jej zdrowia, ponieważ laptopy się grzeją i wysoka temperatura przy baterii na 100% powoduje zużycie.

W każdym razie bardzo przydatna funkcja, tylko trzeba pamiętać żeby wyłączyć jak chce się popracować na baterii, bo 60% w sumie nie gwarantuje zbyt długiej pracy. 😉

Ten artykuł bardzo dobrze wyjaśnia problem:
    https://www.ifixit.com/News/31716/ho...t-lasts-longer
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Echelon's Avatar
    Level 26
    Gwoli ścisłości to nie chodzi o cykle ładowania w tej funkcji.

Ja to wiem.

Niektórzy, żeby nie działać cały czas na 100% baterii pozwalają czasami ją rozładować, co jest dobre dla jej zdrowia.

I wtedy zwiększają się cykle.

Złotym środkiem jest trzymanie na 60% o czym napisałem.