Świąteczne żarełko

• 26
    Replies
  • 397
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Hej! Powoli nadchodzą święta Bożego Narodzenia. Zwłaszcza w polskiej tradycji wigilijny stół kojarzy się z objedzeniem się do niemożliwości. Jakie macie tradycje, jeżeli chodzi o jedzenie na święta? Nie tylko na wigilię, ale cały świąteczny okres. Polska jest ciekawa, bo w zależności od regionu mogą być bardzo różne potrawy. Ja sama pochodzę z mieszanej rodziny z różnych krańców kraju i widać było to na wigilijnym stole w czasie mojego dzieciństwa. Nie było barszczu, zamiast tego była zupa grzybowa z łazankami. Do tej pory mi bardziej smakuje niż barszcz, chociaż dobrym barszczem nie pogardzę. Ten, co się na różnych "mini wigiliach" pije z kartonu jest dla mnie paskudny. Innymi typowymi daniami u mnie były pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, galareta z karpia i warzyw. Na deser jabłka w cieście naleśnikowym, kompot oraz galareta z żurawiny. Łamaniec z makiem. Piernik na piwie. Z tego ostatniego, niestety zaginął przepis, może ktoś zna i się podzieli? 😅

Name:  swieta-1250x712.jpg
Views: 109
Size:  102.3 KB

Name:  lamaniec.jpg
Views: 107
Size:  10.6 KB
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • 26 Replies

• TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Mi się święta kojarzą z rybą po grecku i tak naprawdę mógłbym całe święta mógłbym na tym przeżyć. Mój ojciec jest odpowiedzialny za świąteczne jedzenie (na wszystkie święta) i ta ryba po grecku występuje tylko i wyłącznie na boże narodzenie. Ja od jakiegoś czasu robię jabłecznik z pieczonych jabłek, ale go nie jem - bo nie lubię.
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka @TrendaTen u mnie to zawsze była zupa z karpia, potem karp smażony, chociaż ja nie jadałam, bo boję się ości, odkąd ja zaczęłam być odpowiedzialna za pichcenie, dla siebie brałam łososia 😀

Z deserów to była zawsze kutia, chociaż znowuż ja nie lubię maku, więc sama jej nie kosztowałam 😀 a Wy próbowaliście kutię?
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Wydaje mi się, że chyba kiedyś próbowałam, ale dawno temu. Jeszcze dinozaury żyły.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    Mój wigilijny stół nie jest jakoś tradycyjnie wyszukany, bardziej pod kątem co wszyscy lubią i na pewno zostanie zjedzone 😆 Galat z octem jest obowiązkowy, pierogi, ryby " po japońsku ", sałatka ziemniaczana, trochę różnych mięs < dewolaje itd> i jakaś tam podsmażona rybka. Z napojów to króluje barszczyk mmm. No i oczywiście opłatek ;)

- - - Updated - - -

, dla siebie brałam łososia 😀

Z deserów to była zawsze kutia, chociaż znowuż ja nie lubię maku, więc sama jej nie kosztowałam 😀 a Wy próbowaliście kutię?[/QUOTE]

Łosoś jak dla nas zbyt luksusowe danie 😁 Z deserów to uwielbiam Makowca i serniczek. ;)
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Sinber ahhh opłatek w płynie, klasyka polskich stołów
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    @TrendaTen Ja choćbym chciał " w płynie " to przez leki do końca życia nawet łyka nie wezmę 😅 Pisałem o tym tradycyjnym opłatku, którym dzielimy się z najbliższymi ;)
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    @Sinber może kiedyś będą inne leki :D
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Mój wigilijny stół nie jest jakoś tradycyjnie wyszukany, bardziej pod kątem co wszyscy lubią i na pewno zostanie zjedzone 😆 Galat z octem jest obowiązkowy, pierogi, ryby " po japońsku ", sałatka ziemniaczana, trochę różnych mięs < dewolaje itd> i jakaś tam podsmażona rybka. Z napojów to króluje barszczyk mmm. No i oczywiście opłatek ;)

- - - Updated - - -

, dla siebie brałam łososia 😀

Z deserów to była zawsze kutia, chociaż znowuż ja nie lubię maku, więc sama jej nie kosztowałam 😀 a Wy próbowaliście kutię?

Łosoś jak dla nas zbyt luksusowe danie 😁 Z deserów to uwielbiam Makowca i serniczek. ;)[/QUOTE]

@Sinber ooo, sernik tak! Makowca robiłam, ale nie dla siebie, bo tak jak w kutii nie lubię w nim maku 😂

No i przypomniałeś mi o sałatce, mniam! Często kupuję takie gotowe na co dzień, ale nie smakują tak samo jak domowa 😥

No i opłatek tradycyjnie zawsze! A do picia, lubicie kompot z suszu? Ja dla siebie zawsze oddzielny, zwykły kompot 😁
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍