Guild Wars 2

• 5
    Replies
  • 205
    views
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Zastanawiam się czy ktoś tutaj gra... albo może ktoś by miał ochotę spróbować. Według mnie to gra, która zasługuje na sporo więcej uwagi niż dostaje. Jest to MMO o modelu buy-to-play, oferuje nieco okrojony free-to-play (bez contentu z dodatków, mniej slotów na postacie i torby, ale spokojnie da się na tym grać i zdecydować czy gra pasuje). Sklep w grze jest głównie kosmetyczny, 90% rzeczy to skórki, są też dodatkowe sloty na postacie, bank, torby itp., ale grając w grę normalnie (bez tzw. grindu) da się uzbierać wystarczająco golda, żeby wymienić na gemy i kupić. Ja osobiście po portfel praktycznie nie sięgałam.

W tej chwili Guild Wars 2 celebruje swoje dziesiąte urodziny. Z tej okazji są streamy na twitch, a także aktualizacja skierowana do nowych graczy - 'osiągnięcia' które kierują przez podstawowe kroki w grze. Uważam, że to dobry krok, bo kiedys w ogóle nie było nic w rodzaju tutoriala. Później niby zrobili jakiś początek tego, ale trochę zbyt chaotycznie i mało. Teraz rozbudowali ten system.

W grze jest pięć ras: asura, charr, human, norn i sylvari. Każda z nich ma swoje własne miasto i region wokół niego oraz inną historię z możliwymi różnymi wyborami. Asura to coś w rodzaju superinteligentnych humanoidalnych szczurów z hipercywilizacją, charr to koty z rogami, human wiadomo, norn to jakby wielcy ludzie z umiejętnościami do łączenia się z duchami zwierząt i przybierania ich form, a sylvari to drzewiaste nimfy. Z grze są różne profesje: Elementalist, Engineer, Guardian, Warrior, Mesmer, Revenant, Thief, Necromancer i Ranger. Każda z nich jest inna oraz posiada różne sposoby budowania postaci, tak jakby podprofesje, co zmienia sposób gry.

Gra ma trzy dodatki rozszerzające zakres mapy: pierwszy dodatek to Heart of Thorns - prowadzi on nas wgłąb dżungli Maguuma. W Path of Fire, drugim dodatku, gonimy oszalałego boga wojny po pustyni Crystal Desert. Ostatni dodatek, End of Dragons, odkrywa region Cantha o azjatyckiej stylistyce. Oprócz dodatków są również mniejsze aktualizacje z nowymi obszarami. Obecnie świat gry jest o wiele większy niż dekadę temu, ale w przeciwieństwie do innych gier MMO, w starych miejscówkach nadal można znaleźć sporo ludzi na maksymalnym poziomie.

Załączam poniżej klika moich zrzutów ekranu.

Name:  gw330.jpg
Views: 96
Size:  96.0 KB

Name:  gw328.jpg
Views: 89
Size:  97.4 KB

Name:  gw088.jpg
Views: 94
Size:  99.6 KB

Name:  cat3.jpg
Views: 99
Size:  97.7 KB

Name:  gw299.jpg
Views: 86
Size:  99.4 KB

Name:  rintea.jpg
Views: 89
Size:  88.5 KB

Name:  rinandlith.jpg
Views: 94
Size:  97.7 KB

Name:  hakka.jpg
Views: 87
Size:  98.9 KB
  • 5 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka przyznam, że nigdy nie grałam w Guild Wars 2, ale wygląda bardzo ciekawie i z Twojego opisu kojarzy mi się z World of Warcraft. Dobrze to widzę, czy może jednak jest sporo różnic?

Najbardziej chyba przemawia do mnie rasa sylvari i profesja Mesmer - czy to jest coś podobnego do maga?

A Ty którą rasę i profesję wolisz? Długo już grasz w Guild Wars 2? 🙂
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Saka przyznam, że nigdy nie grałam w Guild Wars 2, ale wygląda bardzo ciekawie i z Twojego opisu kojarzy mi się z World of Warcraft. Dobrze to widzę, czy może jednak jest sporo różnic?

Najbardziej chyba przemawia do mnie rasa sylvari i profesja Mesmer - czy to jest coś podobnego do maga?

A Ty którą rasę i profesję wolisz? Długo już grasz w Guild Wars 2? 🙂

Co do podobieństwa do WoWa, to nie wiem. Jest to też takie medieval fantasy, ale chyba to tyle w kwestii podobieństw. Nie ma klimatu "faction wars", raczej każda rasa ma swoje własne problemy.

Mesmer to bardziej iluzjonista niż mag, typowym magiem jest Elementalist. Podstawowe triki Mesmera to powodowanie, że przeciwnikowi się dwoi, a nawet troi w oczach oraz portale. 😁

Kiedyś moją główną postacią był właśnie sylvari Mesmer, ale potem w balance patchach sporo pozmieniali i jakoś mi nie bardzo ta postać już leżała jeżeli chodzi o party content (mocny support, ale jeżeli chodzi o to co własna postać robi to hm... miałam spore uczucie bezcelowego machania różdżką w powietrzu). Solo nadal lubię nim grać. Moim drugim faworytem jest charr Guardian. Guardian to też mocny support, ale też może być dobrym samodzielnym DPSem.

Gram niby od 2014, ale nie cały czas, raczej od czasu do czasu powracam i gram aż się znudzę. Nikt z moich znajomych nie chce ze mną grać no i to trochę problem. 😭
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka no tak, najgorzej jak ciężko kogoś namówić do wspólnego grania, no ale może w społeczności ktoś się znajdzie 🙂 U mnie trochę problem z czasem, ale jeśli uda mi się znaleźć wolną chwilę, to wypróbuję 🙂

Oj, z tym dwojeniem i trojeniem to bym nie dała rady, nie przepadam, jak coś się dzieje dziwnego ze wzrokiem 😀 🙈

Wrzucę Twój wątek do naszej tzw. karuzeli na stronie głównej, żeby był bardziej widoczny 😊
  • Saka's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Może ktoś się znajdzie, fajnie by było!

Mesmer może teraz grać i bez klonów, ale trzeba mieć do tego najnowszy dodatek, żeby mieć dostęp do specjalizacji Virtuoso. Wtedy klony stają się sztyletami, którymi od czasu do czasu rzucasz w przeciwników.

https://en-forum.guildwars2.com/topi...-the-virtuoso/ Tu oficjalny klip z przedstawienia Virtuoso.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka wygląda imponująco! A ja chyba w takim razie źle zrozumiałam, myślałam, że potrafi sprawić, że wszystko dookoła widać podwójnie lub potrójnie 😀 Ale jak tylko jego postać, to ok dla mnie 🙂