Ulepszenie Legion 5 15ITH6H

• 18
    Replies
  • 2073
    views
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    Witam, od niedawna jestem posiadaczem wymienionego w tytule laptopa. Czytałem sporo w internecie że ram w tych laptopach dość mocno wpływa na jego wydajnoś przynajmniej przy Ryzenach, jednak mój posiada i5 11400h i tutaj moje pytanie, czy na ten procesor mocno wpływa Pamięć RAM? I czy orientuje się ktoś jakie napiecie maksymalne jest możliwe na ram ? Ponieważ znalazłem ramy z niskimi opóźnieniami lecz potrzebne Zasilanie 1.35V a standardowe napiecie jest 1.2V. Oraz drugie pytanie, jakie sloty na dyski ssd posiada ten laptop ponieważ nie mogę nigdzie doszukać się informacji na ten temat czy są to porty PCIe gen 3x4 czy PCIe 4.0? Z góry dziękuję za pomoc ^^
  • 18 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Cześć @YousufPL 🙂

Udało mi się zdobyć dla Ciebie kilka informacji odnośnie Twojego pytania - jeśli chodzi o porty, to są to PCIe 3.0x4, niezależnie od konfiguracji. Co do pamięci, to ma ona następujące parametry - 8GB SO-DIMM DDR4-3200 (1 lub 2 kości w zależności od konfiguracji). Ogólnie nie zalecamy ingerowania w komponenty urządzenia ponieważ może mieć to wpływ na jego gwarancję, a także na realizację usługi Premium Care, która jest przypisana do tego produktu.
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    @Aaricia
    z tego co wyczytałem w dokumentacji technicznej to jeden port to
    M2 PCIe Gen. 3x4
    A drugi
    M2 PCIe Gen. 4x4
    Wiec pozostaje pytanie bo o tym akurat nie ma nic czy laptop poprawnie może obsłużyć Pamięć RAM z niższymi opóźnieniami lecz wyższym potrzebnym napięciem 🤔 I jeszcze jedno pytanie jak taka ingerencja (wymiana ramu i dołożenie 2 dysku) wpływa na gwarancję urządzenia?
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @YousufPL obawiam się, że jakakolwiek ingerencja może spowodować utratę gwarancji 😔
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    @Aaricia ja dzwoniłem na infolinię premium care. Powiedziano mi, że bez utraty gwarancji można dołożyć dodatkowy dysk ssd ( dołożyłem 1Tb) czy kości RAM. Ale lepiej żeby każdy sam się dowiedział.
    Tutaj link do forum gdzie zadano podobne pytanie:
    https://forums.lenovo.com/t5/Serwis-...ja/m-p/5109970
    Starszy Gracz
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Dzięki za info @Prywatny! Myślę, że warto w takim wypadku skontaktować się bezpośrednio z infolinią Premium Care @YousufPL 🤞
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    @Prywatny
    Super dzięki za informacje! Napewno będę chciał się dowiedzieć więcej na temat utraty gwarancji :)
  • Saka's Avatar
    Level 52
    Jeżeli chodzi o kwestię gwarancji to ja znalazłam taki topic (po angielsku): https://forums.lenovo.com/topic/view/2250/5085192 Nawet dotyczy podobnego laptopa. Czyli RAM i dyski można spokojnie wymienić, ale ja na wszelki wypadek bym włożyła z powrotem oryginalne części przy wysyłaniu na gwarancję, tak by nikt się nie czepił. No i oczywiście wszelkie uszkodzenia przy tej operacji są winą użytkownika.

Co do ramu, jak w laptopie jest pojedyńcza kość 8gb to bardzo to wpływa na wydajność, ponieważ pamięć nie pracuje w trybie dual channel. Czyli niezależnie czy to Intel czy AMD, może być to spokojnie 20% wydajności na stole.

Wersje Legionów z AMD jak dotąd nie obsługują XMP (szkoda, może by tak bios update w przyszłości?), więc będziesz musiał wyszukać pamięć, która ma dobre parametry w tabeli JEDEC na 1.2v. Opóźnienia oczywiście będą dużo wyższe niż z XMP (XMP to technicznie overclock), ale przykładowo u mnie była pamięć 3200 CL 22, udało mi się znaleźć 2933 CL 17 (u mnie działa na 18) i różnica w wydajności jest zadziwiająco duża, max fps jest podobny, ale min mi się podwoił w niektórych sytuacjach. W pewnych grach momentami miałam pokazy slajdów, już nie. 3200 CL 20 jest minimalnie wolniejsze (12.5 ns vs 12.23 ns), ale pewnie ma więcej dostępnych opcji w sklepach. Ważne, żeby było na pewno potwierdzone, że są to parametry w JEDEC bez XMP.

PS Możesz łatwo sprawdzić jaka pamięć jest obecnie zainstalowana używając np. HWiNFO lub podobnego programu.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Saka dzięki za podzielenie się swoją wiedzą na ten temat 🙏
    @YousufPL jak tam sytuacja z Twoim laptopem, czy coś zmieniałeś w międzyczasie?
  • YousufPL's Avatar
    Level 4
    @Aaricia na ten moment wstrzymałem się z upgradem, jedyne co to dokupiłem dysk przenośny 😅 Ale na pewno za jakiś czas będę wymieniał Ram i dokładał dodatkowe SSD, wtedy dam znać tez jak efekty czy cos się poprawi i co dokładnie u siebie zmieniłem :P