Dzień Internauty 💻

• 10
    Replies
  • 1301
    views
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Name:  Screenshot2025-08-22151022.jpg
Views: 41
Size:  97.8 KB

Hej wszystkim!

Już jutro świętujemy nasz dzień - a mianowicie Dzień Internauty 😎 Dzień ten obchodzony jest na pamiątkę dnia, w którym CERN udostępnił publicznie World Wide Web w 1991 roku. Dzięki temu możliwe stało się tworzenie stron internetowych i rozwój sieci poza środowiskiem naukowców. Termin „internauta” powstał z połączenia słów „Internet” i „astronauta”, odnosząc się do odkrywców i użytkowników ogromnego uniwersum internetu stworzonego przez Tima Bernersa-Lee.

Tak więc wszystkiego najlepszego dla nas! 🎂

Moje pierwsze doświadczenia z internetem polegały na szukaniu słów hymnu USA, gdyż jako nastolatka marzyłam o zamieszkaniu w tym kraju 😀

A Wy pamiętacie swoje początki w odkrywaniu internetu? Jak wyglądały? 🧐
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • 10 Replies

• Sinber's Avatar
    Level 40
    @Aaricia Wszystkiego Najlepszego :) :D
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    Nie lubię określenia internauta. Kojarzy mi się z tanimi artykułami, jak "Komputera nie napędza chomik. Internauci w szoku" lub "Internauci zawiedzeni - nie otrzymali łakoci, mimo akceptacji ciasteczek".
    Preferuję piwniczak, wojownik klawiatury, troll, bot lub madka z Facebooka - w zależności od kontekstu.

U mnie internet był wielkim rozczarowaniem, gdy się dowiedziałem, że nie mam zainstalowanego internetu, tylko przeglądarkę - a chciałem przecież internet :(
    There are things in this world that the human mind cannot comprehend.
    Pudding is one of them ❤🍮
  • Prywatny's Avatar
    Level 52
    dziękuję i nawzajem 😍

AI w moim telefonie twierdzi że: Słowo pochodzi od angielskiego "internet" i greckiego słowa "nautes" (żeglarz), metaforycznie określając osobę podróżującą po sieci.
    Starszy Gracz
  • TrendaTen's Avatar
    Level 52
    Ja internet miałem podłączony bardzo późno. Na tyle, że od razu miałem ADSL. I myśmy wtedy byli surferami, myśmy surfowali po sieci. 20 lat temu internet był innym miejscem, wgl nie przypominał dzisiejszego. Teraz wszędzie click bajty, scamy, phisingi i bóg jeden wie co jeszcze. Ja pamiętam jak na YT była PIRACKA muzyka! Miałem konto na NK jak ta nie była jeszcze martwa a najlepszym komunikatorem było GG.
    ehh
    [Kliknij aby dodać podpis]
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @TrendaTen Eurogąbki > crypto. Scamy to były od zawsze. Różnica taka, że wtedy były prowadzone przez pojedyncze osoby, a teraz to całe zespoły i korpo.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @TrendaTen @Marcelek @Prywatny @Sinber o ja też lubię określenie surferzy 😎 Pamiętam czasy GG to były przeżycia, te statusy i próby rozszyfrowania 😂 No i oczywiście NK też miałam 😁 Ale na samym początku miałam MySpace i Facebooka do grania w Warstorm i Farmville 😀 A jak się nazywał ten licznik minut spędzonych w internecie, który wydawał dźwięk jak odjeżdzający samochód? 🤔
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia Tego to nie wiem. Ja łowiłem ryby na NK.
  • Aaricia's Avatar
    Community Manager
    @Marcelek ryb na NK nie pamiętam, może to było coś nowego jak już się przestałam NK interesować 🤔
  • Marcelek's Avatar
    Level 52
    @Aaricia To było chyba to - Na Ryby