legion 5

• 10
    Replies
  • 269
    views
  • leylaloss's Avatar
    Level 2
    Jakie cechy lepiej wybrać? do gier, pracy i streamingu
  • 10 Replies

• Aaricia's Avatar
    Community Manager
    Serdecznie witamy @leylaloss! Pozwoliłam sobie przenieść Twój wątek do sekcji Produktów i opinii w celu lepszej widoczności 😊

Mamy wśród nas wielu użytkowników ze sporą wiedzą, może @Saka @TrendaTen @Prywatny @Sinber @Echelon @DarkSylar @GoLLuM13 będą w stanie pomóc w wyborze? 🙏
    • Jakiej gry nie możesz doczekać się w 2025 roku? Powiedz nam tutaj 🎮
    • Zobacz nowe produkty Lenovo tutaj oraz tutaj💻
    • Masz jakieś hobby poza graniem? Opowiedz nam w tym temacie🌍
  • Echelon's Avatar
    Level 26
    @leylaloss Zastanawiasz się nad Legionem 5? To chyba wiadomo jakie cechy.
  • GoLLuM13's Avatar
    Level 52
    Witaj @leylaloss i witaj na pokładzie 👋
    Wszystko będzie zależeć od rodzaju gier i pracy. Ale ogólnie rzecz biorąc, do połączenia tych zadań potrzebny będzie dobry procesor, przynajmniej i5 od Intela lub Ryzen 5 od AMD. Karta graficzna jest najważniejszym elementem gry, więc nie należy jej lekceważyć, ale nie mogę nic powiedzieć, nie wiedząc, jakie gry są celem i jaka rozdzielczość i poziom szczegółowości są pożądane. Procesory graficzne AMD są bardzo dobre, ale zamiast tego poleciłbym procesor graficzny nVidia, zwłaszcza ze względu na obsługę kodeka NVEnc, który jest więcej niż pożądany w przypadku przesyłania strumieniowego.
    Jeśli chodzi o pamięć RAM, zalecane jest minimum 16 GB, szczególnie w przypadku najnowszych gier.
    Jeśli możesz podać nam więcej szczegółów na temat zadań, które chcesz wykonać, mogę nieco bardziej udoskonalić moją odpowiedź.

Miłego dnia 😊

PS: ta wiadomość została przetłumaczona, z góry przepraszam za błędy
    Tag me to be sure I see the answer and reply to you / Taguez moi pour être sûr que je vois la réponse et vous réponde en retour
    Most of my writings in no particular order (mostly in French) / La plupart de mes écrits sans ordre particulier
    >> HERE/ ICI <<

• Saka's Avatar
    Level 52
    @GoLLuM13 AMD teraz ma zbliżoną wydajność swojego kodeku do strumieniowania. Pod koniec 2022 przywrócili B-frames w kodeku, co znacząco poprawiło kompresję.

Inna sprawa, że laptopy z grafiką AMD to troche jednorożce. Każdy o nich słyszał, mało kto widział.

Do najnowszych gier 16GB RAMu to absolutne minimum, np. Hogwarts Legacy się strasznie tnie jak się nie ma 32 GB.
    @leylaloss Jaki rodzaj pracy będzie wykonywany na laptopie? Jeżeli nie kompilujesz, to myslę, że R5 czy i5 powinny wystarczyć.
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • Sinber's Avatar
    Level 40
    Ja ze swojej skromnej strony mogę zaproponować Taki o to Laptop jeżeli oczywiście jest w zasięgach finansowych. Dlaczego? Przede wszystkim procesor intel core i5 11 generacji, grafika rtx 3060,32gb ramu, monitor ips z odświeżaniem 165Hz. To wszystko powinno w zupełności zaspokoić twoje potrzeby.

https://www.x-kom.pl/p/694058-notebo...060-165hz.html

Pozdrawiam ;)
  • GoLLuM13's Avatar
    Level 52
    Widziałem zgodność nowych kodeków AMD (z AV1) podczas ujawnienia RX 7000 (RDNA 3), ale była ona dostępna wyłącznie dla nowych procesorów graficznych. Jeśli chodzi o H.264 to zrobili ogromny postęp i poprawili jakość w porównaniu do RDNA 2, ale z tego co widziałem (w grudniu) nadal są w tyle za nVidia i Intelem (Arc) Nie twierdzę, że są złe, wręcz przeciwnie, po prostu jeśli ktoś chce mieć każdą kroplę dostępnej wydajności powinien zostać przy nVidia a skoro mówisz, że GPU AMD w laptopach to jak jednorożce to chyba problem rozwiązany 😛

I masz absolutną rację, powiedziałem minimum 16 Go, myśląc o Dziedzictwie Hogwartu w rozdzielczości 1080p, wszystko powyżej zalecałoby więcej pamięci RAM. Dlatego poprosiłem również o więcej szczegółów na temat użytkowania 😊
    Tag me to be sure I see the answer and reply to you / Taguez moi pour être sûr que je vois la réponse et vous réponde en retour
    Most of my writings in no particular order (mostly in French) / La plupart de mes écrits sans ordre particulier
    >> HERE/ ICI <<

• Saka's Avatar
    Level 52
    @GoLLuM13 Racja, w Polsce nie widziałam Legionów z grafiką AMD. Chyba że się jakoś dobrze poukrywały.

Chodziło mi o to że w średniej pólce często spraw sprowadza sie do tego, jakie podzespoły można za jaką cenę kupić. Duża różnica w cenie jest wtedy bardziej istotna niż mała różnica % wydajności. No ale jak nie istnieją to problemu nie ma. 😁
    Unamused Snarktooth. Advocate for hearing loss & accessibility. Person, friend and a terrible/terrific* artist.
    *delete as appropriate
  • GoLLuM13's Avatar
    Level 52
    @Saka Ach tak, przepraszam, mówiłeś o stosunku ceny do wydajności, nie zrozumiałem. Oczywiście jest to bardzo ważne pytanie, ale ponieważ nie mamy również informacji na ten temat, a nie mam pojęcia ile rzeczy są warte w Polsce, nie odniosłem się do tematu 👀
    >> HERE/ ICI <<

• DarkSylar's Avatar
    Level 20
    Ze swojej strony strony napisze, że jeżeli chcesz laptop bardziej do pracy to polecam procesory z logo AMD, jeżeli do gier to intel. Wszystko zależy od generacji starsze są bardziej rozbieżne jeżeli chodzi o testy. Nowsze generacje procesorów AMD i intela są już bardziej zbliżone wydajnościowo do siebie.

Jeleni chodzi o grafikę to szedłbym minimum RTX3060 zależy jakie będziesz skomplikowane zadania graficzne chcesz wykonywać. AMD też nie jest złe, ale jeszcze się boryka z pewnymi problemami szczególnie jeżeli chodzi o DLSS.

RAM na ten moment to min. 16 GB, ale jak bym kupował dzisiaj laptopa to zainwestowałbym już w 32 GB DDR5. Zawsze można później dołożyć, ale jak byś kiedyś oddawał na gwarancje laptopa to niestety musisz go przywrócić do stanu fabrycznego.
    Hardwarowy maniak, tester i kontroler jakości. Magda Gessler elektroniki 🤣